Urška Pribošič deveta v Atlanti!

21.12.2019

Danes zgodaj zjutraj po našem času se je v ameriški Atlanti končala zadnja letošnja tekma deskarjev na snegu za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air). Zmagovalca zadnje tekme in tudi skupnega seštevka v tej disciplini sta Japonka Reira Iwabuchi in Američan Chris Cornig. Urška Pribošič je z uspešno izvedbo skoka ˝backside 720˝ še drugič letos osvojila deveto mesto, Naj Mekinc pa je z ˝backside1260˝ pristal na enaindvajsetem mestu.

PribosicUrška Pribošič je bila v Atlanti še drugič letos deveta. (Foto: Gepa)

Zadnjo Big Air tekmo za svetovni pokal v letošnji sezoni je ameriška smučarska in deskarska zveza v sodelovanju z baseballskim moštvom Atlanta Braves pripravila na štadionu v tamkajšnjem Sun Trust Parku, ki velja za enega izmed najbolj modernih tovrstnih objektov v ZDA.  Za potrebe v Ameriki izredno popularne baseballske lige MLB ter ostali dogodkov je bil prenovljen pred dvema letoma.

Kvalifikacije in finalni del so bili tokrat izvedeni v enem dnevu. Na zadnji preizkušnji sezone v skokih sta se zelo izkazala tudi oba naša deskarja. Urška Pribošič je obakrat lepo izvedla skok ˝backside 720˝. V drugo je bila izvedba s pristankom na zadnji črti doskočišča še bolj popolna kot v prvem poizkusu in 29-letna deskarka z Bleda je prejela oceno 74.75, kar je na koncu zadostovalo za novo deveto mesto (Urška je bila deveta že novembra v italijanski Modeni). Finale šesterice, kamor so se uvrstile tri Japonke, dve Američanki in Kanadčanka, se je naši predstavnici izmuznilo zgolj za tri točke. V finalu je bila najboljša Japonka Reira Iwabuchi, ki je tako veselila druge letošnje zmage in hkrati zmage v skupnem seštevku te discipline. Japonski uspeh je danes z drugim mestom dopolnila Komoko Murase, tretja pa je bila Kanadčanka Brooke Voigt, v skupnem seštevku discipline druga. Urška Pribošič je z dvema devetima mestoma, enim dvanajstim (Cardrona, Nova Zelandija) in osemnajstim (Peking, Kitajska) v skupnem seštevku discipline zasedla dvanajsto mesto.

˝Skok mi je dobro uspel že v prvem poizkusu, v drugu sem ga samo še izboljšala. Vesela sem devetega mesta na tekmi in dvanajstega v skupnem seštevku, ˝ je po uspešnem zaključku Big Air sezone zadovoljna Pribošičeva.

atlantaBig Air na stadionu baseballskega moštva Atlanta Braves. (Foto: US Ski & Snowboard)

Če pri ženskah domačinkam ni uspelo osvojiti načrtovane zmage, pa je pri moških za navdušenje občinstva z odlično izvedenim zadnjim skokom poskrbel Chris Cornig. Aktualni svetovni prvak v disciplini snežni park (Slopestyle) je zmagi z uvodne tekme v Cardroni ter tretjima mestoma iz Modene in Pekinga dodal prestižno domačo lovoriko in zanesljivo zmagal tudi v skupnem seštevku discipline. Drugi je bil Kanadčan Nicolas Laframboise (zmagovalec Modene), tretji pa Japonec Ryoma Kimata. Lafframboise in Kimata sta se za Cornigom zvrstila tudi v skupnem seševku discipline. Edini slovenski moški predstavnik na tekmi, Naj Mekinc, je z enaindvajsetim mestom dosegel najboljši rezultat v tej sezoni. 18-letni Ljubljančan, ki je uspešno izvedel skok ˝backside 1260˝, se očitno najbolje znajde na severno-ameriških tekmah, kjer je konkurenca najbolj izostrena. Enaindvajseto mesto (njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini) je v predlanski in lanski sezoni namreč osvojil tudi na mestni tekmi v kanadskem Quebecu. Danes je to mesto delil s Švedom Williamom Mathisenom, poudariti pa velja, da so bil pred njima samo še trije Evropejci (Švicar Bosiger (6.), Britanec McCormik (18.) in Francoz Konijneberg (19.). Med prvimi sedemnajstimi uvrščenimi so bili z izjemo omenjenega Švicarja samo Američani (9), Japonci (5) in Kanadčani (2). Mekinc je v Big Air delu sezone osvojil še trideseto, šestindvajseto in devetindvajseto mesto, kar je v skupnem seštevku discipline zadostovalo za 37. mesto med štiriinsedemdesetimi uvrščenimi deskarji.

˝Z nastopom v Atlanti in zaključkom Big Air sezone sem zelo zadovoljen. Upam, da bom med prazniki ujel tudi kakšen dober snežni trening, saj nas že januarja čaka nadaljevanje sezone v disciplini Slopestyle,˝ je bil po tekmi zadovoljen Mekinc, ki z optimizmom pričakuje nadaljevanje sezone, ki bo v znamenju tekem v snežnih parkih (Slopestyle).

Z nastopom Mekinca in Pribošičeve v Atlanti pa je zadovoljen tudi naš glavni trener za discipline prostega sloga, Matevž Pristavec. ˝Naj je za lep prvi skok prejel najboljšo oceno letos. V drugo je finale sproščeno napadel s še zahtevnejšim skokom ˝backside 1440˝, a je naredil napako pri doskoku. Ni veliko manjkalo! Tudi Urška je bila odlična, njen ˝backside 720˝je pristala na zadnji črti doskočišča. Če bi ji takšna izvedba uspela na prvih dveh tekmah, bi bila zagotovo finalistka, tokrat pa je v zelo močni konkurenci to zadostovalo za še vedno odlično deveto mesto˝  je po zaključku Big Air sezone zadovoljen Pristavec.

iwabvuchi in cornigZmagovalca zadnje tekme sezone in dobitnika malega kristalnega globusa Reira Iwabuchi in Chris Cornig. (Foto: US Ski & Snowboard)

Mekinca, Pribošičevo in Tita Štanteta po novem letu najprej čaka tekma v Švici. Urška in Naj bosta na ˝Laax opnu˝ (11. – 18.1.) tekmovala v disciplini snežni park (Slopestyle), Tit pa v snežnem žlebu (Half Pipe).    

Zvočne izjave:
>>> Matevž Pristavec
>>> Naj Mekinc
>>> Urška Pribošič 

Rezultati

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov