Meta Hrovat v Kranjski Gori na stopničkah, med najboljšimi tudi Robnikova in Bucikova!

15.02.2020

Meta Hrovat je na prvi tekmi 56. Zlate Lisice v Krajnski Gori stopila na stopničke. Na domači podkornski strmini je osvojila tretje mesto. Prehiteli sta jo samo Slovakinja Petra Vlhova (drugo mesto) in Novozelandka Alice Robinson (prvo mesto). Odlični sta bili tudi Tina Robnik (šesto mesto) in Ana Bucik (štirinajsto mesto). Neja Dvornik (37. mesto) ter debitantki Rebeka Oblak (39. mesto) in Nika Tomšič (odstop) so domačo tekmo končale po prvem teku. Jutri bo v Kranjski Gori še slalom s šestimi slovenskimi lisičkami.

MetaMeta Hrovat je na domači podkornski strmini še drugič v karieri stopila na zmagovalni oder. (Foto: Gepa)

Pred nastopom najboljših veleslalomskih na svetu, so po domači strmini, kot predtekmovalci najprej smučali domači mladi upi (Rok Anžoh, Martin Križaj, Anže Gartner in Oto Vraničar), ki so ogreli navijače med katerimi je bila tudi naša Ilka Štuhec. Ta je po treningu na bližnjih Mokrinah (Nassfeld) v Kranjsko Goro prišla pozdraviti in spodbuditi reprezentančne kolegice. In slednje so bile zelo uspešne. Meta Hrovat je s tretjim mestom (tretja je bila že po prvi vožnji) izenačila svoj najboljši rezultat v karieri (prvič je bila tretja leta 2018 v švicarskem Lenzerheidu) ter prvič letos stopila na zmagovalni oder. Za 21 – letno domačinko je eden lepših dni v karieri. In na kaj je pomislila na jutranjem ogrevanju? ˝Rekla sem si samo: Meta ne zablokiraj, uporabi pritisk v svojo prid in uživaj! Čaka te lep dan. In res je bil lep, zelo lep. In še traja. Smučala sem hitro in pri tem maksimalno uživala, ˝ je bila po tekmi zadovoljna Gorenjka.

Robnik

Tina Robnik še nikoli ni bila višje kot danes. (Foto: Gepa) 

Tina Robnik je s šestim mestom dosegla najboljši izid kariere. V finalu je pridobila eno mesto, za Hrovatovo in Švicarko Wendy Holdener, ki si je z našo Meto delila tretje mesto je zaostala za pičlih šest stotink, za peto uvrščeno Italijanko Marto Bassino pet stotink. Od preostalih smučark v prvi šesterici sta nekoliko odstopali le zmagovalka Alice Robinson (Nova Zelandija), ki je bila prepričljivo najboljša v obeh vožnjah in drugo uvrščena Petra Vlhova (Slovaška). ˝Super dan! Zame in ekipo. Res smo navdušile. Vesela sem, da sem in smo tudi na tekmi pokazale vožnje s treningov. Z rezultati smo potrdile, da smo iz pravega testa,˝ je bila po tekmi navdušena Robnikova.

V prvi polovici uvrščenih finalistk (odstopila je samo ena) je končala tudi naša tretja smučarka na današnji tekmi, Ana Bucik. Tako kot Hrovatova, si je tudi Bucikova (štirinajsto mesto) uvrstitev delila in sicer z Avstrijsko Julio Schieb. Bucikova na veleslalomih za svetovni pokal še nikoli ni bila višje, kar je tudi dober obet pred jutrišnjim slalomom. ˝Vsekakor. Po odličnem veleslalomskem rezultatu sem sproščena, jutri bom lahko še bolj napadala. Je pa slalom seveda, kljub vsemu, povsem druga zgodba,˝nam je po tekmi povedala Primorka, ki je zelo zadovoljna predvsem z drugo vožnjo, po njenem mnenju gre za eno njenih boljših voženj v karieri.  

BucikAna Bucik je s 14. mestom zaokrožila lep slovenski ekipni uspeh. (Foto: Gepa) 

Preostale tri naše smučarke so tekmo zaključile po prvem nastopu. Neja Dvornik je na progi, ki jo je zakoličil ameriški trener Magnus Andersson, dosegla 37. čas, od trideseto uvrščene po prvi vožnji, Avstrijke Katharine Huber, jo je ločilo 78 stotink. ˝ V veleslalomu se v zadnjem obdobju nekoliko lovim. Ampak, glede na to, da sem na tekmo prišla neposredno z brniškega letališča in si proge sploh nisem ogledala, sem s prikazanim zadovoljna,˝ pravi 19 – letna Korošica, ki je februarja uspešno nastopala na tekmah kontinentalnega pokala v Južni Koreji, v domovino pa je priletela še le danes zgodaj zjutraj. Dvornikova bo, osemnajstič v karieri, na tekmi svetovnega pokala nastopila tudi jutri. Na slalomu pa ne bo Rebeke Oblak in Nike Tomšič, ki sta danes debitirali na tekmah svetovnega pokala. 18 –letna Rebeka (SK Poljane) je osvojila 39. mesto, leto starejša Nika (SK Pohorje) pa je tako kot še enajst drugih smučark na zahtevni progi v Podkornu odstopila in ostala brez uvrstitve. ˝Na štartu sem bila zelo nervozna. Kasneje sem se sprostila in začela uživati v smučanju. Mislim, da sem šele na strmini izgubila trideseterico, ˝nam je po debiju v svetovnem pokalu povedala Oblakova. ˝Vesela sem, da sem dobila priložnost za nastop na tekmi najvišjega ranga. To je zame lepa nagrada in hkrati motivacija za trdo delo, ki bo potrebno za naskok na pozicije, ki si jih želim. V tem trenutku še nisem konkurenčna, a stvari gredo v pravo smer, ˝pa je bila priložnosti vesela Tomšičeva.

Z uvodnim dnem 56. Zlate Lisice pa je bil seveda zadovoljen tudi naš glavni trener Janez Slivnik. ˝Danes imam dovolj razlogov za veselje in zadovoljstvo, saj sem končno dobili potrditev za dobro opravljeno delo, ˝ pravi Slivnik, ki je že pred začetkom sezone napovedal, da ga ne zanimajo uvrstitve v finale ampak stopničke in visoka mesta. ˝Seveda pa to doseči ni enostavno. Potrebno je veliko potrpežljivosti in konstantno dobrega dela. Slednje že daje rezultate in prepričan sem, da bomo vsaj tako uspešni tudi v prihodnosti, ˝napoveduje naš vedno neposredni trener, ki je pohvalil tudi štajersko-gorenjsko organizacijsko navezo. ˝Za nami je najboljša letošnja tekma v sezoni. Tudi s številko šestdeset bi se dalo zmagati. Čestitke organizatorjem za odlično opravljeno delo na progi,˝ je za konec dejal Slivnik, ki misli že usmerja k jutrišnjemu slalomu.  Prva vožnja se prične ob 10:15, finale elitne trideseterice pa bo na sporedu ob 13:45. Na štartu bo tudi šest Slovenk. Poleg Hrovatove, Bucikove in Dvornikov, ki so nastopile že danes, bodo na štartu še Maruša Ferk, Klara Livk in debitantka Nika Murovec.

Po 56. Zlati Lisici se ženski del svetovnega pokala seli v švicarsko Crans Montano. Na prizorišču, kjer je Mateja Svet leta 1987 osvojila tri kolajne na svetovnem prvenstvu, se bodo smučarke ki nastopajo v hitrih disciplinah od 21. do 23. februarja merile na dveh smukih in alpski kombinaciji. Teden dni kasneje (29. 2. – 1.3.) smučarke superveleslalom in še ena kombinacija čakata v zimskošportnem središču La Thulia v Italiji, nato pa bosta (7.3. – 8.3.) znova na sporedu tekmi svetovnega pokala v tehničnih disciplinah. Veleslalom in slalom bo takrat gostil nemški Ofterschwang.

Zvočne izjave:
>>> Janez Slivnik o današnjem uspehu ... 
>>> Janez Slivnik o potrpežjivosti in prihodnosti ... 
>>> Janez Slivnik o organizatorjih tekme ...
>>> Meta Hrovat o enem izmed lepših dni v njeni karieri ...
>>> Tina Robnik o ekipnem uspehu ...
>>> Ana Bucik o odlični drugi vožnji ...
>>> Ana Bucik o jutrišnjem slalomu ...
>>> Neja Dvornik o prvem nastopu po južnokorejski turneji ...
>>> Rebeka Oblak o tremi in napaki na strmini ..
>>> Nika Tomšič o debitanskem nastopu in načrtih za naprej ...  


Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov