V Ruki do točk trije naši, Višnarjeva in Lampičeva med deseterico

29.11.2019

Katja Višnar in Anamarija Lampič sta odlično začeli novo sezono svetovnega pokala v finski Ruki, piko na i je z osvojitvijo točk dodal Janez Lampič.

Katja Višnar je novo sezono začela z zelo dobro predstavo v Ruki © GEPA

Sezona svetovnega pokala se je tradicionalno začela v finski Ruki s šprintom v klasičnem koraku. V izločilne boje sta se skozi kvalifikacije uspeli uvrstiti obe naših tekmovalki in eden od dveh tekmovalcev, Miha Šimenc je bil žal prepočasen za dobre štiri sekunde, zasedel je 53. mesto.

Anamarija Lampič je v kvalifikacijah zasedla 7. mesto, v četrtfinalu pa se je udarila z Američankama Jessico Diggins, Rosie Brennan, Rusinjo Natalijo Neprijajevo, Švedinjo Jonno Sundling in domačinko Katri Lylynpera. Lampičeva je vseskozi tekla v ospredju, malce sta zaostajali le Brennanova in Lylynpera. V samem zaključku je največ moči imela Sundlingova, Lampičeva pa je prehitela Neprijajevo na drugem mestu in se neposredno uvrstila v polfinale. To je bila sicer najhitrejša četrtfinalna skupina med vsemi, kot se je izkazalo kasneje.

Zanesljiva predstava Višnarjeve 

Katja Višnar je v kvalifikacijah zasedla 18. mesto, v četrtfinalu pa se je pomerila s Švedinjama Emmo Ribom in Johanno Hagstroem ter Nemko Lauro Gimmler, Italijanko Greto Laurent in Finko Kerttu Niskanen. Višnarjeva je začela zelo dobro in še bolje nadaljevala, tekmice so jo gledale v hrbet, tako je bilo tudi na ciljni črti, kjer je premagala Ribomovo in se v polfinale uvrstila kot zmagovalka skupine.

Janez Lampič je tekel v prvi četrtfinalni skupini, kjer pa je že na štartu, dvakrat je bil prehiter, odpadel Rus Sergej Ustjugov. V družbi Johannesa Hösflota Kläba, Erika Valnesa, Finca Ristomattija Hakole, ki so v kvalifikacijah končali med prvo sedmerico ter Oskarja Svenssona, ki je bil trideseti, je Lampič v drugem krogu izgubil stik z najhitrejšimi in je zasedel peto mesto, s tem pa je že ponovil lanskoletni dosežek, ko se je enkrat prebil med dobitnike točk svetovnega pokala. "Začetek je bil kar suveren. Že po prvem spustu pa sem videl, da imam malce slabše smuči. Nato sem sledil do kjer sem lahko, na koncu pa je bilo to to. Defenitivno je bil to dober začetek in upam, da bo na naslednjih tekmah še bolje," je povedal Lampič.

Janez Lampič je lahko zadovoljen z začetkom nove sezone © SloSki

Višnarjevi do finala zmanjkale dobre tri desetinke

Lampičeva in Višnarjeva sta skupaj tekli v drugi polfinalni skupini ob Švedinjah Stini Nilsson, Jonni Sundling in Emmi Ribon ter domačinki Tiril Udens Weng. Na znamenitem vzponu "Petre Majdič" pred ciljno ravnino sta naši zaostali za najhitrejšo trojico, Sundlingovo, Nilssnovo in Wengovo, Višnarjeva je bila četrta, Lampičeva pa s petimi sekundami zaostankami peta. Žal se tudi po času nobena izmed dvojice ni uspela prebiti v prvi letošnji finale na prvi tekmi sezone. 

Po prvem šprinterskem nastopu je misli najprej strnila Lampičeva: "Mislim, da sem zadovoljna, glede na to, da se v Ruki z mano vedno nekaj zgodi, nisem v najboljši formi. Mislim pa, da gre vsako leto bolje. V kvalifikacijah sem bila kar začudena, da sem šla tako dobro, saj na zadnjem vzponu nisem imela ravno najboljšega oprijema. V četrtfinalu sem imela res super, super smuči, v polfinalu pa je bilo podobno kot v kvalifikacijah. Na zadnjem vzponu nisem imela pravega oprijema, morala sem iz smučine, teči le na rokah. Porabiš vso energijo, v zaključku pa se ne moreš priključiti. Tekmice pobegnejo in to je konec."

Nato je svoje dodala še Višnarjeva: "Zmanjkalo je res zelo malo, že nekaj časa ugotavljam, kje sem izgubila tiste tri desetinke za finale. Sem pa zelo vesela s potekom tekmovanja danes, nič nisem pričakovala, ker sem v zadnjem času imela kar nekaj težav. Lahko sem zadovoljna s takšnim začetkom sezone. Lahko pa bi bilo tudi malo bolje, malo grenkega priokusa je. Bilo je namreč še precej energije, a jo bom prihranila za naslednjič."

Falla izenačila Majdičevo

Zmag sta se razveselila Norvežana Maiken Caspersen Falla, to je že njena 20. zmaga v svetovnem pokalu, kolikor jih ima tudi Petra Majdič in Kläbo. V ženski konkurenci je bila druge Švedinja Sundlingova, tretja pa Američanka Sadie Maubet Bjornsen, Višnarjeva je zasedla končno 8., Lampičeva pa 9. mesto. V moški konkurenci je bil drugi še en Norvežan, Paal Golberg, tretji pa Francoz Richard Jouve. Lampič je zasedel končno 24. mesto.

Pod uspešnim začetkom sezone je črto potegnil še glavni trener naših, Nejc Brodar. "To je uspešen začetek, dve dekleti med deset, Janez v finalu. Nekako pričakovano, malenkost mi je škoda Miha. Vse kaže sicer na to da bo zbolel, kljub temu pa smo danes šli na štart. Z izkupičkom moramo biti zadovoljni, led je prebit, začetna nervoza je za nami. Od tu naprej gremo lahko samo navzgor. Anamarija je tarnala za slabim oprijemom, kar nam je bilo zelo nenavadno. Ko je prišla v cilj in ko so serviserji pregledali smuči, so videli, da je z obema smučkama povozila nek papir oz. plakat in to ravno v predelu, kjer je oprijem najbolj pomemben. Žal smučke na zadnjem vzponu niso imele oprijema in posledično je izgubljala. Za naslednje dni je tako, da bomo Miha izključili, za Katjo je bilo že prej jasno, da nastopa samo danes, tako da ostaja družina Lampič, Ana zagotovo do nedelje, glede Janeza se bomo odločili jutri."

Jutri sta v Ruki na sporedu preizkušnji na razdalji v klasičnem koraku, v nedeljo pa še zasledovanje v prosti tehniki.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov