Nov vrhunski rezultat Žana Kranjca, do točk tudi Štefan Hadalin

02.02.2020

Žan Kranjec nadaljuje z nizom odličnih veleslalomskih rezultatov. Danes je v nemškem Garmisch – Partenkirchnu s petim mestom ubranil prestižno rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku te discipline. Med dobitnike veleslalomskih točk se je, prvič v tej sezoni, prebil tudi Štefan Hadalin, ki je zasedel petindvajseto mesto. Zmagal je Francoz Alexis Pinturault pred Švicarjem Loicom Meillardom in Norvežanom Leif Kristian Nestvold-Haugnom.

Kranjec
Naš veleslalomski junak si bo poleg rdeče čelade tudi na naslednji veleslalomski majici lahko nadel prestižno rdečo štartno številko, ki je rezervirana za najboljše alpske smučarje. (Foto: Gepa) 

Žan Kranjec je peto mesto zasedal že po prvi vožnji. V finalni vožnji (14. čas) je bil po prihodu v cilj na drugem mestu, a so ga do konca prehiteli samo trije smučarji (za njim je zaostal Norvežan Hernik Kristoffersen, na koncu sedmi), tako da je ostal pri uvrstitvi s prvega teka hkrati pa je zadržal vodilno mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Po petem od devetih veleslalomov ima Kranjec 26 točk prednosti pred že omenjenim Kristoffersenom, ki pa pred današnjim zmagovalcem Pinturaultom vodi v boju za veliki kristalni globus. ˝Sem zadovoljen. Z rezultatom, samim smučanjem in pa pristopom. Ta je bil pravi, napadal sem od štarta do cilja. Vse do ravnine sem, po mojem mnenju, super odsmučal, nato pa so se zgodile napake, ki so me stale še boljše uvrstitve. Če potegnem črto pod tekmo sem zadovoljen, zaradi konstantnih rezultatov optimistično zrem v nadaljevanje sezone,˝ nam je po tekmi povedal Kranjec.

Pred našim 27 - letnim veleslalomskim mojstrom so se danes torej zvrstili samo štirje smučarji: Hrvat Filip Zubčić (4. mesto), Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen (3. mesto), Švicar Loic Meillard (2. mesto) in pa Francoz Alexis Pinturault (1.mesto). Slednji je že v torek, na večernem slalomu v avstrijskem Schladmingu z drugim mestom nakazal, da se vrača v vrhunsko formo in da je nova zmaga zgolj vprašanje časa. Letos je tako zmagal že četrtič, po ledeniškem uvodu v sezono (Sölden) že drugič v veleslalomu. Poleg veleslalomskih lovorik (Sölden, Garmisch – Partenkirchen) ima še eno kombinacijsko (Bormio) in eno slalomsko (Val d´Isere). Bo na domačem terenu v slalomu v tej sezoni ostal nepremagan? Odgovor bomo dobili že naslednjo soboto. Moški del svetovnega pokala se namreč iz Avstrije zdaj seli v francoske savojske Alpe. Naslednji konec tedna bo Chamonix gostil dve tekmi. V soboto (8.2.) bo na sporedu slalom, v nedeljo (9.2.) pa paralelni veleslalom.

HadalinŠtefan Hadalin se je z visoko štartno številko 56 prvič letos veselil tudi veleslalomskih točk. (Foto: Gepa) 

Poleg Kranjca se je danes v zaključni del veleslalomske tekme za svetovni pokal po skorajda dveh letih (nazadnje je veleslalomske točke svetovnega pokala osvojil marca 2018 v Kranjski Gori) uvrstil tudi Štefan Hadalin. 24 – letni Vrhničan je s 25. mestom (po prvi vožnji je bil še mesto višje) osvojil svojo drugo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri in nasploh četrte veleslalomske točke za svetovni pokal v karieri. ˝Po dolgem času sem se zelo dobro počutil na veleslalomskih smučeh. Zadnja dva treninga sta bila odlična, tako da sem bil pred tekmo zelo samozavesten in optimističen, saj sem vedel, da se lahko znova prebijem med dobitnike točk. Sploh prva vožnja je bila zelo dobra. V drugo sem storil nekaj napak, ki so me oddaljile od dvajseterice na katero sem ob ˝polčasu˝tudi ciljal, ˝pa je bil po tekmi zadovoljen Hadalin, ki ga zdaj znova čaka preklop na njegovo prvo disciplino.

˝Z današnjo predstavo obeh naših fantov sem zelo zadovoljen. Prav v Garmischu Žan doslej namreč ni bil uspešen. Tokrat pa se je na tem prizorišču, na podlagi in tudi postavitvi ki mu ne ustreza najbolj, odlično znašel. Obakrat je napadel, bil večji del resno v igri za še višjo uvrstitev. Od le-te sta ga oddaljili manjši napaki, na ravninskem delu, tik pred ciljem. Štefan je z visoko štartno številko 56 prišel v finale, tako da bo tudi on južno Bavarsko lahko zapustil zelo zadovoljen, ˝nam je po tekmi povedal trener Klemen Bergant, ki bo naslednji teden (torek in sreda) z ekipo treniral v Kranjski Gori, v četrtek pa bo z dvojcem ˝Kranjec – Hadalin˝odpotoval na prizorišče naslednjih dveh tekem svetovnega pokala v Francijo.

Zvočne izjave:
>>> Klemen Bergant
>>> Žan Kranjec
>>> Štefan Hadalin

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov