Moška sedmerica v Kitzbühlu, Ilka Štuhec v Banskem

23.01.2020

Pozornost ljubiteljev alpskega smučanja bo ta konec tedna usmerjena v avstrijski Kitzbühel, kjer so bodo moški v okviru jubilejnega 80. pokala Hahnenkamm pomerili v superveleslalomu, smuku in slalomu ter bolgarsko Bansko, kjer ženske čakata dva smuka in superveleslalom. Na Tirolskem bo v treh dneh štartalo sedem Slovencev, v največjem smučarskem centru na Balkanu, v severnem delu gorovja Pirin, pa bo slovenske barve zastopala Ilka Štuhec.

hrobatMiha Hrobat po prvem uradnem smukaškem treningu. (Foto: Gepa)

Smukači so v Kitzbühlu včeraj že opravili s prvim uradnim treningom. Najboljši je bil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je progo na Petelinjem grebenu presmučal s časom 1:56.68. Le štiri stotinke je bil počasnejši Američan Jared Goldberg, dvajset stotink za zmagovalcem Kitzbühla iz leta 2015 pa je v cilj prišel Francoz Johan Clarey (tretje mesto). Manj kot sekundo je za Norvežanom zaostalo še naslednjih osem smučarjev. Izmed smukaške četverice Slovencev je bil na 35. mestu (+2.44) najhitrejši Miha Hrobat. Boštjan Kline (+2.90) je osvojil 42. mesto, tri oziroma štiri mesta nižje pa sta prvi trening končala Martin Čater (45., +3.45) in Klemen Kosi (46., +3.58). Smukače danes ob 11:30 čaka še drugi in zadnji uradni trening pred sobotno tekmo, ki se prav tako prične ob 11.30. Še prej bo jutri, ob isti uri, na sporedu superveleslalomom s katerim se prične tridnevni tekmovalni program. Na superveleslalomu bo poleg že omenjene smukaške četverice nastopil tudi Tilen Debelak.

˝Proga je dobro pripravljena. Podlaga je veliko bolj ˝mirna˝ kot ponavadi. Nekateri deli so precej ledeni, spet druge pa organizatorji še utrjujejo. Skok Hausberg so morali zaradi predolgih skokov malenkost znižati, ˝ nam je po včerajšnjem treningu iz Avstrije sporočil trener Grega Koštomaj, ki zatrjuje, da je vzdušje v slovenskem taboru dobro. Pred štartom petkovega superveleslaloma in sobotnega smuka, ta bo zmagovalcu prinesel kar 100 tisoč evrov, bodo skušali ostati čim bolj mirni in sproščeni ter neobremenjeni s pomembnostjo dogodka, kar je, kot pravi Koštomaj, osnova za uvrstitev na višja mesta kot so jih dosegli na zadnji tekmi v Wengnu. V nedeljo bo v Kitzbühlu še slalom s Štefanom Hadalinom in Žanom Kranjcem. Omenjeni dvojec nato že v torek čaka še nastop na prestižnem nočnem slalomu v Schladmingu.

stuhec
Ilko Štuhec v naslednjih dneh čakata dva smuka in superveleslalom. (Foto: Gepa)

Medtem ko bodo fantje smučali na enem izmed tradicionalnih prizorišč, pa se bodo dekleta, ki nastopajo v hitrih disciplinah na treh tekmah pomerila v bolgarskem Banskem, smučarskem centru na jugozahodu Bolgarije, ki se šele uveljavlja kot prireditelj tekem svetovnega pokala. Dekleta danes (9:45) čaka prvi in edini smukaški trening, jutri ob isti uri pa že prva smukaška tekma (nadomestilo za odpadli decembrski smuk v Val d´Iseru). Druga bo na sporedu v soboto, bolgarski ženski vikend hitrih disciplin pa se bo zaključil z nedeljsko superveleslalomsko tekmo. Na vseh treh tekmah bo nastopila tudi Ilka Štuhec, ki se je na zadnji tekmi v Altenmarktu (7.mesto) znova veselila uvrstitve med deseterico.   

Zvočna izjava:
>>>  Grega Koštomaj

Spored, moški (Kitzbühel in Schladming):
petek, 24.1.2020 (superveleslalom): 11:30,
sobota, 25.1.2020 (smuk): 11:30,
nedelja, 26.1.2020 (slalom): 10:30 (prva vožnja), 13:30 (druga vožnja),
torek, 28.1.2020 (slalom): 17:45 (prva vožnja), 20:45  (druga vožnja).

Spored, ženske (Bansko):
petek, 24.1.2020 (smuk): 9:45,
sobota, 25.1.2020 (smuk): 9:45
nedelja, 26.1.2020 (superveleslalom): 9:15

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov