Big Air uvod v sezono na Novi Zelandiji

22.08.2019

Svetovni pokal v deskanju na snegu se tudi letos pričenja na Novi Zelandiji. V okviru Zimskih iger, ki jih že tradicionalno gosti zimsko-športno središče Cardrona, bodo deskarji prostega sloga nastopili v skokih (Big Air). Kvalifikacije bodo na sporedu jutri (petek, 23.8.) dopoldan od 9:50 dalje po lokalnem času, kar pomeni od 23:50 (četrtek, 22.8) dalje po našem, srednjeevropskem času. Termin finalne preizkušnje najboljših šestih deskark in desetih deskarjev še ni znan, saj je vremenska napoved za prihajajoči vikend slaba. V kolikor med soboto in ponedeljkom pogoji ne bodo zadovoljivi, bodo kot končni obveljali kvalifikacijski rezultati. Med nastopajočimi sta tudi naša predstavnika Urška Pribošič in Naj Mekinc.


Naj Mekinc se bo v kvalifikacijah prve tekme sezone predstavil z novim skokom. (Foto: #WGNZ)

Urška Pribošič in Naj Mekinc sta na prizorišču prve tekme v novi sezoni svetovnega pokala že od desetega avgusta dalje. Kljub temu da so letos na Novi Zelandiji snežne razmere nekoliko slabše, sta v tamkajšnjem snežnem parku opravila več kakovostnih treningov. ˝Na zimo smo se hitro privadili, na začetku nam je nekaj težav seveda povzročala le časovna razlika. V parku smo opravili več kakovostnih treningov, včeraj tudi prvega uradnega. Skok bo letos nekoliko manjši. Ker se sezona šele pričenja, to večini kar ustreza, ˝ nam je povedala Pribošičeva, ki je v Cardroni lani na uvodni ˝Big Air˝ tekmi svetovnega pokala osvojila odlično peto mesto, v lepem spominu pa ji je ostal tudi avgust 2010, ko je na tem prizorišču v skokih osvojila srebro na Mladinskem svetovnem prvenstvu. Slednjega je Cardrona gostila tudi lani, s četrtim mestom v snežnem parku in trinajstem v skokih prostega sloga se je na prvenstvu izkazal tudi naš predstavnik Naj Mekinc, ki je nato izkušnje nabiral še na tekmi svetovnega pokala. ˝Lani sem spoznal Novo Zelandijo in Cardrono. Zaradi treh dobrih nastopov in posledično rezultatov sem se letos z veseljem vrnil. Vzdušje je odlično, park dober!˝ je navdušen Mekinc, ki bo tokrat v kvalifikacijah premierno izvajal zahtevnejši skok. Lanskemu bo dodal obrat za 180 stopinj. ˝Če bo Urški tudi letos dobro uspel pristanek in bo Naj izvedel želeni ˝backside double cork 1260 °˝ rezultati ne bodo izostali. Držite pesti za naša deskarja in pa vreme!˝, še sporočajo iz slovenskega tabora. Poleg tekmovalcev bo Slovenijo na uvodni tekmi zastopal tudi Mariborčan Iztok Šumatić, ki bo glavni sodnik. Urška Pribošič in Naj Mekinc, ki sta uvodne snežne treninge na začetku poletja opravila na francoskem ledeniku Les Deux Alpes, po tekmi še do konca meseca avgusta ostajata na treningu na Novi Zelandiji.


Urška Pribošič je lani v Cardroni osvojila peto mesto. (Foto: #WGNZ)

Glavni favoriti za zmago v moški kategoriji bodo Američani z lanskim zmagovalcem Chrisom Cornigom na čelu. Na vrh ciljajo tudi Japonci s Hiroakijem Kinutakejem, Belgijci s Seppejem Smitsom, Avstrijci s Clemensom Millauerjem, pa seveda že tradicionalno močne skandinavske zasedbe iz Norveške, Finske in Švedske. Med dekleti bo v centru pozornosti domačinka Zoi Sadowski-Synnot, aktualna svetovna prvakinja v snežnem parku, ki se je lani izkazala tudi na prestižnih X igrah in Odprtem prvenstvu ZDA. Ob odsotnosti Avstrijke Anne Gasser bo motivirani domačinki največja tekmica Japonka Reira Iwabuchi, ki je lani osvojila veliki kristalni globus v skokih prostega sloga. V boj za prvo zmago v sezoni pa bodo po napovedih med drugimi odločno krenile tudi Norvežanka Silje Norendal, Slovakinja Klavdija Medlova, Finka Enni Rukajarvi in Britanka Katie Ormerod.    

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov