Fak in Bauer do prvih točk, Slovenke za uvod brez točk

01.12.2019

Po sobotnih meašnih štafetah se je sezona svetovnega pokala v biatlonu začela tudi v posamični konkurenci s tekmo v sprintu. Za uvod v sezono sta Jakov Fak in Klemen Bauer osvojila točke za 23. in 34. mesto. Mladim dekletom se nastop v zahtevnih razmerah ni izšel po željah.

Jakov Fak je sezono pričel s 23. mestom. Foto: Gepa

Na startu današnjega moškega sprinta sprinta je bila tudi četverica slovenskih tekmovalcev. Prvi se je na progo podal Klemen Bauer, ki je nosil startno številko 3. Jakov Fak je šel na progo kot 24, Miha Dovžan 69, Rok Tršan pa je imel številko 101.

Uvodno tekmovnaje je močno krojil veter, ki je spreminjal svojo jakost na strelišču in večini tekmovalcev povzročal številne težave na strelišču, saj je le peščica tekmovalcev tekmovanje zaključila z desetimi zadetimi tarčami. Na žalost so se težave pojavile tudi pri naših tekmovalcih. Prvi se je s težkimi pogoji spopadel Bauer, ki je streljal zelo hitro, imel je drugi najhitrejši čas streljanja med vsemi tekmovalci, a na žalost ni bil najbolj natančen. Bauer je najprej zgrešil en strel leže, nato pa dodal še dva zgrešena stoje. V izjemno izenačeni konkurenci je to zadoščalo za 34. mesto. "Za nami je prva tekma svetovnega pokala, ki jo zaključujem z mešanimi občutki. Sam zase vem, da sem dobro pripravljen, a sem ga danes polomil na strelišču. Zgrešil sem vse zadnje strele, kar je zagotovo lastna napaka. Nekaj imam zagotovo še rezerve tudi v smučini, a bo to že na prihodnjih tekmah boljše. Zato bomo današnjo tekmo hitro pozabili in se že veselim prihodnje 20-kilometrske preizkušnje," je optimističen pred nadaljevanjem sezone Bauer.

Jakov Fak je na prvem strelskem postanku pokazal vse svoje izkušnje. Kljub močnemu vetru je zadel vseh pet strelov, pred samim streljanje pa je opravil tudi pravilno korekcijo na puški, saj je bil veter močnješi kot na nastrelitvi. Fak je tako po prvem krogu zasedal 19. mesto in imel minimalen zaostanek za najboljšimi. Tako kot večini tekmovalcev, se tudi njemu ni izšlo na drugem strelskem postanku. Zgrešil je dva strela, v cilj pa je nato pritekel s časom 25 minut in 46 sekund, kar je bilo minuto in 18 sekund počasneje od zmagovalca in dovolj za končno 23. mesto.

Sledil je nastop Mihe Dovžana za katerega velja, da mora za dobro uvrstitev opraviti brezhiben strelski nastop. Na žalost sta se mu dve napaki pojavili že v streljanju leže. Na drugem strelskem postanku je sicer pokazal da gre za izjemnega strelca in zadel vseh pet tarč. Vse skupaj je bilo dovolj za 90. mesto med 108 tekmovalci na startu. Najboljši strelski nastop je uspel Roku Tršanu, ki je zgrešil le en strel stoje, a se mu tokrat nastop na tekaškem delu ni posrečil. Na koncu je bil Tršan 66.

"Prva tekma je za nami in moramo biti zadovoljni. Če samo pogledamo lanski start, ko je bil Jakov 40. in Klemen 64., smo naredili nek napredek in smo startali bolje. Seveda smo naredili kakšno napako preveč, ampak moram poudariti, da se še sestavljamo, predvsem s servisom. Danes žal nismo bili sposobni dovolj hitro odreagirati, ko se je tik pred tekmo začel sneg sušiti in hladiti. Zaradi majhnosti servisa moramo imeti smuči zbrane že uro pred tekmo in jih začeti pripravljati, tako da smo imeli v opremi določene težave danes. Žal je ta majhnost ekipe težava, so pa take stvari, kot so se zgodile danes zelo redke, ko se je temperatura snega od testa in do samega starta spremenila za 3 do štiri stopinje Celzija. Žal danes je bilo tako, ampak mi že gledamo naprej in moramo fantom zagotoviti material s katerim bodo konkurenčni, danes pa se je napaka še posebej poznala pri Roku in Mihi, ki sta startala bolj pri koncu nastopajočih in so se razmere res močno spremenile, tako da nista mogla biti konkurenča. Tekme si sedaj sledijo ena za druga in priložnosti bo veliko, mi pa se bomo tudi s servisom bolje ujeli, saj trenutno deluje šele en teden in ni bilo pričakovati, da bo takoj vse delalo kot bi moralo. So pa fantje v servisu že pri puncah pokazali, da so nato pravilno odreagirali in jim pripravili dobre smuče," je uvodno tekmo sezone komentiral trener Uroš Velepec.

Na vrhu pa nič novega. Že na uvodni tekmi sta svojo moč prikazala brata Bø, ki sta slavila dvojno zmago. Zmago pa je slavil mljaši Johannes Thingnes, ki je starejšega brata prehitel Tarjeija prehitel za 19 sekund, oba sta zgrešila po en strel. Dolgo časa je kazalo, da se bo med oba Norvežana uvrstil Rus Matvej Elisejev, ki je bil eden izmed redkih, ki so zadeli vseh 10 strelov. Rus je v zadnji krog vstopil s prednostjo slabih desetih sekund pred Johannesom Thingesom in 20 sekund pred Tarjeijem, v cilju pa zasedel 3. mesto, le 0.9 sekudne za starejšim Bøjem.

Dekleta še nabirajo izkušnje

Nika Vindišar Foto: Gepa

Svoje prvo posamično dejanje so opravila tudi dekleta. Težke razmere na severu Evrope so bile tokrat prevelik zalogaj za naša mlada dekleta.  Nina Zadravec,  Nika Vindišar in Polona Klemenčič so na strelišču tokrat preveč grešile, da bi lahko pritekle do prvih točk v sezoni. Polona Klemenčič je s tremi zgrešenimi streli končala na 80. mestu. Enkrat manj je v kazenski krog morala zaviti Nika Vindišar, ki je leže zadela vseh pet strelov, nato pa zgrešila dvakrat stoje. Njen današnji nastop je v močni svetovni konkurenci zadoščal za 85. mesto. Največ težav je imela danes Nina Zadravec, ki je na obeh strelskih nastopih zgrešila tri tarče in v cilju dosegla 103 rezultat.

"Uvod v svetovni pokal letošnje sezone je bil dokaj zahteven z vetrovnimi razmerami na strelišču. Vseeno pa razmere niso bile tako težke, da dekleta ne bi morale ustreliti bolje. Predvsem je škoda izjemno majhnih napak, ki sta jih delali Polona in Nika. Nina je imela več vetra na strelišču in je opravila premajhne korekcije. Čeprav si res želiš, da bi punce pokazale to, kar so res sposobne, je za uvod v sezono to to," je današnje nastope svojih varovank povzela trenerka Andreja Mali

Tudi pri dekletih na vrhu ni nič novega v primerjavi z lansko sezono. Tudi tukaj je slavila branilka velikega kristalnega globusa Dorothea Wierer, ki je za slabih 9 sekund ugnala izjemno hitro Norvežanko Marte Olsbu Røiseland, ki je na strelišču zgrešila dvakrat (Wiererjeva le enkrat). Na najnižjo stopničko se je zavihtela Marketa Davidova iz češke.


Östersund, sprint moški ---> Uradni rezultati

Östersund, sprint ženske ----> Uradni rezultati

Zvočne izjave (mp3)

Klemen Bauer

Uroš Velepec

Andreja Mali

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov