Obetaven nastop Naja Mekinca v Modeni

02.11.2019

Danes dopoldan so bile v italijanski Modeni na sporedu moške kvalifikacije druge tekme za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air). Dvainpetdeset deskarjev iz enaindvajsetih držav se je za ˝glavno nagrado˝, večerni nastop v finalu, merilo v dveh skupinah. Iz vsake se je v zaključni del tekmovanja uvrstilo pet najboljših. Naj Mekinc je v prvi skupini zasedel trinajsto mesto, kar je zadostovalo za skupno solidno šestindvajseto mesto.  

Naj
Naj Mekinc je zadovoljen z nastopom v Modeni. (foto: Janez Kocbek) 

Po ženskah, ki so s kvalifikacijami opravile že včeraj, so se za mesta v finalu pod žarometi (na sporedu bo danes ob 18.30 uri) v deževnem in vetrovnem vremenu danes dopoldan potegovali še moški. Naš edini predstavniki, 18 – letni Ljubljančan Naj Mekinc, je prvega izmed dveh kvalifikacijskih skokov opravil solidno, višjo oceno je izgubil zaradi napake pri doskoku. ˝Naj je dobro odskočil in v zraku naredil vse potrebno, žal pa pristanek ni bil povsem idealen. Če bi bila snežna podlaga na mestu, kjer je pristal, ustrezno utrjena, do napake zagotovo ne bi prišlo in tekmo bi zaključil vsaj deset mest višje ali celo v prvi petnajsterici, ˝ocenjujejo v slovenskem taboru in hkrati dodajajo, da je imel Mekinc zelo dobro pripravljeno in hitro desko, kar pomeni, da je imel kljub močnemu vetru v prsa dobro hitrost, ki je osnova za dober skok. Mekinc je v drugo, po dogovoru s trenerji, še enkrat poizkušal z zahtevnim ˝backside1260°˝, a je bila rotacija nekoliko premočna. Drugi skok se mu je povsem ponesrečil, tako da je za končni rezultat štel prvi, za katerega je prejel oceno 62,50. Tako kot trenerska ekipa, je tudi v tem trenutku naš najboljši deskar prostega sloga, z opravljenim zadovoljen. ˝S samo tekmo in skokom sem zadovoljen, saj sem uspešno izvedel načrtovani skok in tudi pristal. Pristanek sicer ni bil najlepši, a sem tudi zaradi razmer na doskočišču lahko zadovoljen. Za nami je super konec tedna, ˝ je z obetavnim nastopom zadovoljen naš perspektivni deskar, ki je v Modeni dosegel svoj peti najboljši rezultat v svetovnem pokalu in tretji najboljši izid v disciplini ˝Big Air˝ (Mekinc sicer nastopa tudi v snežnem parku / slopestyle-u). Urška Pribošič, ki je v Modeni zasedla deveto mesto, po mnenju deskarskih strokovnjakov in tudi avstrijske zvezdnice Anne Gasser pa so jo sodniki najbrž prikrajšali za nastop v velikem finalu, bo skupaj z Mekincem v novembru največ trenirala v Avstriji (Hintertux in Benger Park pri Innsbrucku). Naslednji mesec pa oba čakata še dva nastopa na mestnih tekmah za svetovni pokal v skokih prostega sloga (13. december – Peking (KIT), 20. December – Atlanta – ZDA). Še pred big air& slopestyle specialisti, pa se bodo prvič v sezoni za točke svetovnega pokala pomerili tudi deskarji in deskarke prostega sloga, ki tekmujejo v snežnem žlebu (half pipe). Le-ti bodo 12. decembra deskali v ameriškem Coppru, Slovenijo pa bo zastopal Tit Štante.  

modenaDeskarji so evropski del sezone že drugič začeli v Modeni. (Foto:ModenaFiere srl)

Moški finalisti na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal pa so Nicolas Laframboise (Kan), Sven Thorgren (Šve), Ryoma Kitama (Jap), Mark McMorris (Kan) in Justus Henkes (ZDA) iz prve kvalifikacijske skupine ter Niklas Mattson (Šve), Nicola Liviero (Ita), Ruki Tobita (Jap), Chris Cornig (ZDA) in Darcy Sharpe (ZDA) iz druge skupine. Kdo bo dobil severnoameriško –japonsko – evropski troboj v moški in ženski konkurenci pa bomo izvedeli nekaj po 20. uri, ko se bo končal prvi in edini letošnji evropski Big Air spektakel v okviru FIS svetovnega pokala.  

Zvočna izjava:
>>> Naj Mekinc

 Rezultati, kvalifikacije (moški)

Visoko resolucijske fotografije za neomejeno uredniško uporabo (klasični mediji in socialna omrežja) so na voljo na tej povezavikončni rezultati pa bodo na voljo na tej povezavi.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov