Na vrhu nič novega, Gloria Kotnik peta!

14.12.2019

Tako kot na premiernem paralelnem veleslalomu sezone za svetovni pokal preteklo nedeljo v Rusiji, sta tudi danes v Italiji, na drugem, slavila Nemka Ramona Theresia Hofmeister in Italijan Roland Fischnaller. Gloria Kotnik se je še tretjič zapored prebila v izločilne boje, po izpadu v četrtfinalu je zasedla odlično peto mesto. Med finalisti sta bila tudi Žan Košir (11.mesto) in Rok Marguč (13. mesto). Tim Mastnak je po (sporni) diskvalifikaciji ostal brez uvrstitve, mladi Jernej Glavan pa je osvojil 48. mesto.

kotnikGloria Kotnik je le za las zgrešila zaključne boje za stopničke. (Foto: Miha Matavž) 

Ramona Theresia Hofmeister v veleslalomu ostaja nepremagana, Kotnikova še korak naprej

Tudi na drugem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal se je izmed naših predstavnikov najbolje odrezala Gloria Kotnik. Po petem kvalifikacijskem času (na rdeči progi je bila celo najhitrejša!) v popoldanskih kvalifikacijah, je v prvem krogu finalnih dvobojev pod žarometi zanesljivo ugnala Japonko Emi Sato. Tudi v drugem krogu je bila, proti še drugi drugi Azijki, zelo dobro na poti. Po večji napaki v srednjem delu pa je izgubila hitrost in kljub pospeševanju v spodnjem delu ni več ujela Kitajke Ruxin Zang, varovanke trenerja Petra Kotnika (Gloriinega očeta, op.p.). Četrtfinalni dvoboj je izgubila zgolj za stotinko in tako zasedla končno peto mesto. ˝ Žal je bila napaka prevelika. Vseeno pa je bil, v primerjavi s tekmama v Rusiji, narejen korak naprej. Po kvalifikacijah sem imela namreč precej boljše izhodišče kot na prvih dveh tekmah. Najboljši kvalifikacijski čas na eni izmed prog je vsekakor potrditev, da sem na pravi poti. Samozavestno odhajam v Carezzo, ˝je bila po tekmi odločna 30-letna Velenjčanka, ki predvsem s konstantnostjo dokazuje, da nanjo še kako resno lahko računamo tudi v nadaljevanju sezone. Kitajka, ki je v četrtfinalu porazila Kotnikovo, je bila na koncu četrta. Tretje mesto je še drugič zapored zasedla Avstrijska veteranka Claudia Riegler, finalni ˝nemški derbi˝ pa je dobila Ramona Theresia Hofmeister, ki je bila boljša od Seline Jörg. Slednja je še drugič letos klonila v velikem finalu.

Cortinski klasični hat-trick Fischnallerja, v finalu tudi Košir in Marguč

Tudi v moški konkurenci na vrhu ni sprememb. Še drugič zapored je zmagal izkušeni Južni Tirolec, 39-letni Roland Fischnaller. ˝Grande Fish˝ je še tretjič zapored slavil v domačih Dolomitih, na tem prizorišču pa poleg treh zmag beleži še tri druga mesta. V finalu je bil prepričljivo boljši od Korejca Sangho Leeja, ki ga Slovenci še kako dobro poznamo, saj je bil na olimpijskih igrah leta 2018 polfinalni tekmec Žana Koširja. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo osvojil 20-letni Rus Igor Sluev, ki je bil v malem finalu hitrejši od izkušenejšega Avstrijca Lukasa Mathiesa. Naš najboljši je bil tudi tokrat Žan Košir, ki si je, tako kot Kotnikova, v kvalifikacijah prideskal boljše izhodišče kot v Rusiji. Kot sedmo uvrščeni kvalifikant je imel v osmini finala možnost izbiranja proge. Izbral je rdečo na kateri je bil med najhitrejšimi kvalifikanti (četrti). Kljub temu da je storil nekaj manjših napak, je bil vse do zaključka dvoboja zelo blizu tekmecu, Italijanu Mauriziu Bormoliniju. Slednji je bil na koncu za 11 stotink boljši. Košir, med vožnjo je prejel neprijeten udarec v roko (jutri ga čaka zdravniški pregled), pa se je moral zadovoljiti z enajstim mestom. Še dve mesti nižje (trinajsto mesto) je končal Rok Marguč. ˝ Po dveh ničlah v Rusiji je bila moja samozavest res že nekoliko načeta, tako da sem z uvrstitvijo v finale zelo zadovoljen. Ker sem v zadnjih dneh opravil zelo dober trening v Carezzi, komaj čakam na novo priložnost in četrtkovo tekmo, ˝ nam je povedal Celjan. Njegov someščan Tim Mastnak pa tudi tokrat ni imel športne sreče. V prvi kvalifikacijski vožnji je bil zelo hiter (tretji), a je bil naknadno diskvalificiran, ker naj bi posnetek pokazal, da je povozil količek. ˝Presenečen in razočaran sem nad odločitvijo sodnikov. Prepričan sem, da količka nisem povozil. Bil sem daleč od tega, da bi ga s špico deske sploh zadel. Če bi ga, bi to vsekakor čutil. Pritožba ni obrodila sadov. Kljub vsemu ostajam optimist. Vem, da sem hiter, v Carezzi bom vso to nakopičeno negativno energijo skušal sprostiti na progi in se bom maksimalno potrudil za dobro uvrstitev, ˝ je bil kljub neprijetni izkušnji nasmejan naš vselej prijazni deskar, ki bo v Carezzi branil lansko zmago. Tudi trener Izidor Šušteršič je bil po tekmi vznemirjen zaradi Mastnakove diskvalifikacije. ˝Tudi jaz Timove napake po večkratnem ogledu posnetka s sodniki nisem videl! Tekma je bila sicer odlično organizirana. Vesel sem, da je Kotnikova naredila še korak naprej in da sta Košir in Marguč pokazala, da sta konkurenčna in zrela za več. Vsi naši najboljši, Gloria, Tim, Rok in Žan, lahko zmagajo, ˝ pravi trener, ki je danes poleg elitne četverice vodil še mladega Jerneja Glavana, ta je na svoji drugi tekmi za svetovni pokal osvojil 48. mesto. Črt Ikovic se je zaradi poškodbe gležnja nastopu odpovedal tik pred zdajci.

Cortina je danes poleg najboljših deskarjev gostila tudi mlade upe. Na mladinski FIS tekmi v paralelnem slalomu sta pod vodstvom trenerja Sebastjana Webra nastopila Sara Goltes (11. mesto) in Gal Leskovar (16. mesto). Oba jutri v Cortini čaka še en paralelni slalom.

cortinaTudi tekma v Cortini d´Ampezzo je bila dobro obiskana. (Foto: Miha Matavž)

Medtem se je v ZDA (Copper Mountain) končalo tudi finale prve letošnje tekem za svetovni pokal v snežnem žlebu. Med deskarkami je bila najbolljša Španka Queralt Castellet, med deskarji pa Avstralec Scotty James. Tit Štante je tekmo zaključil že v četrtkovih kvalifikacijah, osvojil je devetnajsto mesto. Že tekom dneva pa smo v kitajskem Pekingu dobili zmagovalce tretje letošnje tekme v skokih prostega sloga. Zmage sta se veselila Japonka Miyabi Onitsuka in Kanadčan Max Parrot. Tako kot Štante sta Urška Pribošič (18.) in Naj Mekinc (29.) tekmo zaključila že v četrtkovih kvalifikacijah

Zvočne izjave:
>>> Gloria Kotnik
>>> Rok Marguč
>>> Tim Mastnak

Rezultati
Visokoresolucijske fotografije za neomejeno brezplačno uredniško uporabo (Cortina d´Ampezzo)

DODATNE INFORMACIJE IN KORISTNE POVEZAVE:
Najboljši slovenskih alpski deskarji se z rusko-italijanske turneje v Slovenijo vrnejo 19. decembra. Dan po tekmi (20.12.2019 ob 13. uri) bodo na novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani strnili vtise po uvodnih štirih preizkušnjah sezone ter razkrili načrte in pričakovanja za januarsko nadaljevanje na srednjeevropskih prizoriščih v Avstriji, Švici, Italiji in na domači Rogli. 

>>> koledar tekem za svetovni pokal v alpskem deskanju na snegu (sezona 2019/2020)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov