IBU za večjo transparentnost in novo strategijo do 2026

21.10.2019

München je konec tedna gostil izredni kongres Mednarodne biatlonske zveze. V ospredju je bila želja po večji transparentnosti delovanja zveze, ki je pred leti pod vodstvom Norvežana Andersa Besseberga zašla v veliko krizo, in sprejem strategije razvoja športa do leta 2026.

Izredni kongres IBU v Münchnu. Foto: IBU/Christian Manzoni

IBU, ki ga od lani vodi Šved Olle Dahlin, išče izhod iz dediščine nekdanjega vodstva in ima od konca tedna dalje nov statut, ki naj bi zagotavljal etično in pregledno delovanje zveze.

Med drugim se z novim dokumentom članom izvršnega odbora omeji število mandatov na največ tri. Delegati pa so se dogovorili tudi za nov izbor prirediteljev svetovnih prvenstev, ki je bil v preteklosti večkrat sporen.

Bistvena novost je ta, da bo posebna komisija predlagala najustreznejšega kandidata, ki bo dobil priporočilo izvršnega odbora. Le v primeru, da bo kongres predlog zavrnil, bodo vnovič v izboru tudi drugi kandidati.

V IBU so se na posameznih področjih odločili tudi za kadrovske okrepitve, uvedbo ženskih kvot, v svojem delu pa pomembno mesto dali etičnosti.

Kongres se je seznanil tudi s strategijo razvoja tega športa do leta 2026. Med ključnimi je okrepitev položaja nacionalnih zvez, da bi te privabile nove mlade v šport, saj so nacionalne zveze ključne v tem segmentu razvoja športa.

Eden od ciljev je tudi približati tekmovanja publiki z novostmi na in ob prizorišču, IBU pa si želi položaj biatlona okrepiti tudi v državah, kjer zimski športi še niso razviti.

Med zadanimi cilji za naslednje kratkoročno obdobje je tudi nadgradnja v vodenju zveze, ki naj tudi drugim zvezam služila kot primer dobre prakse. V biatlonu pa prav tako poudarjajo, da mora šport v naslednjih sedmih letih slediti in se prilagoditi novim izzivom in razmeram v družbi.

Med pomembnejšimi sklepi je tudi ustanovitev posebne protikorupcijske komisije, ki bo delovala neodvisno od IBU. sta

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov