Kranjec o odličnem začetku sezone

28.10.2019


Žan Kranjec se je po včerajšnji odlični predstavi na uvodu v sezono svetovnega pokala v Soeldnu v Avstriji že vrnil v domovino in strnil vtise pred predstavniki medijev. V prostorih zlatega sponzorja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc, Petrol d.d., se mu je pridružil glavni trener Klemen Bergant.Žan Kranjec

Na prvi tekmi pokazal, kakšne so želje in apetiti. Prejšnja leta si rabil malo ogrevanja, kaj pomeni ta rezultat?
Vsako leto sem bolj izkušen, vsako sezono se naučim kaj novega. Točno vem, kaj moram narediti, če želim priti do odličnega rezultata. Vem kako moram odsmučati, kaj prikazati. To je bil moj glavni fokus. Oba teka sem poskušal odpeljati tako kot znam in mislim, da mi je ratala zelo dobro. Vedno so kakšni deli, kjer bi lahko bilo bolje, a sam pristop in način sta bila prava. Na koncu sem bil nagrajen.

Kdaj si začel razmišljati o prvi tekmi, kdaj si si začel postavljati cilje?
Ko poleti začnemo smučati, te tekme še nimam v glavi. Vmes sem kdaj pomislil nanjo, v zadnjem mesecu pa veš, da se bliža in zaradi tega poskušaš na treningu prikazati še kaj več. Narediš vse kar lahko, da na tekmo prideš z dobrimi občutki. Prva tekma je posebna tudi zaradi tega, ker imaš dolgo pavzo, nanjo se pripravljaš skoraj pol leta.

Si čutil kakšen pritisk, s strani medijev ali drugih ljudi?
Nek določen pritisk je bil, sem pa v preteklih letih pred prvo tekmo čutil večjo živčnost, kot pa letos. Ne vem zakaj, mogoče, ker sem zaupal vase in vedel kaj moram narediti. Je pa pred prvo tekmo vedno neka negotovost, predvsem zaradi te dolge pavze in ker ne veš, kaj je naredila konkurenca. Prva tekma je zaradi tega lahko dodaten pritisk. Ampak na koncu sem se osredotočil na tisto, na kar sem se moral, na izvedbo in smučanje. Po prvem teku sem Štefanu rekel, da sem se kar presenetil, ker nisem čutil takega pritiska.

Telesno si dobro pripravljen, ekipo imaš čudovito, opremo v redu, čutiš da bi lahko kje kaj nadgradil?
Vsako stvar se da še izboljšati, sigurno pa je tako, da sem v nekaterih stvareh zelo visoko, so le še malenkosti. Mislim, da z ekipo zelo dobro delamo, zaupamo en v drugega. Izboljšujemo se iz leta v leto, tako je treba delati tudi naprej. Ne smemo zaspati, moramo iskati napredek. V samem sebi in v smučanju, v opremi in potem pridejo rezultati.

Je bilo težko najti motivacijo tudi v slalomu, saj si se moral res boriti za to, da si prišel tja kamor si?
V preteklih sezonah nisem dosegal nekih dobrih rezultatov, zato je bilo motivacijo težje najti. Tudi nimaš nekih rezultatskih ciljev, da bi rekel recimo, da si želim med deset ali petnajst. Zaradi tega je drugače. A vsako leto sem treniral slalom, tudi če nisem dosegal dobrih rezultatov. Na tekme sem hodil, a ne na vse. Sem vztrajal in lani naredil velik korak naprej. Na tekmah sem poskušal smučati brez pričakovanj in naredil par dobrih rezultatov, zdaj imam boljšo startno številko, priprave na sam start bodo lažje in slalom bom vzel zelo resno. Želim si napredovati in narediti kakšen dober rezultat.Klemen Bergant

Z Žanom delaš že peto leto, si takoj vedel, da lahko poseže čisto v vrh?
100-odstotno vedeti ne moreš nikoli. Ko smo pred petimi leti prišli nazaj v Slovenijo in naredili novo trenersko ekipo v sezoni 2014/15, pa je bil pokazatelj to, da je Žan v sezoni 2013/14 zmagal evropski pokal. Ta je zame dosti večja garancija za uspeh v svetovnem pokalu, kot pa kolajne iz mladinskega svetovnega prvenstva. Evropski pokal je nagrada za celo sezono, na svetovnem prvenstvu pa je tekma le ena, kjer so presenečenja mogoča. Vedno sem mu zaupal, verjel da lahko. Na začetku je bila težava v tem, da so v to morali začeti tudi tekmovalci. Ko se je to zgodilo je prišlo do zgodb iz zadnjih sezon.

Ste majhna ekipa, misliti je treba na veliko stvari. Kako uspevate to sestaviti v mozaik, ki prinese to, kar smo videli včeraj?
Zaradi majhnosti nam je mogoče lažje. Velike ekipe so dobre in slabše. Ogromna italijanska ekipa že nekaj let ne dela nekih rezultatov v slalomu in veleslalomu. Avstrijska ekipa bi imela, to so povedali novinarji, v zadnjih petih letih brez Hirscherja manj stopničk kot mi. Majhna ekipa je daleč od tega, da bi bila kaj hendikepirana, prej bi rekel, da je to prednost. Konec koncev se borimo z najbogatejšimi nacijami. Smučanje je razvito, ni tako kot pred 40 leti. Nihče se ne dela norca iz kondicijskih in snežnih treningov. Če pogledamo včerajšnji prvi tek, je bilo v eni sekundi 12 tekmovalcev. Tudi v drugem ni bilo nekih razlik, edini, ki je odskočil je bil Pinturault. Z Žanovo izjavo se čisto strinjam, da si lahko zelo hitro 15. in so razlike zelo majhne. V moški smučariji je vse zelo na tesno.

Rekel si, da se kosamo z bogatejšimi nacijami. Kateri bi bil tisti ''bonbonček'' ki bi si ga lahko izbral?
Da bi lahko doma pozimi trenirali tako kot je treba. Da nebi bili gostje 12 mesecev na leto, ko gostujemo na terenih v tujini.

Apetiti ostajajo enaki, so višji? Kaj pričakuješ od svojih dveh fantov?
Konkretno o številkah nerad govorim. Na koncu dneva sem zadovoljen, če vidim, da se oba fanta peljeta kakor sta sposobna v danem trenutku. Če to naredita, sta naredila vse. Potem pa je uvrstitev odvisna tudi od konkurence. Vemo pa, da so ti njuni rezultati vsako leto boljši. Če prideš na tekmo kot tretji na startni listi, seveda ne mora biti cilj uvrstitev v drugi tek. Cilji morajo biti primerni rangu v katerem se gibljemo. Je potem še stvar izvedbe, na tekmi so tudi stvari na katere ne moreš vplivati. Naš fokus, fokus trenerjev in tekmovalcev je le na izvedbi, da se v tistem dnevu naredita dve dobri vožnji. Potem smo naredili vse, mi ki jima pomagamo in onadva. Obremenjevati se s številkami in uvrstitvami je neproduktivno.

Kakšna je slika v slalomu?
Bomo videli čez en dan manj kot štiri tedne. V pripravljalnem obdobju smo na slalomu kar veliko delali, le v zadnjih štirinajstih dneh pred Soeldnom ne. Je pa bil na sporedu na Hintertuxu na začetku oktobra. Dobro se smučata. Bo pa treba imeti srečo tudi z vremenom in narediti par dobrih treningov, dva, tri na koncu v Skandinaviji. Potem bo treba tam dobro startati. Žanu bo lažje, zaradi tega rezultata in zato ker se je znebil visoke startne številke. Če si dober smučar, kar Štefan in Žan sta, potem lahko z manj treninga, – imata ga manj kot slalomski specialisti, kot so na primer Horošilov ali Ryding – prehitita tudi te slalomske specialiste.

FOTOGALERIJA >>>


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov