Žan Kranjec ostaja v rdečem!

22.02.2020

Žan Kranjec je na šestem veleslalomu sezone v japonskem zimsko-športnem središču Yuzawa Naeba osvojil deveto mesto in ostaja vodilni v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel Hrvat Filip Zubčić, ki se je na vrh zavihtel z dvanajstega mesta po prvi vožnji. Drugi je bil Švicar Marco Odermatt, tretji pa Američan Tommy Ford. Štefan Hadalin (38.mesto) se ni uvrstil v finale.  

kranjecŽan Kranjec je na Japonskem uspešno ubranil rdečo majico vodilnega veleslalomista. (Foto: Gepa)

Žan Kranjec je na specifični tekmi v japonskem zimsko-športnem središču Yuzawa Naeba, v slabih razmerah, osvojil deveto mesto (po prvi vožnji je bil enajsti), kar je njegova najslabša uvrstitev v tej sezoni. Ker tudi njegov največji konkurent v boju za mali kristalni globus, Norvežan Henrik Kristoffersen (5. mesto), ni končal povsem pri vrhu, je naš 27 – letni veleslalomski junak sezone tudi po tekmi na Japonskem zadržal rdečo majico vodilnega (pred Norvežanom ima 10 točk prednosti). Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel Hrvat Filip Zubčić. Zagrebčan se je z najboljšim časom druge vožnje na vrh zavihtel z dvanajstega mesta. Drugi je bil Švicar Marco Odermatt (po prvi vožnji tretji), tretji pa Američan Tommy Ford (po prvi vožnji deseti). Oba sta se na zmagovalni oder vrnila po decembrskih zmagah v ameriškem Beaver Creeku (Švicar je tam zmagal v superveleslalomu, Američan pa v veleslalomu).  

˝Ko sem prišel v cilj druge vožnje, občutki niso bili dobri. Ampak, na koncu se je izšlo za uvrstitev med najboljših deset. Ni ravno perfektno, slabo pa tudi ne, ˝je specifično tekmo (toplo vreme, slab oprijem) ocenil naš veleslalomski as, ki se je s spomladanskimi razmerami na Japonskem prvič soočil že pred štirimi leti. ˝ Premik na Japonsko mi sicer ustreza, saj tako nekoliko razbijemo rutino in ritem, spremenimo  okolje. Je pa kljub vsemu (potovanje, časovna razlika) tudi naporno,˝ pravi  Žan Kranjec, ki torej nadaljuje s serijo odličnih uvrstitev v elitno deseterico in zato pred zadnjimi tremi veleslalomi sezone ostaja optimistično in dobro razpoložen.  

Naš drugi predstavnik, Štefan Hadalin, je svoj prvi nastop na Japonskem končal po prvi vožnji. Na progi, ki jo je zakoličil nemški trener Bernd Brunner, je v zahtevnih razmerah zasedel 38. mesto med štirinpetdesetimi uvrščeni smučarji (v prvi vožnji je odstopil samo en smučar, Norvežan Kristoffer Jakobsen). ˝Moja vožnja je bila, glede na slabe razmere na progi, solidna. Predvsem zgornji del. V spodnjem delu sem naredil preveč napak, slednje so tudi posledica že omenjenih razmer, ki niso omogočale presežka. Proga je bila res slabo pripravljena, vsekakor ne na nivoju svetovnega pokala,˝ nam je po tekmi povedal Hadalin, ki se na Japonskem sicer dobro počuti. ˝Tu se dobro počutim, začetne težave zaradi časovne razlike sem uspešno prebrodil. Pred jutrišnjim slalomom sem, kljub današnji slabi izkušnji, optimist, ˝ je še dodal Vrhničan.   

˝Zelo težka tekma. Podobno kot pred štirimi leti. Proga je bila zelo slabo pripravljena. Štefan s štartno številko 47 ni imel realnih možnosti za uvrstitev v finale.  Žan je poizkušal, se boril in bil zelo blizu, od stopničk ga je ločilo manj kot tri desetinke. Komentar tekme? Filip Zubčić je bil v drugo izvrsten! Predvsem v spodnjem delu, kjer pa je imel tudi srečo z vetrom. Res veliko faktorjev je vplivalo na končni razplet, zato je po takšni tekmi res nehvaležno dajati ocene, ˝ nam je po tekmi povedal naš glavni trener Klemen Bergant, ki napoveduje tudi izredno težak slalom. ˝Čez noč naj bi deževalo, zjutraj naj bi dež prešel v sneg. Podlaga je že v tem trenutku zelo slaba, tako da bo spet izredno težko. Upam, da bo organizatorjem uspelo pod streho spraviti dokaj ˝fair˝ tekmo. Čeprav, glede na dejstva in okoliščine, bo to zelo težko, ˝ ocenjuje Bergant in dodaja, da bo tudi jutri za soliden rezultat potrebno imeti kar nekaj športne sreče.

HadalinŠtefan Hadalin z visoko štartno številko ni imel možnosti za preboj v finale. (Foto: Gepa)

Jutri bo na Japonskem na sporedu še slalom (02:00, prva vožnja; 05:00, druga vožnja), nato pa se smučarji vračajo v Evropo in sicer v Avstrijo (Hinterstoder), kjer bodo naslednji konec tedna (28.2. – 1.3.) na sporedu alpska kombinacija, superveleslalom in veleslalom (nadomestilo za odpadli veleslalomi iz Val d´Isera).

Zvočne izjave:
>>> Klemen Bergant
>>> Žan Kranjec
>>> Štefan Hadalin

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov