Ta teden kar tri tekme svetovnega pokala z našimi deskarji: Carezza, Secret Garden, Atlanta

18.12.2019

Svetovni pokal v deskanju na snegu se ta teden nadaljuje v Italiji, na Kitajskem in v ZDA. Alpski deskarji bodo jutri (19.12.) nastopili na paralelnem veleslalomu v italijanski Carezzi, deskarje prostega sloga pa v petek (20.12.) čakata preizkušnji na Kitajskem (Secret Garden, snežni žleb) in v ZDA (Atlanta, skoki prostega sloga). Poleg teh treh tekem na katerih bodo deskali tudi naši deskarski junaki zime (Gloria Kotnik, Žan Košir, Rok Marguč, Tima Mastnak, Tit Štante, Urška Pribošič, Naj Mekinc), pa bo v petek (20.12.) v italijanski Cervini na sporedu še tekma za svetovni pokal v krosu, a v tej disciplini Slovenci na najvišji ravni ne nastopajo.    

MargucRok Marguč je v Cortini znova deskal v finalu. Bo tako tudi v Carezzi, kjer je prejšnji teden opravil odličen trening? (Foto: Miha Matavž)

Let´s rock Pra di Tori!

Tedensko deskarsko dogajanje bodo v  Carezzi, na tretjem paralelnem veleslalomu sezone, odprli alpski deskarji. Na progi Pra di Tori bodo, tako kot na prvih dveh tekmah v Rusiji, nastopili samo naši prvokategorniki: Gloria Kotnik, Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak. ˝Črt Ikovic in Jernej Glavan se selita na tekme evropskega pokala. V petek in soboto bosta v avstrijskem Hochfügnu (tekmi sicer prireja Nemška deskarska zveza, op.p.) namreč na sporedu paralelna veleslaloma. Za Ikovica bo to prva tekma v sezoni, Glavan pa je neprecenljive izkušnje že nabiral na nedavni tekmi svetovnega pokala v Cortini (48. mesto). Poleg omenjenih dveh fantov bosta na teh tekmah nastopila tudi Sara Goltes in Gal Leskovar, ki sta pretekli vikend tekmovala na FIS mladinskih paralelnih slalomih v Cortini. Sara je bila dvakrat enajsta, Gal pa šestnajsti in devetindvajseti,˝ nam je s Kronplatza včeraj sporočil glavni trener Izidor Šušteršič. Tam s pomočnikom Sebastjanom Webrom vodita še zadnje treninge pred prihajajočimi tekmami. ˝Poleg mladih upov iz B ekipe sta z nami tudi Tim in Žan. Gloria je v Carezzi, kjer deska na progi Paolina, proga na kateri bo tekma je seveda že zaprta.  Rok Marguč se je po tekmi v Cortini odločil za regeneracijo in počitek, brez snežnega treninga, ˝ še dodaja naš trener in poudarja, da so vsi naši asi hitri ter dobro in optimistično razpoloženi. Tima Mastnaka, lanskega zmagovalca Carezze, danes popoldan čaka še prijetna obveznost. Z lansko zmago si je namreč prislužil gondolo s svojim imenom, v uporabo deskarjem in smučanjem pa bo ˝gondola Mastnak˝ predana na manjši slovesnosti danes ob 15. uri. Tri ure kasneje se bodo Mastnaku, ta je po nesrečnem ruskem uvodu in smoli s sodniško odločitvijo v Cortini, še kako motiviran za jutrišnjo tekmo, na uradni otvoritvi in žrebu številk pridružili še Kotnikova (lani 17.), Marguč (lani 12.) in Košir (lani 6.). Slednji, tako kot Kotnikova in Marguč, v izločilnih bojih želi storiti korak naprej. ˝ Takoj po zadnji tekmi so bili moji občutki mešani. Vse od besa pa do zadovoljstva! Delal sem napake, ki si jih lahko privoščijo le neizkušeni mladinci. A sem zadevo seveda prespal in analiziral. Tudi moje vožnje so s treninga v trening boljše, vrača se konstantnost, tako da računam, da se dobro konča tudi moja zadnja tekma v tem koledarskem letu ,˝ pravi izkušeni Tržičan, ki ga mesta (le) v finalu pač ne zadovoljujejo več.

Kvalifikacije zadnje tekme za svetovni pokal alpskih deskarjev v tem koledarskem letu bodo na sporedu ob 9:00 uri, finalni dvoboji pa s prenosom na drugem programu naše nacionalne televizije ob 13:00 uri.  

Zvočna izjava:
>>> Žan Košir

V hladnem in vetrovnem Secret Gardnu Tit Štante cilja na uvrstitev med petnajsterico

stante
Tit Štante je sezono odprl z 19. mestom v ameriškem Copper Mountainu. (Foto: Sloski Snowboard) 


Deskarji prostega, ki tekmujejo v snežnem žlebu so se iz ZDA preselili na Kitajsko, v zimsko-športno središče Secret Garden. Tam bodo v petek (20.12.)  zgodaj zjutraj po našem času (2:00) kvalifikacije druge letošnje tekme za svetovni pokal. Najboljših osem kvalifikantk in deset kvalifikantov se bo nato v nedeljo (22.12., ob 4:00 po srednjeevropskem času) pomerilo še v finalu. Na prizorišče, ki je od pekinškega letališča oddaljeno dobrih 200 kilometrov, sta v ponedeljek po treh urah vožnje prispela tudi Tit Štante in trener Žiga Rakovec, ki je v Pekingu na zadnji tekmi v skokih prostega sloga spremljal Urško Pribošič in Naja Mekinca. ˝Žleb je dobro pripravljen in utrjen, deloma celo leden. Je pa izredno mrzlo in vetrovno, v naslednjih dneh naj bi se temperature tu spustile kar 30 stopinj pod ničlo, ˝nam je s Kitajske javil trener Rakovec, ki je z varovancem že opravil dva uradna treninga, zadnji ju čaka jutri. ˝Veter je tu še največji problem, saj na žleb piha praktično pod kotom 90 stopinj, kar pomeni da lahko neprijeten sunek zelo vpliva na vožnjo in posledično rezultat, ˝ pa pravi Štante, ki je na tem prizorišču lani z dvanajstim mestom dosegel svoj najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala. Celjan se nadeja, da se bo veter do tekme le umiril in bodo tako pogoji regualarni za vse nastopajoče. ˝Zelo nizkim temperaturam se zagotovo ne bomo izognili, upam, le da ne bo preveč vetrovno, ˝ še dodaja naš ˝half pipe˝adut, ki cilja na uvrstitev med najboljših petnajst. Zaradi velike časovne razlike med ZDA in Kitajsko pa zaenkrat nima večjih težav in upa, da bo spanec miren tudi v naslednjih dneh. Lani je na tekmi na Kitajskem v moški konkurenci slavil Švicar Jan Sherrer, v ženski pa Kitajka Xuetong Cai.  

Zvočna izjava:
>>> Tit Štante

Big Air spektakal na stadionu Atlanta Braves z Urško Pribošič in Najem Mekincem

atlanta
Tiger Shaw, prvi mož US Ski & Snowboard na novinarski konferenci pred tekmo v Atlanti. Levo ob njem Derek Schiller, predsednik in direktor MLB franšize Atlanta Braves. (Foto: US Ski & Snowboard) 

Pred največ gledalci v živo in pa tudi pred televizijskimi, tabličnimi in telefonskimi zasloni pa bodo ta teden zagotovo nastopali deskarji prostega sloga, ki tekmujejo v ˝park & pipe˝ disciplinah. Zadnjo tekmo sezone v skokih prostega sloga (Big Air) namreč v petek (20.12.) gosti ameriška Atlanta. Ameriška smučarska in deskarska zveza tekmo svetovnega pokala (poleg deskarjev bodo nastopili tudi smučarji prostega sloga) organizira v sodelovanju s profesionalno baseballsko ekipo Atlanta Braves. Mojstri organizacije dogodkov bodo deskarsko-smučarski spektakel izvedli na stadionu v Sun Trust Parku, kjer domače tekme sicer igra tamkajšnja baseball ekipa. Prizorišče, ki je bilo za potrebe iger domače ekipe v ligi MLB obnovljeno leta 2017 je med najmodernejšimi tovrstnimi objekti v ZDA. ˝Zakaj Atlanta? Takšne priložnosti se ne izpusti. Pripeljati tekmo na takšno prizorišče in sodelovati s tako vizionarsko ekipo, ki jo premore vodstvo Bravesov, je seveda izjemno,˝ pravi Tiger Shaw, predsednik in direktor ameriške panožne zveze (US Ski & Snowboard) in dodaja, da je Atlanta s športno tradicijo (številne profesionalne ekipe, ki nastopajo v globalno prepoznavnih ligah – NBA, MLB, NFL, WNBA, MLS) tudi za deskanje un smučanje prostega sloga pravo prizorišče z ogromnim potencialom. Mesto Coca Cole, ki je gostilo tudi poletne olimpijske igre leta 1996 bo torej ta teden tudi deskarska prestolnica. Udeležbo na tekmi (kvalifikacije in finale bodo izvedeni v enem dnevu) so seveda že potrdili vsi najboljši ˝park&pipe˝  deskarji med katerimi sta tudi Kanadčana Mark McMorris in Nicolas Laframbiose, pa domačini Red Gerard, Chris Corning, Jamie Anderson, Avstrijka Anna Gasser, Japonka Reira Iwabuchi, Šved Sven Thorgren in še bi lahko naštevali imena deskarskih zvezdnikov, ki so pustili pečat tudi na olimpijskih in X igrah. Trener ameriške Big Air ekipe Mike Jankowski celo trdi, da gre za Big Air tekmo z najboljšo zasedbo doslej. Obeta se nam torej lepa tekma s številnimi spremljajočimi dogodki in možnostmi zabave za obikovalce. Deskarke in deskarje najprej čakata dva kvalifikacijska skoka, v finalu pa bo šest najboljših deklet in deset fantov skočilo še trikrat.

Med udeleženci spektakla bosta tudi Urška Pribošič in Naj Mekinc, ki sta po prihodu s Kitajske včeraj opravila trening v Avstriji (Flachau) nato pa z Brnika odletela v Atlanto, kjer ju že čaka trener Matevž Pristavec. Slednji tam ˝pripravlja teren˝ za našo izkušeno 29-letno deskarsko iz Bleda ter 18-letnega Ljubljančana, ki ga je pretekli teden razveselila tudi novica iz Zavarovalnice Triglav, ki že sodeluje tudi z deskarjema Žanom Koširjem in Rokom Margučem. Naja Mekinca so namreč uvrstili med izbrane ˝Mlade upe 2019˝ iz sveta športa, kulture in znanosti, ki jih bodo finančno podprli ter jim tako omogočili dodatna sredstva za razvoj talenta.

Svoj talent pa bo na januarskih mladinskih olimpijskih igrah (MOI) v švicarski Lozani dokazoval še en naš mladi perspektivni deskar prostega sloga, Ožbe Kuhar. Mladi Vrhničan, ki zadnja leta dominira na domačih tekmovanjih, letos spomladi pa je debitiral tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu bo januarja na tekmovanje odpotoval s trenerjem Anejem Miglarjem. Nastopil bo v skokih prostega sloga (Big Air) in snežnem parku (Slopestyle). Obe tekmi bosta v snežnem parku v Leysinu. Mladi bodo nastopili še v deskarskem krosu (brez naše udeležbe), alpskih deskarskih disciplin pa na tretjih MOI ni na sporedu.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov