Pred novo biatlonsko sezono: Tudi letos favorita Boe in Wiererjeva (ozadje)

20.11.2019

 S tekmo mešanih štafet se 30. novembra v Östersundu na Švedskem začenja biatlonski svetovni pokal 2019/20. Podatki z zadnjih treningov in tekmovanj kažejo, da sta prva favorita za novo skupno zmago lanska dobitnika velikih globusov Norvežan Johannes Thingnes Boe in Italijanka Dorothea Wierer.

Jakov Fak bo tudi letos prvi adut slovenske reprezentance Foto: Gepa

Sezona 2018/19 se je že zapisala v biatlonske anale, saj je Boe lani zabeležil rekordnih 16 zmag in imel na koncu pred prvim zasledovalcem Rusom Aleksandrom Loginovom več kot 400 točk prednosti. Temu je v Östersundu, ki je lani gostil svetovno prvenstvo, dodal štiri zlate in srebrno odličje.

Pri tem je zanimivo, da Boe v mladosti sploh ni želel postati biatlonec. "Želel je postati nogometaš, a so temu nasprotovali starši. Prepričana sta, da je to neumen šport," je o bratu povedal njegov starejši brat Tarjei, prijatelj na treningih in tekmec v svetovnem pokalu. Na koncu sta se oba odločila pravilno, saj je Tarjei lansko sezono sklenil na šestem mestu skupnega seštevka.

Med deseterico najboljših so se uvrstili še Francoza Quentin Fillon Maillet in Simon Desthieuxm, Nemca Arnd Peiffer in Benedikt Doll, Avstrijca Simon Eder in Julian Eberhard ter Italijan Lukas Hofer. Prav to so imena, ki naj bi vrh oblikovala tudi letos, številni pa računajo tudi na vrnitev legendarnega Francoza Martina Fourcada, ki je na zadnjih testnih tekmah že premagoval konkurenco, lani pa mu je rekorde po vrsti odvzemal Boe.

Slovenski tabor stavi na Jakova Faka, ki se ob dobrem dnevu lahko poteguje za sam vrh. V Sjusjoenu na Norveškem je konec tedna zelo dobro tekaško formo potrdil tudi Klemen Bauer, ki za vidno uvrstitev potrebuje še strelsko ničlo. V ozadju pa je veliko vprašanj.

Klemen Bauer že kaže dobro tekaško formo, zanj je najpomembnejše, da hitro ujame strelsko formo. Foto: Gepa

Trener Uroš Velepec ponavlja, da je Rok Tršan izjemen na treningih in skupaj s tekmovalcem čakata, da delo s priprav pokaže še na kakšni od tekem ter sebi dokaže, da je sposoben tekmovati z najboljšimi. S tem pa bi tudi na psihološki ravni lahko napredoval za konstanten preboj med dobitnike točk.

Miha Dovžan je pred dvema sezonama s 17. mestom že dokazal, da je sposoben za več, kot mu uspe običajno. Priložnost pa bo prvič dobil tudi Alex Cisar, eden najboljših mladih biatloncev na svetu, ki bo že v Östersundu doživel krst v eliti in skušal dobiti čim več izkušenj za naslednjo sezono, ko bo Pokljuka gostila svetovno prvenstvo.

Miha Dovžan si želi uvrstitve med najboljših 15. Foto: Gepa

V ženski konkurenci so se tekmovalke za skupno zmago borile vse do zadnje postaje marca v Oslu, na koncu pa sta bili na vrhu Italijanki Dorothea Wierer in Lisa Vittozzi, a vse do tekmovanj na Norveškem sta se za skupno zmago borili tudi Slovakinja Anastazija Kuzmina in Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland. Italijanki ter Norvežanka so tudi na generalki pred letošnjo sezono potrdile, da so že v formi.

Lani so se za najvišja mesta borile še Švedinja Hanna Oeberg, Slovakinja Paulina Fialkova, finska veteranka Kaisa Mäkäräinen, Nemki Denise Hermann in Franziska Preuss ter Poljakinja Monika Hojnisz. A konkurenca je bila pri dekletih izjemno izenačena in številni tabori pričakujejo, da se bo stanje vsaj med deseterico najboljših močno premešalo.

Novo zvezdnico iščejo predvsem Nemci, ki v ženski konkurenci v boju za sam vrh že nekaj časa nimajo kandidata, zvezdnici Magdalena Neuner in Laura Dahlmeier pa sta mnogo prekmalu končali športno pot in vrzeli po njunem odhodu še niso zapolnili. Podobno velja za ruski tabor, ki je po dopinški aferi Soči izgubil stik s svetovnim vrhom, saj je med najboljšimi ostal le Loginov.

Trenerka slovenskih deklet Andreja Mali izpostavlja, da je letos zelo hitra Polona Klemenčič, ki naj bi nosila breme prve tekmovalke. Po učnem letu naj bi napredovala tudi nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt. Na uvodu v sezono bosta priložnost dobili še mladinki Nina Zadravec in Nika Vindišar, a za obe velja, da gre za učno leto. Žal pa zaradi bolezni manjka Urška Poje, lani edina Slovenka s točkami.

Želimo si, da bi se letos še katera tekmovalka uvrstila med dobitnice točk. Na sliki Urška Poje. Foto: OO Pokljuka

V koledarju je vnovič deset prizorišč svetovnega pokala. S slovenskega zornega kota sta vrhunca tekma na Pokljuki v zadnjem januarskem tednu novega leta, ki bo za slovenske prireditelje tudi generalka za svetovno prvenstvo. Tega bo februarja nato gostila italijanska Anterselva.

Pokljuka je vnovič dobila zelo atraktiven program. Na Rudnem polju bosta na sporedu posamični tekmi in tekmi s skupinskim startom ter mešane štafete in ena najmlajših biatlonskih disciplin - mešani pari.

Po tradiciji se tekmovanja začenjajo na Švedskem v Östersundu in nadaljujejo v avstrijskem Hochfilznu. Med redkejšimi prireditelji je francoski Le Grand Bornand. V januarju sledijo velike prireditve v Oberhofu in Ruhpoldingu, Pokljuka je dobila termin Anterselve. Po SP pa so na sporedu še tekme v Novem Mestu na Češkem, Kontiolahtiju in veliki finale sezone na Holmenkollnu nad Oslom, ki bo dal odgovore na vsa vprašanja sezone.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov