Na Big Air uvodu v sezono Pribošičeva 12. in Mekinc 30.

23.08.2019

Danes zgodaj zjutraj po našem času so bile v Cardroni na Novi Zelandiji na sporedu kvalifikacije prve deskarske tekme za svetovni pokal v novi sezoni. Deskarke in deskarji prostega sloga so se pomerili v skokih (Big Air). Med šesterico finalistk in deseterico finalistov, ki se bodo jutri dopoldan (sobota, 24.8., 9:15) po lokalnem času oziroma danes pozno zvečer (petek, 23.8., 23:15) po našem času, pomerili še v finalu, se naša predstavnika Urška Pribošič in Naj Mekinc nista uspela uvrstiti.


Urški Pribošič letos preboj v finale ni uspel. (Foto: FIS Snowboard/Buchholz)

Urška Pribošič je v kvalifikacijah zasedla dvanajsto, Naj Mekinc pa trideseto mesto. To sta tudi njuni končni uvrstitvi na prvi deskarski tekmi za svetovni pokal v sezoni 2019/2020. Organizatorji so v tamkajšnjem parku, kljub drugačnim napovedim, na koncu pripravili precej visok skok, višji kot smo jih bili v Cardroni vajeni sicer. Tako je med dekleti prišlo celo do dveh odpovedi nastopa. Med pogumnimi deskarkami, ki so na lep, sončen, ne preveč hladen dan (-1 C°) v brezvetrju nastopile na ˝cadronskem velikem kickerju˝ pa je bila naša izkušena deskarka Urška Pribošič. Blejki, ki je konec julija dopolnila 29. let, se skoka žal nista posrečila, tako da je ostala brez želenega finala, na končnem 12. mestu. Enako velja za 18. letnega Ljubljančana Naja Mekinca iz kluba Nič lažjega, ki je prvo tekmo sezone končal na 30. mestu. ˝Žal. Če bi naša deskarja načrtovani skok izvedla brez večjih napak, bi si Urška zagotovila finale, Naj pa bi končal med petnajsterico,˝ po koncu prvih letošnjih kvalifikacij in skokov, ki so jih prikazali ostali, ocenjuje naše strokovno vodstvo. Z rezultati naši niso najbolj zadovoljni, saj oba naša deskarja realno sodita višje. ˝Z doslej opravljenim treningom na Novi Zelandiji pa smo lahko zelo zadovoljni, tako da optimistično gledamo v nadaljevanje sezone,˝ še dodajajo Slovenci, ki v Cardroni na treningu ostajajo še naslednji teden. Proge in snežni park so dobro pripravljeni in polno zasedeni, saj poleg tekmovanj v okviru Zimskih iger (poleg deskarjev nastopajo še smučarji prostega sloga, alpski smučarji in smučarski tekači) na prizorišču trenirajo številni smučarji in deskarji. Naša reprezentanta sta imela možnost poklepetati tudi z rojaki Petrom Kotnikom, Juretom Hafnerjem in Luko Kranjcem, ki delujejo v kitajskih deskarskih oziroma ski cross reprezentancah.


Naj Mekinc bo na Novi Zelandiji še do konca meseca avgusta. (Foto: FIS Snowboard/Buchholz)

V ženskih kvalifikacijah se je najbolj izkazala Enni Rukajarvi, ki je, zanimivo, za oba skoka prejela identično oceno (86.00). Poleg Finke so si finale priskakale še Britanka Katie Ormerod, Norvežanka Silje Norendal, Čehinja Sarka Pancochova, domačinka Zoi Sadowski Synnott ter Japonka Reira Iwabuchi, ki so se zvrstile od drugega do šestega mesta, ki še vodi v finale. V moški konkurenci je bil najboljši Kanadčan Nicolas Laframbose (86.25), oceno nad 85.00 pa si je prislužil le še drugo uvrščeni Japonec Hiroaki Kunitake (86.00). V sobotnem finalu (vsak bo imel na voljo tri skoke) se bodo za prestižno prvo zmago v sezoni pomerili še Lyonn Farell (ZDA), Clemens Millauer (Avstrija), Matthew Cox (Avstralija), Luke Winkelmann in Radmond Gerard (oba ZDA) ter Kalle Jarvilehto (Finska), favorizirani Chris Cornig (ZDA) in kot zadnji kvalificirani deskar Moritz Boll (Švica). Finale, v kolikor zaradi napovedanega slabega vremena ne bo prestavitev, se bo pričelo v soboto ob 9:15 po lokalnem času, kar pomeni danes (petek) ob 23:15 po našem času.

Naslednja tekma za svetovni pokal v skokih prostega sloga (Big Air) bo na sporedu 2. novembra v italijanski Modeni. Sledita decemberski tekmi v kitajskem Pekingu in Atlanti (ZDA), zadnja preizkušnja svetovnega pokala v skokih pa bo na sporedu v začetku januarja v nemškem Düsseldorfu.

Uradni rezultati >>>

Visoko resolucijske fotografije za neomejeno medijsko (uredniško) uporabo s podpisom Foto: FIS Snowboard/Buchholz >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov