Strelska postanka leže Leo Einfalt stala prvih točk svetovnega pokala

05.12.2019

V najstarejši biatlonski disciplini so se danes pomerila še dekleta. Tekmo je krojil sunkovit veter, ki je od tekmovalk zahteval stalne korekcije na puški. Naša najboljša je bila Lea Einfalt, ki sta ji strelska nastopa leže odnesla prve točke svetovnega pokala v karieri.


Lea Einfalt je bila blizu prvih točk v karieri. Foto: Gepa

Sunkovit veter, ki je stalno spreminjal svojo jakost, je danes povzročal težave številnim tekmovalkam. V disciplini, kjer zgrešeni strel pomeni kazensko minuto, je bilo zato danes za dober uspeh treba imeti tudi kanček sreče in predvsem veliko potrpljenja. Ker so danes napake delale tudi favuritinje, je bilo več prostora za presenečenja. Tega so se zavedale tudi naše tekmovalke in žal se je vsem trem roka zatresla že na prvem strelskem postanku. Lea Einfalt in Nika Vindišar sta na prvem strelskem postanku zgrešili dvakrat, Polona Klemenčič pa kar trikrat. Slovenke so se na vmesnem času po prvem streljanju nahajel ob koncu rezultatske lestvice. Po prvem strelskem nastopu pa so se dekleta sprostila in pokazala svoje znanje. Odlično je z nastopom nadaljevala Einfaltova, ki je strelski postanek stoje opravila z odliko in se dvignila po rezltatski lestvici iz 94. mesta do 69. Po polovici proge je bila Lea v odlični priložnosti, da prvič poseže po točkah za svetovni pokal. Nato pa je tudi na drugem strelskem postanku leže, ki velja za lažjega, zgrešila dva strela. Čeprav je zadnji strelski nastop znova opravila brezhibno, so štiri kazenske minute in posledice, ki jih je povzročila bolezen v prejšnjem tednu, preveč škodovale, da bi Einfaltova že na prvi tekmi izpolnila cilj, ki si ga je zadala pred sezono - točke svetovnega pokala. Einfaltova je na koncu zasedla 68. mesto z zaostankom +6:35.5 za zmagovalko in dobri dve minuti za 40. mestom, ki prinaša točko za svetovni pokal. Vindišarjeva in Klemenčičeva sta obe imeli po drugem strelskem nastopu že tri kazenske minute, kar pomeni, da je Klemenčičeva v drugo zadela vse tarče, Vindišarjeva pa je zgrešila enkrat. Klemenčičeva se je po tretjem strelskem nastopu znašla celo pred Einfaltovo, saj je streljala in tekla malenkost hitreje od klubske kolegice, obe pa sta imeli 4 zgrešene strele po treh streljanjih. Tudi Vindišarjeva je bila po treh streljanjih enako natančna kot reprezentančni kolegici in le z malenkostnim zaostankom za njima. Na zadnjem strelskem postanku je Klemenčičeva zgrešila en strel, Vindišarjeva pa dva, kar je pomenilo, da je bila Klemenčičeva na koncu 76., Vindišarjeva pa 87.

"Punce so danes smuči pohvalile, in je bilo delo servisne ekipe opravljeno dobro," je za uvod v pogovor povedala trenerka Andreja Mali in pohvalila servisno ekipo, ki je včeraj storila napako. Nastope svojih varovank pa ocenila:"Na žalost so vse zgrešile na prvem strelskem nastopu. Strelišče tukaj je zelo specifično in mi z dekleti smo nastreljevale povsem levo na strelišču, ki je čisto na drugem koncu strelišča, kjer se strelja leže. Veter na obeh koncih strelišča se spreminja in na žalost so bile naše punce premalo pogumne s korekcijami na prvem strelskem nastopu. Če bi dekleta imela malo več izkušenj in dodale še malo več korekcije, bi padle tudi tiste tarče, ki so bile ustreljene na rob. Najbližje zadetkom je bila ravno Lea, ki je dva strela oddala povsem na rob, korekcije pa ni opravila. Jo je pa treba pohvaliti za brezhibna nastopa stoje in tudi Polona je od prvega strelskega nastopa dalje delo opravila več kot korektno. Se pa Lei tudi pozna, ker je bila prejšnji teden še bolana in je za nami prišla na Švedsko in še tukaj je večino časa ležala, tako da ima v teku tudi še veliko rezerve, kot jih imajo tudi ostale punce. Ampak generalno gledano, pa so dekleta danes nastopila kar dobro".

Tudi pri dekleteih je zmaga po zaslugi Justine Braisaz odšla v Francijo. Braisazova je zgrešila samo dva strela na prvem strelskem postajališču, nato pa je bila brezhibna. Na drugem mestu je bila danes tekmovalka, ki je edina uspela zadeti vseh 20 tarč Julija Džima, tretja pa je bila še ena Francozinja Julia Simon, ki pa je, ravno nasprotno od svoje reprezentančne kolegice, edina dva strela zgrešila na zadnjem strelskem postanku.


Östersund, individualna tekma --->rezultati

Zvočna izjava Andreja Mali (mp3)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov