Slalomska zmaga v Kitzbühlu Švicarju Yulu, Kranjcu in Hadalinu preboj med elitno trideseterico tokrat ni uspel

26.01.2020

Zmagovalec prestižnega slaloma v avstrijskem Kitzbühlu je Švicar Daniel Yule, ki je tako že tretjič v tej sezoni stopil na najvišjo stopničko. Drugi je bil domačin Marco Schwarz, tretji pa Francoz Clement Noel. Žan Kranjec (53.) in Štefan Hadalin (55.) sta tekmo končala že po prvi vožnji. Hadalina že v torek nova priložnost čaka na večernem slalomu v Schladmingu, Kranjec ga bo izpustil, saj se bo naslednji teden posvetil izključno veleslalomskemu treningu.

kranjecŽan Kranjec bo torkov večerni slalom v Schladmingu izpustil, naslednji teden se bo namreč osredotočil samo na veleslalom. (Foto: Gepa)

Jubilejni 80. pokal Hahanenkamm v Kitzbühlu se je že tradicionalno končal s slalomsko preizkušnjo. Le-to je dobil Švicar Daniel Yule, ki je po Madonni di Campiglio in Adelbodnu še tretjič v tej sezoni zmagal na slalomski tekmi za svetovni pokal. Za veselje domačih navijačev je z drugim mestom (+0.12) poskrbel Marco Schwarz. 24 – letni Korošec je tako dosegel svojo najboljšo letošnjo uvrstitev, izenačil je tudi svoj najboljši slalomski izid v karieri. Tretji je bil Francoz Clement Noel, na stopničke se je prebil z devetega mesta po prvi vožnji. Nekoliko presenetljivo vodilni po prvi vožnji, Norvežan Lucaas Brathen, je ostal brez stopničk. Četrto mesto si je razdelil z izkušenim rojakom Henrikom Kristoffersnom. Šesti je bil, po prvi vožnji tretji, Avstrijec Michael Matt, do desetega mesta pa so se zvrstili še Italijan Guliano Razzoli (7.), v drugo najhitrejši domačin Adrian Pertl (8.), Švicar Reto Schmidiger (9.) in Norvežan Sebastian Foss – Solevaag (10.). Vsi navedeni (in še enajsto uvrščeni Švicar Ramon Zehnhaeusern) so za Yulom zaostali manj kot sekundo!  

Slovenski dvojec je tekmo tokrat končal že po prvi vožnji. Žan Kranjec,  ki je bil lani v Kitzbühlu med dobitniki točk (24. mesto), je z zaostankom dveh sekund in pol zasedel 53. mesto in tako ostaja pri dveh (Levi in Zagreb) slalomskih finalih. ˝Tudi danes se mi ni izšlo po načrtih. Zadnje čase moj slalom ni na takšnem nivoju kot bi si želel, tudi zato bom torkovo tekmo v Schladmingu izpustil in se maksimalno osredotočil na veleslalomski trening in naslednjo veleslalomsko preizkušnjo, ki me naslednjo nedeljo čaka v nemškem Garmisch Partenkirchnu, ˝nam je po tekmi povedal Kranjec, ki je organizatorje v Kitzbühlu pohvalil za dobro pripravljeno progo, ta je preboj omogočala tudi slalomistom z višjimi štartnimi številkami.  

Brez novih slalomskih točk je, prvič v tej sezoni, ostal tudi  Štefan Hadalin. Na zelo direktni postavitvi norveškega trenerja Mikea Pilarskega se ni znašel. ˝Razočaran sem. Nisem spustil smuči,  danes nisem našel pravih občutkov in hitrosti, ˝ po tekmi razumljivo ni bil zadovoljen Vrhničan, ki bo s strokovnim štabom najprej opravil temeljito analizo današnjega smučanja, nato pa se bo osredotočil na nov slalomski izziv, ki ga že v torek čaka v avstrijskem Schladmingu.

hadalinNašega slalomskega prvokategornika Štefana Hadalina nova slalomska priložnost čaka že v torek v Schladmingu. (Foto: Gepa)  

˝ Ne, za nas danes ni bil dober dan. Štefan Hadalin se je je zelo direktne postavitve lotil s prevelikim spoštovanjem, vozil je preveč ˝oglato˝. V tako zgoščeni slalomski konkurenci (trideseti je za prvim po prvi vožnji zaostajal le sekundo in štirideset stotink, op.p.) vsaka manjša napaka, napačen pristop ali najmanjši dvom v lastne sposobnosti ali opremo takoj rezultira v izpadu iz boja za elitno trideseterico. Tudi Žan Kranjec je naredil več manjših napak, ki so mu vzele hitrost, tako da ni imel možnosti za uvrstitev v finalno vožnjo, ˝ nam je po tekmi povedal trener Klemen Bergant, ki se je z ekipo že odpravil proti Schladmingu. ˝Kranjec bo že jutri v avstrijskem Werfenwengnu treniral veleslalom. Kar se tiče Hadalina, se bomo še odločili, saj je nekoliko bolan in bo pred novim slalomom morda bolj smiseln počitek. Po torkovem večernem slalomu v Schladmingu se bomo (v sredo zjutraj) premaknili v Kranjsko Goro. V četrtek in petek bomo trenirali veleslalom. Za samo lokacijo se bomo odločili v zadnjem trenutku, glede na razmere. Izbirali bomo med našo Kranjsko Goro ter italijanskim Trbižem in pa Sello Neveo, ˝načrte za naslednji teden še razkriva Bergant.    

Zvočne izjave:
>>> Klemen Bergant
>>> Žan Kranjec
>>> Štefan Hadalin

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov