Zmaga ostala v Franciji, Štefan Hadalin osemnajsti

08.02.2020

Clement Noel, 22 – letni član Smučarskega kluba iz Val´d isera je zmagovalec slaloma za svetovni pokal v Chamonixu. Francoz je zmagal že tretjič v tej sezoni. Drugi je bil, nekoliko presenetljivo, Norvežan Timon Haugan, tretji pa, še bolj presenetljivo, Avstrijec Adrian Pertl. Edini slovenski finalist, Štefan Hadalin, je tekmo končal na 18. mestu, Žan Kranjec pa je zasedel 39. mesto.

HadalinŠtefan Hadalin se je tudi v Chamonixu uvrstil med dobitnike točk svetovnega pokala. (Foto: Gepa)  

Clement Noel je z zmago poskrbel, da Francozi na domačih slalomskih tekmah svetovnega pokala v tej sezoni ostajajo nepremagani. Decembra je namreč v Val´d iseru zmagal Alexis Pinturault, ki pa je danes je po četrtem času prve vožnje v drugo odstopil. Poleg Pintarulta je odstopilo še nekaj favoritov za najvišja mesta (Daniel Yule, Henrik Kristoffersen, Manuel Feller, Alex Vinatzer), povsem pri vrhu pa se je znašlo nekaj novih imen. Drugi je bil 23 - letni Norvežan Timon Haugen, ki doslej na tekmah svetovnega pokala še ni bil med deseterico, tretji pa njegov vrstnik iz Avstrije, Adrian Pertel. Za slednjega je bil to šele drugi nastop na tekmah svetovnega pokala, že na premierni januarja v Kiztbühlu pa je smučarsko javnost presenetil z osmim mestom. V deseterici sta končala še dva Avstrijca ter po en Švicar, Rus, Norvežan, Šved in Francoz. Najboljši Slovenec je bil Štefan Hadalin, ki je zasedel 18. mesto (po prvi vožnji je bil 15.) in je tako še osmič letos osvojil slalomske točke svetovnega pokala (brez točk je zapustil samo slalom v Kitzbühlu). ˝Res je, vknjižil sem nekaj novih točk, ampak z rezultatom seveda nisem zadovoljen. Sledi analiza, potem pa se bom skušal maksimalno zbrati še za jutrišnji paralelni veleslalom, ˝po tekmi prevelikega zadovoljstva ni kazal Vrhničan. ˝Preveč je bilo napak, obe večji pred ciljem sta mi odnesli najmanj petnajsterico. Ampak to so dejstva, pred odhodom na Japonsko bo potrebno spočiti glavo in dvigniti nivo smučanja, ˝ napoveduje danes edni slovenski finalist. Žan Kranjec je namreč tekmo zaključil po prvi vožnji. Na progi, ki jo je zakoličil slovenski trener ruske reprezentance (Jani Hladnik), je dosegel 39. čas in tako po osmih slalomskih nastopih (izpustil je samo Schladming) ostaja pri dveh uvrstitvah med slalomsko elitno trideseterico (Levi, 21. in Zagreb 19. mesto). ˝Na žalost se mi znova ni izšlo. Trenutno moj slalom ni na takšnem nivoju, kot bi si sam želel. Na težjih progah oziroma podlagah se težave še potencirajo. In današnja tekma je bila res težka, sneg je bil specifičen, oprijem slab, predvsem zato je bilo tudi veliko odstopov (18 v prvem teku in 9 v drugem, op.p.), ˝ nam je pojasnil Kranjec, ki za jutrišnji paralelni veleslalom ne želi napovedovati rezultata. ˝To je šele druga paralelna tekma v sezoni. Podlaga je specifična, proga kratka, odločale bodo malenkosti. Seveda se bom maksimalno osredotočil na vsako posamično vožnjo, to je vse kar lahko obljubim, napovedi pa so za specifične paralelne tekme res nehvaležne ˝ še dodaja trenutno najboljši veleslalomist na svetu.

˝Štefan je danes pokazal, da ima v nogah precej več kot pa je uspel iztržiti. Na nekaj odsekih je bil zelo dober, obe napaki pred ciljem pa sta odnesli boljšo uvrstitev. Tekma je bila sicer zelo težka, število odstopov to samo potrjuje, ˝ je Hadalina in tekmo ocenil trener Klemen Bergant. ˝Žan v tem trenutku v slalomu nima prepotrebne hitrosti za redno uvrščanje v finale. Ta slalomski ˝problem˝ bomo skušali razrešiti že v tej sezoni, pa tudi v prihodnje se bomo bolj osredotočili nanj saj vemo, da je Žan močno fokusiran na veleslalom. Jutrišnja tekma? Skrbi me snežna podlaga. Že danes proga ni zdržala. Jutri pa bo to še toliko bolj pomembno, saj si vsi želimo, da bi bili obe progi enakovredni in tako v izločilnih dvobojih ne bi bili preveč odvisni od sreče pri žrebu, ˝ pa o Kranjčevem slalomu in jutrišnji paralelni tekmi pravi naš glavni trener za tehnične discipline.

Jutri bo v Chamonixu na sporedu še paralelni veleslalom (9:30 kvalifikacije, 13:15 finale), nato pa se moški del svetovnega pokala iz Francije seli v avstrijski Saalbach. Tam bosta že v četrtek in petek (13. in 14. 2.) na sporedu smuk in superveleslalom. Naslednji, tretji februarski vikend, moških tekem svetovnega pokala ne bo, četrti vikend (22. – 23.2.) pa bodo smučarji na Japonskem (Naeba) tekmovali v veleslalomu in slalomu.

Zvočne izjave:
>>> Klemen Bergant
>>> Štefan Hadalin
>>> Žan Kranjec

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov