DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Anže Lanišek na finalu poletne velike nagrade do tretje zmage v karieri

05.10.2019

Sklepno tekmo poletne velike nagrade v nemškem Klingenthalu je dobil Anže Lanišek, odličen osmi je bil Timi Zajc, točke je na 17. mestu vknjižil še Domen Prevc, eno je na tridesetem ujel še Peter Prevc.

Anže Lanišek in Timi Zajc zadovoljna zapuščata vetrovno loterijo v Klingenthalu © SloSki

Klingenthal je znova pokazal svoj neprijazen obraz. Lani je bila tekma poletne velike nagrade odpovedana, tudi letos ta scenarij ni bil daleč, potem ko je žirija tekmovanja zaradi premočnega vetra najprej odpovedala poskusno serijo, začetek prve pa dvakrat prestavila. Naposled so začeli ob 17. uri, že takoj je bilo jasno, da bo izpeljana le ena serija v konkurenci, še ta je potekala v zelo spremenljivem vetru in z različnih zaletnih mest. 

Lanišek tudi pred novim rekorderjem Klingenthala

Sijajno se je tekma razpletla predvsem za Anžeta Laniška. S 139.5 metri in 137,6 točkami je namreč ugnal vso konkurenco, kar se je zgodilo tretjič v njegovi karieri, dvakrat je bil najboljši pred dvema letoma v Čajkovskem. Drugo mesto je danes zasedel Marius Lindvik, ki je ob izjemnem vzgorniku s 148 metri postavil nov rekord skakalnice, a je zbral 136,6 točk, tretji je bil Poljak Piotr Zyla s 135 metri ter 135,6 točkami. "Enostavno sem se prepustil toku. Vedel sem, da je po mojem nastopu na vrhu še veliko zelo dobrih tekmovalcev. Računal sem predvsem na Kubackega. Poljaki znajo biti zelo močni. Ko sem prišel v kabino je Jernej Damjan rekel, da je moj skok dovolj za zmago. Vmes je Lindvik skočil nov rekord in sem si rekel, da me je že premagal. A me ni, zaostal je za mano in začel sem verjeti, da bo to dovolj za stopničke, za zmago pa nisem bil čisto prepričan. Težko primerjam današnji skok s tistimi na treningu, ker tam ne skačem s tako dobrim dresom kot na tekmi. Ta mi res ustreza. Nekaj stvari sem spremenil in od takrat mi gre na bolje. Večina skokov v zadnjem obdobju je bila dobrih, težko rečem, ali je bil ta toliko boljši ali ne," je po tekmi umirjeno razložil Lanišek. 

Timi Zajc, najboljši naš tudi v tem poletju, je s 129 metri in 124,8 točkami končal na osmem mestu, kar je celo njegova najslabša uvrstitev na njegovi četrti tekmi v tem poletju. "Tekma je bila težka, moral si imeti kar srečo. Po eni strani sem lahko vesel, da sem bil osmi, po drugi pa tudi ne morem biti preveč zadovoljen. Vseeno pa sem skupno tretji in poletje sem oddelal kar dobro. Iz Klingenthala bom odnesel predvsem to tretje mesto, kaj drugega ni bilo, ker so bile razmere takšne," je povedal Zajc. Druge letošnje točke je na 17. mestu pobral Domen Prevc, ki je skočil 128 metrov, zbral pa je 115,8 točk. Eno točko je na 30. mestu s 114.5 metri in 99,1 točkami ujel še Peter Prevc, medtem ko sta Tilen Bartol in Jernej Damjan ostala izven trideseterice.

Najboljši trije v skupnem seštevku poletne velike nagrade 2019 © SloSki

Skupno dve tretji mesti

V skupnem seštevku se je na vrh za novo skupno zmago prebil Dawid Kubacki z današnjim 5. mestom, Jukija Sato, ki je bil danes 11. je zdrsnil na tretje, Zajc je skupno tretji, tik pred Rjojujem Kobajašijem. Laniška je zmaga dvignila na končno 16. mesto, Peter Prevc je 19., Tilen Bartol 21., Žiga Jelar 36., Jernej Damjan 49. in Domen Prevc 53.. V pokalu narodov so zmagali Japonci pred Poljaki in Slovenci. Glavni trener, Gorazd Bertoncelj, je po tekmi povedal: "Današnja tekma je bila izjemno zahtevna, občasno je bil celo vprašljiv vidik varnosti pri določenih tekmovalcih. Anže je opravil izjemen skok, bil je najboljši. Timi je opravil zelo dober skok, tudi Domen solidnega, preostali štirje tekmovalci pa so imeli tudi precej smole z vetrom, tako da bi težko komenitral skoke s tehničnega vidika. Do zimske tekmovalne sezone je še mesec in pol časa. Nekaj malega še lahko nadgradimo, če pa narediš kaj narobe, greš lahko v velik minus." 

Poletna velika nagrada je tako končana. Timi Zajc je dvakrat zmagal, Slovenija je bila druga na ekipni tekmi v Wisli. Svetovni pokal se začne 22. novembra v Wisli.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov