DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Drama v Ruki, Lanišek na koncu znova na zmagovalnem odru

30.11.2019

Druga posamična tekma svetovnega pokala v novi sezoni se je dokončno razpletla šele petnajst minut po koncu same preizkušnje oz. po zadnji kontroli opreme. Sprva je kazalo, da bo na zmagovalnem odru končal Peter Prevc, na koncu pa je bil to znova Anže Lanišek.

Zmagovalni oder na drugi posamični tekmi sezone © SloSki

Na drugi postaji letošnjega svetovnega pokala v finski Ruki so se skakalci danes pomerili na tretji tekmi sezone, drugi posamični. Skozi včerajšnje kvalifikacije se je prebilo pet naših orlov, žal sta bila prekratka le Rok Justin in Tilen Bartol. Tekmo je za naše tako odprl Anže Semenič, ki je s številko 15 skočil 131.5 metrov in je s 126,4 točkami dolgo časa vztrajal pri vrhu rezultatske razpredelnice, vse do Stefana Krafta s številko 30, na koncu serije pa je zasedal visoko 11. mesto. Drugi od naših je skočil Domen Prevc, ki je ob nizkem preletu preko hrbtišča in ob le rahlem vzgorniku pristal pri 123 metrih, s 113,9 točkami pa je zasedal 21. mesto po prvi seriji.

Peter Prevc je kot tretji naš v prvi seriji skočil do takratne daljave serije, 139 metrov, a znova ni naredil doskoka. Od sodnikov je tako zbral le 50,5 točk, skupno pa 138,7, kar je bilo sicer še vedno dovolj za sijajno 2. mesto po prvi seriji. Predzadnji od naših je bil zmagovalec včerajšnjih kvalifikacij, Timi Zajc. Znova mu je uspel lep skok, dolg 137.5 metrov, s 140,0 točkami pa je, zbral je štiri točke več od sodnikov kot starejši Prevc, vodil po prvem skoku! Tudi zavoljo diskvalifikacij Norvežanov Roberta Johanssona in Johana Andreja Forfanga, ki bi bila uvrščena pred njim. Sijajno je nato skočil še Anže Lanišek, 136.5 metrov, s 134,0 točkami pa je bil na odličnem petem mestu, kar je pomenilo, da so med prvo enajsterico končali kar štirje naši! Tretje mesto je zasedal Norvežan Marius Lindvik s 137,6 točkami, četrti je bil Avstrijec Daniel Huber s 134,0 točkami.

Anže Lanišek je drugič v sezoni in karieri končal na zmagovalnem odru © GEPA

Finalno serijo je za Slovenijo odprl najmlajši Prevc in sicer z zelo lepim skokom ob zelo malo vzgornika, dolgim 135 metrov, zbral pa je 252,8 točk.

Semenič je nadaljeval z zelo dobrimi slovenskimi skoki, pristal je pri 136 metrih, z 262,6 točkami pa je pomenilo pomik po rezultatski lestvici navzgor. Boj za najvišja mesta je kmalu za tem napovedal zmagovalec Wisle, Daniel Andre Tande, 9. po prvi seriji. V finalu je skočil 142 metrov, zbral 282,5 točk, kar je bilo žal nedosegljivo za vse. Lanišek je s 135 metri in 272,4 točkami kot prvi od naših zaostal za njim, kazalo je na končno 5. mesto. Peter Prevc je skočil 134 metrov, 274,8 točk pa ga je uvrstilo na tretje mesto po doskoku, ze Tandeja in njegovega rojaka Mariusa Lindvika, ki je zbral 279,4 točk. Vodilni Zajc je v finalu žal storil napako že pri odskoku, doskok pri 127 metrih in skupen zbir 262,2 točk pa je zadostoval za 11. mesto po doskoku.

Ko je že kazalo, da bodo to končni rezultati, pa se je 15 minut oz. na kontroli dresov, šele čez dobre pol ure vse močno zapletlo. Kontrolerji opreme so namreč najprej diskvalificirali Petra Prevca in Lindvika, tako da se je na končno drugo mesto prebil Avstrijec Philipp Aschenwald z 273,3 točkami, tretji pa je bil Lanišek, pridobili pa so tudi ostali naši. Zajc je tako končal na 8. mestu, Domen Prevc na 11., kasneje je bil diskkvalificiran še Semenič, ki je tako padel na 30. mesto, Peter Prevc pa je končal na 28. mestu. 

Nova slika za zgodovino © SloSki

Po drami je prvi misli strnil Lanišek: "Seveda sem zelo zadovoljen, vsake stopničke bom sprejel z odprtimi rokami, zadovoljen pa bi bil tudi s petim mestom, saj morda skoki še niso bili tisti najbolj pravi. Glede na to, kaj se je vse dogajalo včeraj, ko se nisem najbolje začutil, je bilo tole res odlično." Glavni trener Gorazd Bertoncelj je po tem, ko se je celoten kaos po koncu tekme dodal svoj pogled: "Čestitke vsem nastopajočim danes. Vsi so zelo dobro, če ne celo odlično opravili svojo nalogo. Anže je bil ponovno na stopničkah, dva zelo dobra skoka. Timi je vodil po prvi seriji, izjemen prvi skok, drugi je bil v slabih vetrovnih pogojih malce slabši. Domen je bil v finalu odličen, tudi on pa je imel težke vetrovne pogoje. Peter in Anže sta bila žal diskvalificirana, čeprav sta odlično opravila svojo nalogo. To nas navdaja z zadovoljstvom, saj je vseh pet fantov v zelo dobri formi."

Drese preverjali nad čevljem oz. pod kolenom

Kje se je zalomilo pri dresih? "Težava je bila v tem, da sta bila dresa premalo prepustna v predelu pod kolenom. Do zdaj se na tem delu prepustnosti po navadi ni merilo in mi nismo to obravnavali, kot da je to problem. Zdaj so to merili, prepustnost je bila prenizka in zato sta bila diskvalificirana. Sicer pa ta del dresa popolnoma nič ne vpliva na dolžino skoka, uspešnost in končni rezultat. To bomo tekom današnje noči in jutri dopoldne popravili in jutri bodo fanje imeli ustrezne drese." Še o tem, kaj je Bertoncelj fantom povedal na večernem pogovoru po tekmi: "To, da smo na pravi poti, da so fantje v formi in da so bili današnji skoki odlični. Potrebno je biti miren, sproščen in si zaupati. To je prava pot za naprej za odlične rezultate."

Jutri bo v Ruki na sporedu še druga posamična tekma svetovnega pokala na tem prizorišču.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov