DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Sijajen uvod v novo sezono: prve stopničke za Laniška, Zajc na šestem mestu

24.11.2019

V Wisli se je s sijajnimi rezultati za Slovenijo začela 41. sezona svetovnega pokala. Anže Lanišek je z 2. mestom prvič v karieri skočil na zmagovalni oder, med deseterico je končal tudi Timi Zajc, točke tudi preostali četverici.

Anže Lanišek kljub dobremu nastopu, s svojim skokom v prvi seriji ni bil povsem zadovoljen © SloSki

Po ekipni tekmi je v Wisli sledila še prva posamična tekma 41. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenijo je zastopalo šest skakalcev, prav vsi pa so skočili do prvih točk v novi sezoni. Rok Justin je s 113 metri in 87,8 točkami zasedal 27. mesto po prvi seriji, Tilen Bartol je skočil 118.5 metrov, zbral pa je 95,6 točk za 22. mesto. Domen Prevc je v seriji, ki jo je močno zaznamoval spremenljiv veter, skočil 122.5 metrov, s 101,0 točko pa je bil na 19. mestu. Tik pred njim je bil s 119 metri in 101,4 točkami Timi Zajc, Peter Prevc je zaokrožil najboljšo petnajsterico s 125 metri ter 103,4 točkami. Najboljši je bil Anže Lanišek, ki je skočil 126 metrov, zbral pa je 109,6 točk na 9. mestu. 

Vodil je Nemec Karl Geiger s 127 metri in 116,6 točkami pred Norvežanoma Daneilom Andrejem Tandejem in Robinom Pedersenom.

Finalno serijo je Justin za Slovenijo odprl s 109.5 metri, skupno 174,0 točk pa je bilo dovolj za končno 27. mesto. "Danes je bila težka tekma, moral si imeti kar nekaj sreče z vetrom. Tudi sam pa imam kar nekaj rezerv v tehniki, delal sem napake. Manjka mi malo sproščenosti na mizi in v zraku, potem bodo pa prišli tudi metri," je po prvih točkah v sezoni povedal Justin. Za njim je končal Bartol, s slabim skokom v finalu, pristal je pri 103.5 metrih, zbral pa je 169,3 točk za končno 29. mesto. "Vesel sem, da grem iz Wisle brez poškodb, da je nekaj točk, pa je še toliko bolje. Predvse pa nisem zadovoljen s skoki, ker vem, da znam veliko bolje. Vseeno sem se vsaj malce sestavil, danes sem na tekmi naredil najbolše skoke tu in zato sem zadovoljen."

Timi Zajc je v finalni seriji skočil daleč najdlje med vsemi © SloSki

Zajca odneslo do 134 metrov, Lanišek potrdil odlično formo

Naslednji Slovenec je bil Domen Prevc, ki je v finalu skočil 116 metrov, 193,0 točk pa je bilo dovolj za končno solidno 23. mesto. "Tekma je nekako realno pokazala kje smo, kako delamo v zadnjem času. Zadovoljen sem, da smo štartali brez večjih oz. manjših težav in v Ruko gremo z dobrimi mislimi," je povzel najmlajši Prevc. Nato pa je sledil sijajen nastop našega najboljšega v zadnjem obdobju, Zajca. Hramšan je poletel do 134 metrov, z lepimi ocenami pa je z 222,3 točkami vodil kar nekaj časa, na koncu pa je zasedel odlično 6. mesto. "Zelo sem vesel, da mi je uspelo narediti takšen skok, tudi razmere so se mi poklopile, tako da sem imel kar srečo. Na koncu sem pridobil kar dosti, bil sem med deseterico in vikend lahko ocenim kot zelo dober."

Predzadnji naš na prvi tekmi je nastopil Peter Prevc, ki pa s 123 metri znova ni povsem izpolnil svojih pričakovanj. S skupno 211,1 točkami je končal na še vedno solidnem 15. mestu. "Danes so bili moji skoki povprečni. Nisem zadovoljen, niti najbolj razočaran, rekel bi, da je bilo po pričakovanjih. Boljši se mi je zdel drugi skok, a razlike so zelo majhne. Natrenirati moram pristanek, dela je še veliko," je povedal najstarejši Prevc.

Najboljši trije na prvi tekmi sezone © SloSki

Kot deveti po prvi seriji pa je nato še enkrat več odlično skočil Lanišek. S 126 metri in 225,6 točkami je postavil zelo visoko letvico za skoraj vse, ki so za njim ostali na vrhu skakalnice. Prehitel ga je le Tande s 129 metri in 241,4 točkami, Lanišek pa se je z drugim mestom tako veselil prvih stopničk in največjega uspeha v karieri. "Štiri leta sem čakal na to, da bom stopil na zmagovalni oder. Nisem pričakoval, da bom že res danes v Wisli. Sem kar zadovoljen, čeprav vem, da skoki še niso bili čisto tisti pravi. Ob čakanju po finalnem skoku nisem bil nervozen. Vedel sem, da mi je uspel dober skok. V drugem delu leta sem začutil, da me je "obrnilo čez" in sem samo čakal kateri bom. Nisem vedel, da bom morda res na stopničkah, a na koncu se je tako izšlo in s tem sem res zelo zadovoljen. Verjel sem, da lahko naredim dober skok, skrita želja so stopničke bilel, a res nisem pričakoval, da se bo izteklo, kot se je," je bil prešerne volje Domžalčan. Do tretjega mesta se je z 12. po prvi seriji prebil domači as, Kamil Stoch z 224,2 točkami, dve desetinci je za njim zaostal lanskoletni junak Rjoju Kobajaši, pred Zajcem pa je končal še Daiki Ito z 223,2 točkami.

Po sijajnem uvodu v sezono na posamični tekmi je bil lahko zadovoljen tudi glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj. Njegove želje pred tekmo so se v rezultatskem smislu izpolnile do potankosti: "Čestitke Anžetu, uprizoril je odlično predstavo, tudi Timi je odlično opravil finalni skok in na koncu odlično šesto mesto. Čestitke preostalim fantom, opravili so svojo nalogo in moramo biti zelo zadovoljni. Veseli me, da nimamo samo enega posameznika, ampak je dobra ekipa, dobrih je več posameznikov in vsi fantje lahko vlečejo ta voz. To je za začetek sezone odlično. Dobro se počutimo, pomembno pa je, da gremo v miru naprej, brez kakšne evforije."


Slovensko veselje v Wisli © SloSki

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna z dvema posamičnima tekmama nadaljeval v Ruki, slovenska ekipa ostaja nespremenjena.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov