Za uvod štirinajsto mesto Glorie Kotnik, moška trojka izven finala

07.12.2019

Zmagovalca prve letošnje tekme za svetovni pokal alpskih deskarjev v ruskih Bannoyah sta Avstrijec Andreas Prommeger in Švicarka Julie Zogg. Izmed slovenske četverice se je v izločilne boje paralelnega slaloma prebila le Gloria Kotnik, ki je po porazu v osmini finala zasedla solidno 14. mesto. Fantom se na prvi tekmi sezone ni najbolje izšlo, še najbližje finalu je bil Tim Mastnak (19.). Rok Marguč je osvojil 21. mesto, Žan Košir pa je odstopil in ostal brez uvrstitve.

Kotnik GloriaGloria Kotnik je na uvodni tekmi sezone za svetovni pokal osvoijla 14. mesto. (Foto: SloSkiSnowboard)

Ruski organizatorji so se včeraj popoldan zaradi močnega vetra v zgornjem delu tekmovališča odločili za spremembo v programu. Za danes načrtovani paralelni veleslalom so prestavili na jutri, danes pa so se alpske deskarke in deskarji pomerili v paralelnem slalomu.

Ob odsotnosti, Ester Ledecke, prve dame alpskega deskanja, ki je včeraj zmagala na smuku za svetovni pokal v kanadskem Lake Louisu,  je kvalifikacije prvega paralelnega slaloma dobila izkušena superveteranka Claudia Riegler (Avstrija). 46-letnica s Solnograškega je bogate izkušnje, v svetovnem pokalu nastopa že od leta 1997, unovčila predvsem na rdeči progi (desna ob pogledu s ciljne arene), na kateri je bila najhitrejša. Gloria Kotnik je bila na tej progi sedemnajsta, na modri (leva ob pogledu s ciljne arene) pa deveta, kar je zadostovalo za skupno štirinajsto mesto in vstopnico za izločilne dvoboje. Tam je 30-letno Velenjčanko v zadnjem dvoboju osmine finala čakala Švicarka Ladina Jenny. Slednja, tretja po kvalifikacijah, je bila za 16 stotink sekunde hitrejša in je nato v igri ostala vse do konca, zasedla je tretje mesto. Zmagala je njena rojakinja Julie Zogg, ki je bila v velikem finalu hitrejša od aktualne olimpijske podprvakinje, Nemke Seline Jörg. Zmagovalka kvalifikacij (Claudia Riegler) se je po porazu v četrtfinalu morala zadovoljiti s petim mestom, Kotnikova pa s 14. mestom.

 ˝Z današnjim izkupičkom sem le delno zadovoljna. Vesela sem preboja v izločilne boje, kar je osnovni cilj. Ampak brez grenkega priokusa pač ne gre. V osmini finala sem se namreč zaletela v štartna vrata in si tako otežila delo na progi. Ni veliko manjkalo do preboja v četrtfinale, pa vendarle …,˝ nam je po tekmi povedala Kotnikova, ki je vse misli že usmerila v jutrišnji veleslalomom. ˝Nastopati pred tako številnim in glasnim občinstvom je res super, tako da se že veselim nove ruske tekme in nove priložnosti,˝ dodaja Kotnikova.

Tako kot pri ženskah, je bil tudi v moški konkurenci v kvalifikacijah najboljši deskar starejše generacije. 39-letni Južni Tirolec Roland Fischnaller je bil tako kot Rieglerjeva še posebej prepričljiv na rdeči progi. Popularni ˝Fish˝ je bil eden izmed kar petih Italijanov v velikem finalu. Slovesa alpsko-deskarske velesile pa na prvi tekmi sezone niso upravičili naši asi, ki so ostali brez pričakovanih izločilnih bojev. Še najbližje elitni šestnajsterici je bil Tim Mastnak (19. mesto), ki je finale zgrešil zgolj za 7 stotink sekunde. Rok Marguč (21.) si je v prvi kvalifikacijski vožnji na modri progi pridelal preveč zaostanka, tako da tudi odlična vožnja na rdeči progi (3.mesto) v zgoščeni konkurenci ni zadostovala za finale. Žan Košir, ki je odstopil in ostal brez uvrstitve, se je po besedah trenerja Izidorja Šušteršiča uštel pri taktiki. ˝Na povsem direktni postaviti, kjer ni bilo prostora za tisto pravo ˝karvanje˝ je v spodnji del prinesel preveč hitrosti in se mu tako žal ni izšlo. Časa za obžalovanje ni, naši fantje so izkušeni, tako da jutri zagotovo lahko pričakujemo precej več,˝ pravi naš trener, ki je tako kot Kotnikova navdušen nad ambientom, polnimi tribunami in vsemi atraktivnimi spremljajočimi dogodki, ki spremljajo dvodnevni alpsko-deskarski uvod v sezono na Južnem Uralu.   

Zmagovalec prve tekme je postal Avstrijec Andreas Prommeger, ki tako kot že omenjena Rieglerjeva prihaja iz Solnograškega. V finalu je ugnal, v slalomu vedno neugodnega Italijana, Aarona Marcha. Tudi malo finale je bilo avstrijsko – italijansko, a  v tem dvoboju je bil boljši Italijan. Alexander Payer z avstrijske Koroške, ki ga poleti na cestnem kolesu ali tekaških trailih pogosto lahko srečamo tudi v hrvaški Istri, je bil tako četrti, Maurizio Bormollini pa tretji. Tudi moški zmagovalec kvalikfikacij (Roland Fischnaller) je tekmo končal v četrtfinalu. V veteranskem dvoboju je klonil proti vrstniku in kasnejšemu zmagovalcu Prommegerju.  

Jutri bo na sporedu še paralelni veleslalom. ˝Veter bo ponehal, obeta se nam lepše vreme in prepičan sem, da tudi lepši pogled na rezultasko lestvico s slovenskim kvartetom v finalu,˝ nam je za konec napovedal vedno dobro razpoloženi in optimistični trener slovenske reprezentance.

Zvočni izjavi:
>>> Gloria Kotnik
>>> Izidor Šušteršič 

Rezultati, ženske
Rezultati, moški

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov