Lampičeva v Lenzerheideju do druge zmage v karieri!

29.12.2019

Na drugi etapi 14. Tour de Skija je Anamarija Lampič v švicarskem Lenzerheideju v šprintu v prosti tehniki ugnala vso konkurenco!

Anamarija Lampič je z zmago skočila na 2. mesto v skupnem seštevku Tour de Skija © GEPA

V izločilnih bojih drsalnega šprinta, druge tekme na letošnjem Tour de Skiju, so nastopili trije naši tekmovalci, v kvalifikacijah sta izpadli Vesna Fabjan in Anita Klemenčič. Kot prva je v četrtfinalu nastopila naša najboljša v tej sezoni, Anamarija Lampič, ki je v prvi skupini tekla ob Norvežankah Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvaa in Therese Johaug ter Američanki Jessici Diggins in Finki Kerttu Niskanen. V izjemno težki skupini je Lampičeva vseskozi tekla v ospredju. V odločilnem drugem krogu 1,5 km preizkušnje je brez težav sledila Falli in ciljno črto prečkala kot druga, zanesljivo pred zasledovalkami in se je tako znova prebila v polfinale.

Druga naša predstavnica v izločilnih bojih, Katja Višnar, je nastopila v četrti skupini ob Norvežankah Karl Öyre Slind in Heidi Weng, Američanki Sadie Maubet Bjornsen, Švedinji Moi Lundgren in Čehinji Petri Novakovi. Višnarjeva je začela odločno, prvi krog pa je končala na četrtem mestu, a zdelo se je, da je bolj kot ne varčevala z močmi za odličnilni krog. Kmalu po začetku drugega kroga je res pospešila in prišla na čelo skupine, konkurentke pa so jo dohitele na spustu, kjer sta jo Lungrenova in Bjornsenova tudi prehiteli. Na ciljni ravnini je bila Višnarjeva žal brez možnosti proti Švedinji in Američanki, na tretjem mestu pa je bila tudi prepočasna, da bi se v polfinale uvrstila po času.

Šimenc končal v snegu

Miha Šimenc je tekel v četrti četrtfinalni skupini v moški konkurenci ob Američanu Loganu Hannemanu, Rusi Glebu Retivykhu, Francozu Richardu Jouveju, domačinu Romanu Furgerju in Norvežano Janu Thomasu Jenssenu. Šimenc je začel preudarno, žal pa se je vse zapletno in podrlo po drugem vzponu na most. Šimenc je v levi ovinek za mostom zapeljal kot tretji, Norvežan Jenssen ga je želel prehiteti po notranji strani, a sta se zapletla in Norvežan je padel na našega tekmovalca, ki nato niti ni nadaljeval s tekom. Zares konec tedna, ki ga bo Šimenc verjetno hitro želel pozabiti, potem ko je že včeraj odletel s proge in pri tem precej poškodoval smuči. 

Anamarija Lampič slavi prvo zmago na eni izmed etap Tour de Skija © GEPA

V polfinalu taktično do drugega finala

Četrtič se je na četrtem letošnjem šprintu Lampičeva borila v polfinalu, kjer je v prvi skupini tekla ob Falli, Američankah Digginsovi, ki se je naprej uvrstila po času in Sophie Caldwell, Švedinji, zmagovalki Planice, Jonni Sundling in Rusinji Nataliji Neprijajevi. Tokrat naša tekmovalka ni začela dobro, hitro se je znašla na začelju skupine, v drugi krog pa je krenila na petem mestu, potem ko je Neprijajeva morala vzeti novo palico. Pred spustom se je Lampičeva že prebila na tretje mesto za Fallo in Caldwellovo, na spustu pa je prehitela vse in na ciljno ravnino prišla pred vsemi. V zadnjih mettrih je naša tekmovalka kar lahkotno brzela proti drugemu zaporednemu finalu, na ciljni črti je po fotofinišu priznala premoč je Digginsovi, a drugi zaporedni finale je bil tu!

Izjemen finiš za drugo slavje v karieri

V velikem finalu je Lampičeva tokrat tekla proti Norvežankama Falli in Tiril Udens Wneg, Američankama Digginsovi in Maubet Bjornsenovi ter proti Rusinji Neprijajevi, torej proti trem, s katerimi se je udarila že v polfinalu. Finale je Lampičeva začela hitreje kot polfinale, na prvem spustu je skupaj s Fallo in Digginsovo že malce pobegnila tekmicam, a na vhodu v drugi krog je bila skupina znova bolj strnjena. Na drugem vzponu na most je Lampičeva zaostajala le še za Fallo, Digginsova je popustila. Naša visokorasla tekmovalka je na spustu ujela Fallo, približali sta se tudi Digginsova in Neprijajeva in sledil je izjemen zaključek. Falla je finiširala izjemno, a vse hitrejša je bila tudi Lampičeva, ki je z dolgim korakom na ciljni črti Fallo tudi prehitela za tri stotinke in tu je bila njena druga zmaga v karieri! Tretje mesto je osvojila Rusinja Neprijajeva.

Zmagovalen dvig rok takoj po prihodu v cilj © GEPA

"Počutim se močno! Šlo je zelo hitro in zaras sem vesela. V četrtfinalu sva bili s Fallo zelo blizu, a nisem tekla na vso moč do konca, rekla pa sem si, da jo bom danes še premagala in to mi je uspelo," se je do ušes smejalo Lampičevi v prvi izjavi za mednarodni prenos po zaključku sijajne preizkušnje v sončnem Lenzerheideju. Višnarjeva je uspeh dopolnila s 15. mestom.

Opomin v četrtfinalu jo je močno podžgal

Nasmejana Lampičeva, ki je prvič v svetovnem pokalu zmagala v Pjongčangu pred skoraj tremi leti, je po tekmi povedala še: "Ne vem, kaj naj rečem! Samo na smeh mi gre. To je to! Mislim, da sem danes pokazala, da sem dobra in močna. To sem si želela že nekaj let, a očitno pride vse ob svojem času. Res sem verjela v to, da grem korak za korakom. Tako delam že nekaj let, ne smeš prehitevati in tega se držim. Tu so zdaj stopničke, zelo sem vesela in ponosna nase! Po včerajšnjih bolečinah v hrbtu, sta mi fizioterapevtki Valentina in Petra pomagali po svojih močeh, mislim da dobro, tako da sem pripravljena. Ne še čisto 100%, a danes je bilo veliko manj težav kot včeraj."

Takole je zavrtela še malce čas nazaj, tja do jutranjih kvalifikacij ob 8:50 uri, ki jih je končala na 20. mestu: "Zjutraj je bilo zelo mrzlo, bilo pa je tudi zelo zgodaj. Čutila sem, da nisem prava, nisem se dobro ogrela, ni mi bilo vroče. Ni me zeblo, a ni bilo dovolj energije v meni. Ni bilo tistega življenja in že takoj, ko sem prišla v cilj, sem si rekla "Oh, tole ni bil ravno najboljši nastop." A ko si naprej, je to čisto nekaj drugega, igra se začne na novo in to sem imela v glavi. Takoj v četrtfinalu sem videla, da sem zraven. V četrtfinalu me je na koncu kar malce razjezilo, ko sem dobila opomin, da naj bi ovirala Američanko. To me res zelo podžgalo. Vedno sem jaz tista, ki dobim kakšen opomin ali pa me zaprejo. Res sem bila zelo jezna in sem rekla: "Ne, ne bom se dala!" To me je še bolj podžgalo in sem odtekmovala tako, kot sem si zamislila. V finalu sem, ko smo šle v drugi krog, videla, da sem tretja in vedela sem, da zelo dobro odtečem zadnji del klanca. Šla sem za Fallo, vedela sem, da ne smem biti prva pred finišom, da tja pridem iz zaveterja. Porivala sem, poganjala z nogami kot se je dalo, prišla iz ozadja do Falle in sem takoj videla, da sem zmagala. To pač čutiš."

V moški konkurenci je bil neulovljiv za vse znova Norvežan Johannes Hösflot Kläbo, drugi je bil, podobno kot v Planici, Italinaj Federico Pellegrino, tretji pa Francoz Richard Jouve. Šimenc je zasedel končno 27. mesto.

Najboljše tri na drugi tekmi letošnjega Tour de Skija © GEPA

V skupnem sešteku tik pod vrhom

Mlada tekmovalka iz Valburge je za zmago prejela 50 točk za svetovni pokal, kjer je zdaj skupno 11., ob bonus sekundah pa je skoraj tudi prevzela vodstvo v seštevku Tour de Skija. Pred njo je po dveh preizkušnjah le Rusinja Neprijajeva s prednostjo ene sekunde, Johaugova na tretjem mestu zaostaja štiri sekunde za našo tekmovalko. S seštevku štirih šprintov letošnje sezone je na petem mestu.

Anamarija Lampič je oblekla rdečo majico vodilne na Tour de Skiju po točkah © GEPA

Po izjemnem dnevu za slovenski tek na smučeh je bil jasno zelo zadovoljen tudi naš glavni trener, Nejc Brodar: "Danes je to eden zgodovinskih uspehov slovenskega smučarskega teka. Po nekaj sezonah smo ponovno zmagali v svetovnem pokalu! Celotna ekipa je odigrala odlično delo, tako serviserji kot nenazadnje tudi Ana z odlično predstavo. Lahko rečem, da je z razmeroma kar lahkotnim tekom prišla do finala in tam pokorila vso konkurenco. Vsekakor je danes za slovenski tek lep in zgodovinski dan."

Pred tekmovalci je jutri dan premora, nato pa se bo Tour nadaljeval v torek v Toblachu s preizkušnjo na razdalji v prostem koraku. Po današnji etapi Tour zapuščata Višnarjeva in Klemenčičeva, tako da v Italijo potuje trojica Lampič, Fabjan in Šimenc.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov