DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Vrhovnik v Klingenthalu v vodstvu po petih kilometrih

28.08.2019

Druga posamična preizkušnja letošnje poletne velike nagrade je prinesla drugačen format tekmovanja, Vid Vrhovnik pa znova ni razočaral.

Vid Vrhovnik letos tekmuje precej bolje kot lani (c) SloSki

Karavana se je iz Oberwiesenthala preselila v Klingenthal, kjer je bila na sporedu tekma s skupinskim štartom. Sijajno je tekel Vid Vrhovnik, ki je po petih kilometrih celo prvi prečkal navidezno črto, najhitrejšo skupino je držal tudi še 2,5 km pred ciljem. Nato so nekateri močno pospešili, skupina se je raztegnila in v cilj je Vrhovnik prišel na 39. mestu z 41,4 sekundami zaostanka za najhitrejšim Fabianom Riesslejem iz Nemčije. To je pomenilo dobrih deset točk zaostanka pred skakalnim delom preizkušnje. Gašper Brecl je zaostal minuto in 42 sekund na 45. mestu, Rok Jelen pa je odstopil. Takole je Velenjčan povzel začetek letošnje sezone: "Danes sem se počutil res dobro, bil sem v skupini med petnajsterico. Nekdo mi je stopil na palico in nato se mi je del palice, ki se mi je odlomil, zataknil v rolko in zato danes nisem mogel nadaljevati tekme. Sem pa polomil tri palice na zadnjih dveh tekmah. Moral bom malce bolj popaziti na to, četudi sem imel nekaj smole pri vsem skupaj. Vesel sem točk na prvi tekmi (o. p. najboljši rezultat kariere), to je nekaj zelo pozitivnega. Prihaja pa še domača tekma, ki nam veliko pomeni. Skušali se bomo kar najbolje pripraviti na Planico."

Vrhovnik poizkusil, nato ga je "odrezalo"

Skoki so v Klingenthalu jasno premešali vrstni red. Vrhovnik je pristal pri 130 metrih, kar ga je precej dvognilo po rezultatski lestvici, vse do končnega 19. mesta in novega lepega rezultata v tem poletju, potem ko je bil v Oberwiesenthalu že osmi. "Rezultatskih ciljev nisem imel, bil pa sem vesel, ko sem končno končal med prvo deseterico. Ne bi rekel, da me je ta rezultat tako ponesel, da sem danes vodil na teku. Enostavno sem poizkusil in je šlo. Na koncu me je "odrezalo", ko bom zdržal še tiste metre, pa bo še bolje. Sicer pa se vidi, da nek napredek je, a to je poletje. Pozimi bomo videli, kje smo dejansko. V Planici želimo še enkrat dokazati, kako smo trenirali, kje smo in koliko nam še manjka," je povedal Vrhovnik po uvodnih preizkušnjah tega poletja. Brecl je bil danes diskvalificiran.

Do zmage je prišel Avstrijec Franz-Josef Rehrl s 140 metri in skupno 145,0 točkami. Za njim so najmanj zaostali zmagovalec Oberwiesenthala, Akito Watabe ter njegov rojak Rjota Jamamoto in Poljak Szczepan Kupczak, ki sta zasedla tretje mesto, potem ko je bilo kar nekaj tekmovalcev diskvalificiranih zaradu neustrezne opreme.

Janus pohvalil Vrhovnika in Jelena

Poletna velika nagrada se bo nadaljevala v Oberhofu in Tschaggunsu, kamor pa naša ekipa ne bo potovala, naslednjič po zraven konec prihodnjega tedna ob zaključku sezone na tekmah v domači Planici. Glavni trener naših, Goran Janus, je takole potegnil črto pod prvimi tekmami, na katerih je deloval v vlogi glavnega trenerja: "Rezultatsko je v redu, z določenimi stvarmi pa nisem zadovoljen. Bistveno pa je to, da je napredek viden, to je zdaj najbolj važno. Danes je Vid doživel, da je bil v vodstvu, v zadnjem krogu je bil še vedno med najhitrejšimi a nato je, kot kaže, vse šlo prehitro in je malce omagal proti koncu. Razlike niti niso bile tako velike bo samem teku. Na veliki skakalnici pa se vse zelo hitro zmenja. Pohvalil bi še Roka Jelena. Imel je smolo v teh dneh, trikrat je zlomil palico, danes je potem še padel, škoda, ker je bil v ospredju. Ta trenutek imamo dva tekmovalca, s katerima je potrebno lepo delati naprej." 

Tvorec največih skakalnih uspehov v Sloveniji je nekaj besed povedal tudi o sami razliki, ki jo je doživel na prvih treh tekmah nordijske kombinacije v primerjavi s smučarskimi skoki: "Razlika je kar precejšnja med solisti skakalci in kombinatorci. Ne samo v kakovosti, temveč na splošno. Tu sta dve disciplini, poudarek mora biti enak na obeh," je še povedal Janus, ki bo jutri z Vrhovnikom in Jelenom še treniral v Klingenthalu, nato pa se bodo vrnili v domovino.

Na tekmah v Planici bo Slovenija nastopila s štirimi tekmovalci, poleg trojice, ki je tekmovala že v Nemčiji, bo zraven še Ožbej Jelen.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov