Deskarski vikend v Cortini d´Ampezzo z osmimi Slovenci

13.12.2019

Alpski deskarji na snegu so se po prihodu iz Rusije preselili na trening v italijanske Dolomite, kjer bo jutri na sporedu drugi letošnji paralelni veleslalom za svetovni pokal. Ob najboljših deskarkah in deskarjih bodo v Cortini jutri in v nedeljo tekmovali tudi njihovi mladi nasledniki. Ti se bodo merili na dveh FIS mladinskih paralelnih slalomih. Na tekmi svetovnega pokala bosta Slovenijo poleg standardne četverice (Gloria Kotnik, Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Marguč) zastopala še Črt Ikovic in Jernej Glavan, na mladinskih FIS tekmah pa mlada upa Sara Goltes in Gal Leskovar.

Cortina
Na tretji tekmi za svetovni pokal bo nastopilo šest Slovencev. (Foto: Miha Matavž) 

Slovenska A in B reprezentanca z glavnim trenerjem Izidorjem Šušteršičem in njegovim pomočnikom Sebastjanom Webrom  na čelu je v teh dneh v Dolomitih. ˝V Italijo smo sicer odpotovali z nekaj zamude, saj je letalski prevoznik na poti iz Rusije do Slovenije oziroma Italije izgubil našo prtljago. Toda, vse je ´pod kontrolo´. Gloria Kotnik je zadnje dni trenirala v Cortini, Žan Košir, Črt Ikovic in Jernej Glavan na Kronplatzu, Tim Mastnak in Rok Marguč pa v Carezzi. Slednja dva torej že tipata teren za naslednjo tekmo, preostali pa so se odločili za specialni trening na progah, ki so bolj podobne tisti, ki nas jutri čaka v Cortini, ˝ nam je iz Italije javil Šušteršič, ki bo poleg elitne četverice (Gloria Kotnik, Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Marguč) tokrat na tekmo popeljal še povratnika na tekme najvišjega ranga, 23 – letnega Korošca Črt Ikovica, ter 20-letnega Celjana Jerneja Glavana, ki je na tekmi svetovnega pokala debitiral lani na domači Rogli. ˝Zaenkrat vse kaže super, ne pričakujem nobenih težav. Obeta se nam lepa tekma. Kvalifikacije bodo šele popoldan (ob 15. uri), saj bodo izločilni dvoboji, tako kot smo v Cortini že vajeni, zvečer. Finalistke in finalisti pričnejo ob 19. uri. Seveda ni skrivnost, da si tokrat želim in tudi pričakujem preboj naše elitne četverice ter dober, neobremenjen nastop, Ikovica in Glavana, ˝ pravi naš trener, ki z enim očesom seveda pogleduje tudi proti mladima upoma, Sari Goltes in Galu Leskovarju, ki bosta v Cortini nastopila na dveh mladinskih FIS tekmah. ˝S trenerjem Sebastjanom Webrom sta oba opravila tudi trening na progi, kjer bosta tekmi. Dobro trenirata in napredujeta, tako da že komaj čakata svoj prvi letošnji nastop, ˝ še dodaja izkušeni trener.

mstnakTim Mastnak po dobrem treningu v Carezzi spočit in miren prihaja v Cortino. (Foto: SloSkiSnowboard) 

Tekmo pa že nestrpno pričakuje tudi Gloria Kotnik, ki je lani na tem prizorišču osvojila četrto mesto in tudi zato je to, poleg Rogle, ena izmed njenih najljubših. Žan Košir, ki je bil poleg Kotnikove edini slovenski finalist na ruskem uvodu v sezono je pred tekmo sproščen. ˝Slabši uvod ni razlog za slabo voljo. Iz napak se učimo. Vsi.  Vseskozi. Tudi ruska izkušnja je bila zato dobrodošla. Iz vsake situacije skušam potegniti kar največ. V Cortini bom v kvalifikacijah znova štartal v prvi jakostni skupini, med elitno šestnajsterico. Izhodišče je torej dobro, komaj čakam novo tekmo, … ˝ nam je zaupal Tržičan, podobne občutke pa ima tudi Tim Mastnak, ki se prav tako zaveda, da je še vedno še kako ´zraven´. ˝Tisti, ki podrobno spremljajo naš šport vedo, da je konkurenca zelo zgoščena, tako da so stotinke v kvalifikacijah včasih na tvoji strani, spet drugič ne. Na zadnji tekmi se je na primer Benjamin Karl v finale uvrstil kot šestnajsti, a se nato v izločilnih dvobojih prebil na stopničke.  Sem povsem miren. Vem, da sem hiter, ko bo tu še konstantnost, ki me je krasila lansko sezono … ˝ pravi Celjan, ki mu je počitek po tekmi dobro del, občutki z lanske sezone, ki jih je v Rusiji izgubil, pa so se po dobrem treningu v Carezzi tudi že povrnili  S pogoji za trening v Carezzi pa je bil zelo zadovoljen tudi Rok Marguč. ˝Super pogoje smo imeli. Prav to sem potreboval. Dober trening po rezultatskem neuspehu v Rusiji. Pred dolomitskim dvojčkom sem dobro razpoložen,˝  je optimističen tudi Marguč.

Alpski deskarji po tekmi v Cortini ostajajo v Dolomitih, saj jih že v četrtek (19.12.) v Carezzi čaka nov paralelni veleslalom za svetovni pokal.

Zvočne izjave:
>>> Žan Košir
>>> Tim Mastnak
>>> Jernej Glavan

DODATNE INFORMACIJE IN KORISTNE POVEZAVE:
Najboljši slovenskih alpski deskarji se z rusko-italijanske turneje v Slovenijo vrnejo 19. decembra. Dan po tekmi (20.12.2019) bodo na novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani strnili vtise po uvodnih štirih preizkušnjah sezone ter razkrili načrte in pričakovanja za januarsko nadaljevanje na srednjeevropskih prizoriščih v Avstriji, Švici, Italiji in na domači Rogli. 

>>> koledar tekem za svetovni pokal v alpskem deskanju na snegu (sezona 2019/2020)
>>> visokoresolucijske fotografije za neomejeno brezplačno uredniško uporabo

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov