Žan Kranjec na stopničkah!

27.10.2019

Po včerajšnjem ženskem uvodu v sezono svetovnega pokala so se danes  na söldenski strmini za veleslalomske točke pomerili še moški. Prvo zmago je vknjižil favorizirani Francoz Alexis Pinturault, odlično pa se je odrezal tudi Žan Kranjec, ki je zasedel tretje mesto. Naš drugi predstavnik, Štefan Hadalin, se ni uvrstil v finale. Ledeniško premiero je zaključil na 48. mestu.

Žan Kranjec

Žan Kranjec je sezono začel z odličnim tretjim mestom. (foto: Gepa)

Žan Kranjec: ˝Začeti na stopničkah je res super!˝

Naš najboljši veleslalomist je sezono začel prav tam, kjer je končal prejšnjo. Na odličnem tretjem mestu! Kot edini slovenski finalist na uvodnem veleslalomu za svetovni pokal ni podlegel pritiskom in pričakovanjem športne javnosti. V spomladanskih razmerah je v drugem teku z odlično vožnjo s četrtega napredoval na tretje mesto in tako še četrtič v karieri stopil na zmagovalni oder. Tam sta mu družbo delala Francoza, ki sta ubranila poziciji s prvega teka. Drugi je bil Mathieu Faivre, zmagal pa je favorizirani Alexis Pinturault (to je njegova dvanajsta veleslalomska zmaga v svetovnem pokalu).

˝Pred prvo tekmo v sezoni sem bil nervozen, predvsem zaradi dolge pavze. Veliko in dobro smo trenirali. Vedel sem, da sem konkurenčen, ampak tekma je seveda nekaj povsem drugega. Zelo sem zadovoljen, da mi je že takoj na začetku uspelo dokazati, da ostajam del ožje elite. Začeti na stopničkah je res super!˝ je zadovoljen Kranjec. Enako velja za šefa stroke, Klemna Berganta, ki prav tako poudarja, da osem mesečno  obdobje brez tekem prinese nekaj več nervoze, preden se znova začne zares. ˝Videli smo, da je konkurenca izredno zgoščena. Za dober rezultat je potrebno odpeljati dve res odlični vožnji. Žanu je uspelo, odlično se je boril. Lahko mu samo čestitam, saj nam je vsem polepšal dan,˝ nam je povedal Bergant in dodal, da so po video analizi obeh voženj ugotovili kje je Žan delal napake, ki jih bodo na naslednjih treningih seveda skušali odpraviti.

Dopoldan postavljeni temelji za napad na stopničke, Hadalin ostal izven finala

Da je odlično pripravljen, je Žan dokazal že z odločno prvo vožnjo, na katero se je podal kot drugi, za Norvežanom Hernikom  Kristoffersenom. Naš prvi veleslalomist je v cilj prišel slabe pol sekunde pred Norvežanom (0,46) in do konca prve vožnje so ga prehiteli le še trije izmed šestinšestdesetih veleslalomistov, ki so uspešno prišli v cilj. Našemu drugemu predstavniku, Štefanu Hadalinu, preboj v finalno vožnjo ni uspel. Uvodno tekmo sezone je končal na 48. mestu a je dobil dovolj povratnih informacij, na podlagi katerih optimistično zre v nadaljevanje sezone. ˝Začel sem dobro. Pristop je bil pravi, tako kot se za takšno tekmo spodobi. Spomladanski pogoji v srednjem delu proge pa so naredili svoje in mi onemogočili izpeljavo popolnih zavojev. Tako na tekmi nisem mogel pokazati vsega, kar mi je uspevalo na treningih, ˝je po prihodu v cilj povedal Hadalin in hkrati dodal, da ga veseli dejstvo, da je kljub vsemu skozi celotno vožnjo obdržal visok ritem, dobro pa se je obnesla tudi oprema. ˝Torej, naredil sem  korak naprej in v tej sezoni bom najboljšim znova lahko pariral tudi v veleslalomu,˝ napoveduje smučar iz Vrhnike, ki je veleslalomske točke nazadnje osvojil marca 2018 v Kranjski Gori (27. mesto).

Žana so navijači spremljali že na prvi tekmi sezone. (foto: Gepa)

Rezultati


Zvočne izjave:
>>> Žan Kranjec
>>> Štefan Hadalin
>>> Klemen Bergant

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov