Nemec Dressen do druge zmage v tej sezoni, naši smukači brez novih točk

01.02.2020

Zmagovalec osmega smuka za svetovni pokal v sezoni 2019/20 je Nemec Thomas Dressen, ki je tako po zmagi na uvodnem smuku sezone v kanadskem Lake Lousiu znova stopil na najvišjo stopničko. Drugi je bil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, tretji pa Francoz Johan Clarey. Slovenski četverice preboj med dobitnike točk svetovnega pokala ni uspel. Še najbližje novim točkam je bil Boštjan Kline (38. mesto). Na zadnjem treningu uspešnemu Martinu Čatru (41.mesto) pa se tako kot Klemnu Kosiju (45. mesto) in Mihi Hrobatu (49. mesto) smuk v zimsko športnem središču na južnem Bavarskem ni posrečil.

KlineBoštjan Kline je bil na južnem Bavarskem najboljši Slovenec. (foto: Gepa) 

26-letni Nemec Thomas Dressen, ki je s štartno številko 1 odprl smuk na progi Kandahar, je vse do konca (nastopilo je 55 smukačev, tekmo pa jih je končalo 52) ostal nepremagan in tako osvojil svojo drugo smukaško zmago v tej sezoni ter četrto v karieri. Drugi je bil (+ 0.16) Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je tako na tekmah svetovnega pokala že četrtič letos osvojil drugo mesto (dvakrat je bil drugi v superveleslalomu in enkrat v kombinaciji), drugi je bil tudi na včerajšnjem uradnem treningu. Na tretje mesto se je v Garmisch-Partenkirchnu zavihtel najhitrejši na edinem uradnem treningu, 39-letni francoski veteran Johan Clarey (+0.17), ki je po nehvaležnem četrtem mestu v Kitzbühlu (tudi tam je bil na treningu najhitrejši) še drugič letos stopil na smukaški zmagovalni oder. Brez stopničk so tokrat ostali Avstrijci, najboljši je bil Vincent Kriechmayr, ki je končal tik pod njimi, na četrtem mestu. Zmagovalec Kitzbühla, Matthias Mayer, zaradi bolezni ni nastopil. Če so bili v taboru smukaške velesile tokrat razočarani, pa so bili z ekipnim uspehom lahko zadovoljni domačini, saj so imeli v prvi petnajsterici največ smukačev, kar tri. Poleg Dressna sta se zelo izkazala še Josef Ferstl (12.) in Andreas Sander (14.).

Izmed slovenske četverice je bil najvišje Boštjan Kline, ki je tekmo končal na 38. mestu (+ 2.22). Z rezultatom ni zadovoljen, z napredkom pri smučanju pa. ˝Bil sem hitrejši kot na treningu. Zgodili so se tudi določeni pozitvni premiki, na teh občutkih bom gradil naprej, ˝ nam je povedal Kline. Martin Čater (41. mesto, + 2.34), ki je bil na treningu soliden triindvajseti, na tekmi ni uspel ponoviti vožnje s treninga. ˝Trening je bil soliden, na posameznih odsekih sem bil zelo hiter. Tudi smučanje na današnji tekmi ni bilo tako zelo slabo kot kaže rezultat. Razmere na progi so se namreč po številki 30 poslabšale, predvsem vidljivost je bila slaba, svoje je naredila tudi odjuga,˝ pa pravi povratnik na smukaške tekme svetovnega pokala. Tudi Klemnu Kosiju (45. mesto, + 2.75) in Mihi Hrobatu (49.mesto, + 3.35), se smuk na prizorišču, kjer je leta 2007 zmagal Andrej Jerman, ni izšel po pričakovanjih. ˝Moje smučanje še ni na tako visoki ravni, da bi bil konkurenčen najboljšim. Zdaj nas vendarle čaka nekaj tekmovalnega premora, ki ga bomo pred odhodom v Saalbach skušali maksimalno izkoristi, ˝ že o naslednjih treningih razmišlja Mariborčan Kelemen Kosi, ki se že veseli nove tekme in nove priložnosti za dokazovanje.

˝Po včerajšnjem treningu smo bili precej optimisitčni, žal pa se danes ni izšlo. Zaradi razmer na progi in pa tudi samega smučanja naših fantov, ˝ je tekmo ocenil naš trener Grega Koštomaj, ki pa ga v tej neprijetni situaciji veseli dejstvo, da je Boštjan Kline po doglem času vendarle pokazal nekoliko boljšo predstavo. ˝Ta nastop nam vliva upanje, da se stvari pri njem vendarle obračajo na bolje, ˝je optimističen Koštomaj, ki hkrati dodaja, da je Martin Čater, potem ko je izpustil Kitzbühel, ponovno lahko normalno, brez težav, tekmoval, žal ni ponovil dobre vožnje s treninga. ˝Klemen in Miha sta bila premalo odločna in premalo natančna za boljši rezultat. Zavedati pa se moramo, da je s štartnimi številkami, ki jih imajo trenutno naši smučarji, za dober rezultat potrebno prikazati zares dobro vožnjo, v današnjem primeru celo boljšo od zmagovalca. Ampak s tem se bomo morali ne le  sprijazniti, ampak odločno soočiti in spoprijeti. Le tako se bomo lahko kmalu prebili do tako želenih točk,˝še dodaja trener, ki v naslednjih dneh načrtuje veleslalomski in superveleslalomski trening. ˝Po vsej verjetnosti bomo trenirali v Kranjski Gori in pa na Sella Nevei, odvisno od vremenskih razmer, ki pa ta hip niso najbolj obetavne, ˝ načrtuje Celjan, ki nato z ekipo drugi februarski teden odpotuje v avstrijski Saalbach. Tam bosta 13. in 14. na sporedu smuk in veleslalom, ki bi ju po prvotnem scenariju moral gostiti kitajski Yanqing. Generalka za olimpijske igre je iz znanih razlogov (epidemija kronavirusa) odpadla.  

Jutri bo v Garmisch-Partenkirchnu na sporedu še veleslalom (1. vožnja ob 10:30; 2. vožnja ob 13:30), na katerem bosta nastopila tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

V Sočiju smuk odpovedali, superveleslalom naj ne bi bil pod vprašajem

Na smučišču Rosa Hutor nad olimpijskim Sočijem organizatorjem tudi letos ni uspelo pripraviti ženskega smuka za svetovni pokal. Po odpovedi vseh treh uradnih treningov, ki bi se morali zvrstiti od srede dalje, so danes nameravali izpeljati tako obvezni uradni trening kot tudi tekmo. ˝Za višje štartne številke bi bilo prenevarno. Proga ni bila v optimalnem stanju, predvsem spodnji del, ki je že zgodaj zjutraj izpostavljen soncu, ˝ nam je s prizorišča sporočil Aleš Sopotnik, serviser ter pomočnik trenerja v ekipi naše edini smučarke, ki se nahaja na olimpijskem prizorišču. ˝Morda smo bili vsi skupaj vendarle nekoliko presenečeni nad tako hitro odločitvijo organizatorjev. Jutrišnja tekma? Mislim, da superveleslalom ni pod vprašajem in bo izveden,˝ napoveduje eden najbolj izkušenih in zaželenih serviserjev v svetovnem pokalu, ki je z Ilko Štuhec med drugim osvojil tudi naslov smukaške svetovne prvakinje, v zgodovino slovenskega smučanja pa je zapisan tudi kot tisti serviser, ki je pripravljal smuči prvi slovenski smučarki, ki je na tekmi svetovnega pokala zmagala v hitrih disciplinah (Mojca Suhadolc, Lake Lousie 1999).

IlkaIlka Štuhec je danes ostala pri ogrevanju, jutri jo čaka superveleslalom. (Foto: Gepa)

Zvočne izjave:
>>> Grega Koštomaj
>>> Boštjan Kline 
>>> Martin Čater 
>>> Klemen Kosi


Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov