Jernej Glavan znova v finalu

10.02.2020

Alpski deskarji so se konec tedna v švicarskem Lenzerheidu pomerili na dveh paralelnih slalomih za evropski pokal. V močni konkurenci, dominirali so avstrijski prvokategorniki in prvokategornice, se je izmed slovenske trojke (Jernej Glavan, Črt Ikovic, Sara Goltes) najbolj izkazal Glavan, ki se je na prvem izmed dveh slalomov prebil v finale in na koncu zasedel dvanajsto mesto. Karavana evropskega pokala se že ta konec tedna (15. in 16.2.) seli na avstrijsko Koroško. Simonhöhe bo gostil dva paralelna veleslaloma. Tja potuje tudi slovenska B reprezentanca, pridružiti pa se jim utegne tudi kdo izmed naše elitne četverice.

lenzerheideČrt Ikovic, Sara Goltes in Jernej Glavan v Lenzerheidu. (Foto: Sloski Snowboard)

V Lenzerheidu, na tradicionalnem prizorišču tekem evropskega pokala, se je ta konec tedna (8. in 9.2.), ko ni bilo na sporedu tekem najvišjega ranga, zbralo kar nekaj deskarjev in deskark, ki so v preteklosti že pustili pečat na tekmah svetovnega pokala, svetovnih prvenstvih ter tudi olimpijskih igrah. Med drugimi so štartali Vic Wild, Benjamin Karl, Julie Zogg, Sabine Schöfmann in še bi lahko naštevali. Sobotni moški paralelni slalom je dobil Avstrijec Sebastian Kislinger, ki je bil v velikem finalu boljši od rojaka Alexandra Payerja. Tudi boj za stopničke je bil avstrijski, v dvoboju ˝next generation alpine snowboarders˝ je Arvid Auner ugnal Fabiana Obmanna. Šele na petem mestu je končal sloviti Benjamin Karl. V finale se je prebil tudi naš mladi up Jernej Glavan (s trinajstim časom). V osmini finala je, po padcu, pomoč priznal Obmannu in na koncu osvojil solidno dvanajsto mesto. Povratnik po poškodbi, Črt Ikovic, je v prvi kvalifikacijski vožnji povozil količek in tako ostal brez uvrstitve. Tudi v ženski konkurenci so bile na vrhu Avstrijke. Prvo mesto je pripadlo Sabine Schöffmann, v ˝koroškem derbiju˝ je bila v finalu boljša od Daniele Ubling. Tretja je bila varovanka Avstrijskega trenerja Ingemarja Walderja, Japonka Tsubaki Miki, šele četrta pa domača favoritka Julie Zogg. Edina naša predstavnica na tekmi, Sara Goltes, je osvojila 27. mesto.

Drugi dan je bila naša 18-letna deskarka že pet mest višje (22. mesto). Na zmagovalnem odru pa so se znašla ista dekleta, le da je bila na vrhu Ublingova, druga Mikijeva in tretja Schöffmannova, ki je z zmago na domačinko Jesicco Kaiser poskrbela, da so domačinke ostale brez željenih in pričakovanih stopničk. V moški konkurenci je zmagal Payer, ki je bil v finalu boljši od Japonca Shinnosukeja Kamina. Tretji je bil Nemec Elis Huber, brez stopničk (4. mesto) je drugi dan ostal deskar z avstrijske Štajerske (Gradec), Arvid Auner. Slovenska reprezentanca je drugi dan ostala brez finalista, čeprav sta bila oba naša fanta zelo blizu. Povratnik po poškodbi, Korošec Črt Ikovic, je osvojil 19. mesto., Jernej Glavan pa 21. mesto.

˝S sobotnim rezultatom sem zadovoljen, saj je na tekmah evropskega pokala moj primarni cilj uvrstitev v finale. Tokrat sem si želel narediti še korak naprej, proti Obmannu sem napadel, a se mi na načeti progi ni izšlo in sem odstopil. Ta konec tedna v Simonhöheju si, navkljub napovedani močni konkurenci, želim narediti še korak naprej. Cilj je boljše deskanje v osmini finala in če se vse izzide, četrtfinale, ˝je pozitiven in samozavesten Jernej Glavan.

˝V Švici smo bili priča dvem lepim tekmam. Črt Ikovic po poškodbi še ni mogel deskati povsem na polno, tako da v izostreni konkurenci to ni bilo dovolj za finale. Jernej Glavan se je še drugič lestos izkazal z uvrstitvijo v finale, Sara Goltes pa se še išče. Jeseni je zaradi poškodbe izpustila večji, ključni del snežnih priprav, tako da, razumljivo, še ni našla priključka in želenih uvrstitev. Ampak, je na dobri poti, …˝, nam je po prihodu iz Švice povedal trener B-reprezentance Sebastjan Weber, ki bo z ekipo jutri treniral na Rogli, nato pa se bodo odpravili v avstrijski Simonhöhe, kjer bodo opravili zaključna treninga pred novim tekmovalnim vikendom na katerem se bo trojki iz Lenzerheida pridružil tudi mladi 17- letni Gal Leskovar. ˝Obetata se nam dve novi močni tekmi, kar je super. Konkurenca bo huda, saj sta tekmi svetovnega pokala v Lackenhofu odpovedani. Teren poznamo, tukaj smo že trenirali, tako da optimistično odhajamo na novi preizkušnji, ˝še pravi naš trener in dodaja, da bi se jim tokrat utegnil pridružiti tudi kdo izmed članov naše A ekipe.

˝Včeraj nas je obiskala t.i. snežna kontrola. Tekmi sta potrjeni. Če nam jo ne zagodejo ekstremne vremenske neprilike ju bomo tudi izpeljali,  ˝pa nam je danes iz Simonhöheja javil Werner Schöffmann, vodja organizacijskega komiteja naslednjih dveh paralelnih veleslalomov (15. in 16.2) za evropski pokal na katerih bo vlogo tehničnega delegata, tako kot na tekmi svetovnega pokala v Piancavallu, opravljal Slovenec Iztok Kvas.

Rezultati, Lenzerheide

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov