Urška Pribošič in Naj Mekinc na Kitajskem, Tit Štante v ZDA

11.12.2019

Deskarji prostega sloga svetovni pokal ta teden nadaljujejo s tekmama v skokih prostega sloga (Big Air) in snežnem žlebu (Half Pipe) na Kitajskem (Peking) oziroma v ZDA (Copper Mountain). Tako specialisti za ˝park˝ kot ˝pipe˝ bodo v kvalifikacijah nastopili jutri (12.12.), finale pa jih čaka v soboto (14.12.). Na prizorišču olimpijskih iger 2022 bosta slovenske barve zastopala Urška Pribošič in Naj Mekinc, v ameriškem Koloradu pa Tit Štante.

pribosic mekincUrška Pribošič in Naj Mekinc pred včerajšnjim uradnim treningom. (Foto: Žiga Rakovec)

Big Air spektakel v nekdanjem industrijskem kompleksu

Urška Pribošič in Naj Mekinc sta s trenerjem Žigo Rakovcem na prizorišče tretje letošnje tekme za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air) prispela v ponedeljek, včeraj pa tudi že opravila prvi uradni trening na skakalnici, ki se nahaja v Shougang parku v zahodnem delu kitajske prestolnice. Big Air konstrukcija je umeščena v nekdanji industrijski kompleks. Težko industrijo (jeklarno) so Kitajci s te lokacije preselili že pred poletnimi olimpijskimi igrami 2008, območje pa preuredili oziroma ga še preurejajo v športni park v katerem je od leta 2017 tudi sedež organizacijskega komiteja za olimpijske igre 2022. ˝Gre za izjemno zanimivo lokacijo. Big Air konstrukcija je popolnoma nova, na njej se bodo tudi na olimipijskih igrah merili deskarji in smučarji prostega sloga. Slednji imajo poleg nas te dni tu prav tako tekmo za svetovni pokal. Treningi potekajo tekoče, vse je dobro organizirano ˝ nam je s Kitajske sporočil Rakovec in zatrdil, da sta Pribošičeva in Mekinc nared za izziv na prestižni Air & Style tekmi za svetovni pokal. Tekma v Pekingu namreč poteka pod okriljem te znamke (Air&Style), ki je v lasti ameriškega deskarja Shauna Whita. Mekinc in Pribošičeva sta zaključne priprave za njuno tretjo tekmo sezone opravila v Avstriji (Flachau in Stubai), od koder sta se vrnila v soboto. Danes (11.12.) bo v Pekingu na sporedu še en uradni trening, jutri (12.12.) pa kvalifikacije. V sobotno (14.12.) finale se bo uvrstilo šest najboljših deskark in deset najboljših deskarjev.

peking
V Pekingu je vse nared za nov ˝Air & Style˝ spektakel. (Foto: Buchholz/FIS Snowboard)

˝Za nami je že prvi trening, razmere so super. Skok je odlično pripravljen, tako da se nove tekme že veselim,˝ pravi Pribošičeva, ki bo izvajala skok ˝backside 720˝, ta ji je na drugi tekmi sezone v Modeni prinesel deveto mesto. Tudi Mekinc je pred tekmo optimističen.˝V Avstriji smo dobro trenirali. Moji skoki so iz dneva v dan boljši. Napredujem, izpopolnjujem trike, tako, da grem samozavestno v kvalifikacije. Katere skoke bom izvajal? Nisem se še dokončno odločil. Odločitev bo padla po zadnjem treningu ˝ pravi naš mladi up, ki ga v tem koledarskem letu čaka še ena tekma svetovnega pokala. S Pribošičevo po tekmi v Pekingu potujeta v ZDA, tam ju 21.12. v Atlanti čaka še en mestni Big Air spektakel.

V Copper Mountainu prva tekma sezone v snežnem žlebu

Medtem ko so specialisti za deskanje v parkih (Big Air in Slopestyle) na prizorišču naslednjih olimpijskih iger, pa se nastopajoči v edini deskarski disciplini, ki je na sporedu olimpijskih iger že od vsega začetka, nahajajo v ameriškem Koloradu, natančneje v Copper Mountainu. V tamkajšnjem ˝super žlebu˝ bo namreč ta teden (jutri, 12.12. – kvalifikacije; sobota, 14.12. – finale) na sporedu prva letošnja tekma za svetovni pokal v snežnem žlebu (Half Pipe). V jutrišnjih kvalifikacijah bo nastopil Tit Štante, ki na lokaciji tekme trenira že od odprtja žleba v začetku decembra. Štante, ki sicer študira v ZDA, je v začetku poletja treniral na francoskem ledeniku Les Deux Alps, novembra pa je bil na snegu v zanj zdaj domačem Park Cityju. ˝Žleb v Coppru je zelo dobro pripravljen. Glede na dejstvo, da v pravem žlebu jeseni nisem treniral (v Park Cityju je bil nared le snežni park s skakalnicami in drsnimi objekti), mi gre presenetljivo dobro. Začutil sem ˝pajp˝, dobro se počutim, sem optimist, ˝pravi Štante, ki ga nato decembra (20.-22.12) čaka še tekma za svetovni pokal na Kitajskem (Secret Garden). Tam ga bo spremljal trener Žiga Rakovec, ki po tekmi v Pekingu ostaja na Kitajskem. Naš glavni trener Matevž Pristavec, ki je ob Štantetu v Koloradu pa bo v Atlanti ˝prevzel˝ Pribošičevo in Mekinca. ˝Za nama sta že dva uradna treninga. Zadnji, v sončnem vremenu, je bil še posebej kakovosten. Nivo voženj v  kvalifikacijah bo po doslej videnem sodeč, tako kot vedno v ZDA, na izredno visokem nivoju, ˝ nam je iz ZDA sporočil Pristavec, ki se seveda nadeja, da bo varovancu uspela načrtovana vožnja.

stanteTit Štante na prizorišču tekme trenira že od začetka meseca. (Foto: Matevž Pristavec) 

Medtem ko bodo Štante, Mekinc in Pribošičeva lovili nove točke svetovnega pokala, pa bodo njihovi nasledniki z Ožbejem Kuharjem na čelu trenirali v Evropi. ˝ Že celo jesen treniramo v Avstriji. Tudi december bo deloven. Fantje in dekleta napredujejo, prve tekme pa nas čakajo januarja, ˝ pravi Anej Miglar, ki je tako kot Rakovec letos pomočnik Matevža Pristavca.

Zvočne izjave:
>>> Matevž Pristavec
>>> Urška Pribošič
>>> Tit Štante

Rezultati bodo po kvalifikacijah in tekmah na voljo na tej povezavi, visokoresolucijske fotografije za neomejeno brezplačno uredniško uporabo pa na tej povezavi. 

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov