DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Zlati orel Kubackemu, Peter Prevc tik pod zmagovalnim odrom

06.01.2020

Zmagovalec 68. novoletne turneje je z zmago v Bischofshofnu postal Poljak Dawid Kubacki, na finalni tekmi turneje je bil odličen 5. Peter Prevc, Domen Prevc je bil 9., Cene Prevc pa je zasedel 22. mesto.

Domen Prevc je prvič končal med najboljšo deseterico v seštevku novoletne turneje © GEPA

Finalna tekma 68. novoletne turneje je prinesla pet slovenskih nastopov in boj za zlatega orla. Kot prvi je od naših skočil Timi Zajc, ki je v prvem paru na tekmi žal izgubil boj s Poljakom Piotrom Zylo, ki je pristal pri 125.5 metrih, zbral pa je 118,6 točk. Zajc je izpadel s 121 metri in 110,5 točkami, zasedel je končno 40. mesto. Kmalu za njim je skočil Anže Lanišek, ki je s 126 metri in 120,2 točkami tesno izgubil proti Švicarju Kilianu Peierju, ki je skočil 128 metrov, zbral pa je 123,9 točk. Naš tabor se je pritožil po skoku Laniška, da naj bi ga ovirala kamera, a je bila pritožba zavrnjena, Lanišek pa je izpadel kot 6. srečni poraženec, turnejo pa je tako zaključil s sedmimi skoki v konkurenci, podobno kot Zajc. Lanišek je danes osvojil 31. mesto.

Sledil je nastop Domna Prevca, ki je skočil izjemno, 140 metrov, 143,0 točk pa ga je uvrščalo na visoko 5. mesto po prvi seriji. Keiči Sato je bil brez moči s 125 metri. Nato je odlično skočil še Cene Prevc, 132 metrov, zbral je 131,0 točk, kar pa je bilo premalo za zmago proti vodilnemu na turneji, Dawidu Kubackemu. Poljaka je odneslo do 143 metrov, s 151,6 točkami je zanesljivo vodil po prvi seriji, Cene pa je kot najboljši poraženec zasedal 17. mesto.

Peter Prevc je zaključil slovenske nastope s 136.5 metri in 139,6 točkami na 10. mestu, brez težav je izločil domačina Markusa Schiffnerja, ki je skočil 121 metrov. Po prvi seriji je bil najbližje Kubackemu Nemec Karl Geiger s 140 metri in 147,7 točkami, tretji je bil zmagovalec zadnjih dveh tekem, Norvežan Marius Lindvik s 139 metri in 146,5 točkami.

Peter Prevc je bil najboljši na turneji na zadnji tekmi © GEPA

Peter v finalu tik pod zmagovalni oder

Finalno serijo je Cene odprl s 128 metri in 252,7 točkami ter kočnim 22. mestom. "Danes sem predvsem z rezultatom zadovoljen in s tem, da sem se uvrstil v finalno serijo. Predvsem pa sem vesel, da je bilo v obeh skokih malo manj napak in tako vidim za naprej, kje še lahko gradim. V Bischofshofnu sem bil prvič leta 2013, sedem let sem potreboval, da sem jo osvojil. Končno," je bil zadovoljen srednji po starosti od bratov Prevc.

Peter je nato prikazal še en odličen skok, pristal je pri 138 metrih, z 283,6 točkami pa je kar nekaj časa vodil in na koncu končal na visokem 5. mestu. "Pri smučarskih skokih trenutno najboljši ne sedijo, ampak stojijo, tega privilegija pa mi nimamo. V finalu mi je uspel super skok. Če bi taka dva naredil na celi tekmi, bi bil Kubacki kar malo že ogrožen. Vesel sem tega skoka in tudi rezultat se je obrestoval. Super bi bilo, če bi že v Oberstdorfu tako visoko začel turnejo. Tam se je na žalost malo zalomilo. Danes pa je bilo super, prvi skok je bil malenkost slabši, drugi pa odličen. Zelo dobro je, ko se sprosti ves adrenalin po pristanku in zaustavljanju v izteku," je povedal Peter, ki je imel drugo oceno finalne serije.

Tudi Domen ni mogel prehiteti Petra, pristal je pri 133 metrih, z 275,5 točkami pa je kljub vsemu končal na še vedno odličnem 9. mestu. "Zame je bila to zanimiva in uspešna novoletna turneja. S konstantnimi rezultati sem presenetil samega sebe. Želel sem si kakšnega prebliska več, a ko potegnem črto, moram biti zadovoljen. Do primata med nami je potrebno še priti, dva imata še več točk kot jaz. Kaj je bilo zame najboljše na turneji? To, da smo delali, kot smo si zadali oz. še boljše in gremo lahko zadovoljni domov," je razmišljal najmlajši Prevc.

S 140.5 metri v finalni seriji in s 300,9 točkami je prvega zlatega orla v karieri potrdil Poljak Kubacki. Drugo mesto je s 136 metri in 291,0 točkami zadržal Geiger, tretji je bil danes Lindvik, ki je v finalu skočil 137 metrov, zbral pa je 289,4 točk. Turnejo je dobil Kubacki s 1131,6 točkami pred Lindvikom, ki je zbral 1111,0 točk, tretji je bil Geiger s 1108,4 točkami. Domen Prevc je bil sedmi s 1050,9 točkami, Peter Prevc osmi s 1048,8 točkami, to pa sta tudi edina naša z osmimi skoki na 68. novoletni turneji v smučarskih skokih. Lanišek je s sedmimi skoki zasedel 21. mesto, Zajc pa je bil z enakim številom skokov dve mesti nižje.

Takole ja po današnji tekmi razmišljal Gorazd Bertoncelj, naš glavni trener. "Danes je bil dan Prevcev. Vsi so skočili zelo dobro. Peter je izjemno napadel v finalu. Odločili smo se, da gre na polno, brez kompromisov in to mu je tudi uspelo, imel je drugi rezultat finalne serije. Analiza turneje je narejena. Na turneji sta dva do osmega mesta, začrtali smo si enega. Predvsem je presenetil Domen s svojo konstantnostjo, trikrat je bil med deset, kar je zanj odlično. Peter je bil pred turnejo odlično pripravljen. Končno osmo mesto je zelo dobro, a menim, da je bilo malce drobinih napak in lahko bi bil še višje."

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v italijanskem Predazzu na srednji skakalnici.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov