Na vrhu nič novega, Ilka Štuhec trinajsta

22.02.2020

Na drugem smuku v švicarski Crans Montani je bil razplet pri vrhu (prvi dve mesti) povsem identičen kot na včerajšnjem, prvem. Zmagala je domačinka Lara Gut-Behrami, druga pa je bila njena rojakinja Corinne Suter, ki si je tako že zagotovila smukaški mali kristalni globus. Tudi danes je bila na  tretjem mestu Avstrijka, le da je Stephanie Venier na zmagovalnem odru nasledila Nina Ortlieb. Ilka Štuhec je osvojila trinajsto mesto.

IlkaIlka Štuhec je pred zadnjim smukom na štrinajstem mestu v skupnem seštevku kraljevske discipline. (Foto: Gepa)

Ilka Štuhec se je, tako kot včeraj, na progo Mont Lachaux podala s številko 13 in to je bila tudi njena končna uvrstitev. Za zmagovalko Laro Gut-Behrami je zaostala za slabo sekundo (+ 0.98), v eni sekundi se je sicer zvrstilo kar petnajst smučark. Za Ilko sta za dve stotinki zaostali Slovakinja Petra Vlhova in domačinka Priska Nufer, ki sta si razdelili štirinajsto mesto. Tudi povsem na vrhu so bile razlike zelo majhne. Gut-Behramijeva je bila od drugo uvrščene Corinne Suter hitrejša le za dve stotinki, od tretjeuvrščene Avstrijke Nine Ortlieb (včeraj šesta in najhitrejša na četrtkovem treningu) pa za pet stotink. 23 – letna Avstrijka je tako prvič v karieri stopila na zmagovalni oder. Tik pod njim sta tekmo končali Italijanka Federica Brignone (4. mesto) in Čehinja Ester Ledecka (5. mesto). Slednji se bosta z današnjo zmagovalko in Američanko Mikaelo Shiffrin (če se bo vrnila v karavano) na zadnjem smuku borili za skupno drugo in tretje mesto v smukaški razvrstitvi. Mali globus si je namreč že danes zagotovila Suterjeva, ki je zbrala 477 smukaških točk. Po predzadnji smukaški tekmi na drugem mestu ostaja Ledecka (322 točk), tretja je Brignonejeva z zgolj dvema točkama manj, četrta Gut-Behramijeva (288 točk) in peta Shiffrinova (256 točk). Ilka Štuhec je na 14. mestu (167 točk), ki si ga deli s Švicarko Joano Hählen.  

˝Razplet je bil podoben kot včeraj. Moja današnja vožnja pa drugačna, pravzaprav preveč pravilna. Bila sem zelo pozorna, da le ne bi ponovila včerajšnjih napak. Ta pristop se ni izkazal za pravega, saj se v tistem pravem tekmovalnem duhu, ob konstantnem napadanju pač zgodijo tudi napake, ki so stranski učinek. Torej, s smučanjem in uvrstitvijo tudi danes nisem najbolj zadovoljna, ˝nam je po tekmi povedala Ilka Štuhec, ki se jo loteva gripa, tako da se bo o jutrišnjem nastopu (cela tekma ali samo prvi del) z ekipo, glede na situacijo, odločila jutri.

˝Pol ure kasnejši start, v primerjavi z včerajšnjim dnem, se je vsekakor poznal, saj je spodnji del že zgodaj zjutraj obsijan s soncem. Vseeno menim, da so bili pogoji za prvih dvajset smukačic enakovredni. Precej bolj kot včeraj. Danes je bilo za dober rezultat bistveno, da je smukačica ostala v idealni liniji, vsak minimalen odkon se je močno poznal na času. Tako bo tudi jutri, ˝ pa ocenjuje Aleš Sopotnik iz strokovnega štaba naše smukaške šampionke.

SuterCorinne Suter se je že danes veselila skupne zmage v smukaškem seštevku. (Foto: Gepa) 

V skupnem seštevku svetovnega pokala je na vrhu še vedno Shiffrinova, druga je Brignonejeva in tretja Vlhova. Če ne bo večjih presenečenj, bo Američanka že po jutrišnji kombinacijski tekmi padla na drugo ali celo tretje mesto, saj sta prav njeni najbližji zasledovalki glavni favoritki za kombinacijsko zmago. Brignonejeva je na prvi (od skupaj treh) letošnjih tekem januarja v Altenmarktu zmagala, Vlhova pa je, tako kot naša Ilka, ostala brez uvrstitve.

Po jutrišnji tekmi se ženski del svetovnega pokala seli v Italijo (La Thulia), kjer bosta naslednji konec tedna na sporedu superveleslalom in zadnja alpska kombinacija v tej sezoni.

Zvočna izjava:
>>> Ilka Štuhec

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov