DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Križnarjeva do prve zmage v karieri, med peterico kar štiri Slovenke!

18.08.2019

Finalna tekma poletne velike nagrade v češkem Frenštatu se je za slovenski tabor razpletla naravnost sanjsko! Nika Križnar je ugnala vso konkurenco, Urša Bogataj je bila tretja, Špela Rogelj četrta in Maja Vtič peta.

Nika Križnar in Urša Bogataj na zmagovalnem odru v Frenštatu (c) SloSki

Na finalni tekmi letošnje poletne velike nagrade za skakalke v češkem Frenštatu so nastopile vse Slovenke, ki so nastopile v včerajšnjih kvalifikacijah. Že včeraj so napovedale dobre rezultate, v resda nekoliko okrnjeni konkurenci. Nika Križnar je po prvi seriji s 104 metri in 124,5 točkami zasedala drugo mesto le za Nemko Juliane Seyfahrt, ki je v malce slabših razmerah skočila 101.5 meter, zbrala pa je 128,6 točk. Odlična tretja je bila z enako daljavo, a 122,7 točkami Urša Bogataj, sijajno prvo serijo pa sta na 5. in 6. mestu zaokrožili Špela Rogelj, ki je le za desetinko zaostajala za tretjo Francozinjo Josephine Pagnier in Maja Vtič.

Jerneja Brecl je zasedala 18. mesto, Katra Komar pa 21.. Serija je bila precej spremenljiva, skakalke so denimo skakale s štirih različnih zaletnih mest.

V finalni seriji so naše uprizorile eno najboljših predstav v zadnjem obdobju. Komarjeva je s 95 metri in 188,3 točkami zadržala 21. mesto, Breclova je s 101 metrom in 201,6 točkami skočila na 13. mesto, kar je že napovedovalo naslednje skoke. Vtičeva je s 94.5 metri in 221,6 točkami pridobila eno mesto in je z naskokom postavila rezultat zadnjega obdobja s 5. mestom, tik pod zmagovalni oder se je zavihtela tudi Rogljeva, ki je v finalu pristala pri 93.5 metrih, zbrala pa je 223,1 točk. Francozinja Pagnierjeva ni zdržala slovenskega pritiska, Bogatajeva je s 96 metri in 237,3 točkami tako skočila na tretje mesto. Odločno je nato napadla še Križnarjeva, pristala pri 100.5 metrih, 249,7 točk pa je bilo neulovljivih za vodilno Seyfahrtovo, ki je s 94 metri in 242,8 točkami končala na drugem mestu. To je pomenilo prvo zmago Nike Križnar med elito svetovnega skakanja!

Nika Križnar je v prvi seriji postavila tudi nov rekord skakalnice (c) SloSki

"Sem brez besed, počutim se res zelo dobro! Na tekmo sem se pripravljala enako kot do zdaj. Pred prvim skokom je bilo morda malo pritiska, saj se do vrha sliši, kako skačejo ostale. Bilo je malo pritiska, ali bo šlo predaleč ali ne, a so nato dobro znižali zaletišče, da sem lahko normalno pristala. Že prvi skok je bil zelo lep, ocene so bile malo slabše, veter pa boljši, a dokazala sem, da znam skočiti tudi do rekorda. V finalu sem se pripravila še bolje, malo me je razjezilo, ker sem bila druga po prvi seriji. To mi je dalo še več zagona. Počakala sem še na skok Juliane, videla sem, da je bilo metrov premalo in takoj sem se začela veseliti! Ekipno smo pokazali vsem nacijam, da smo iz pravega testa. Kapo dol za celo ekipo. Res smo se potrudili, pokazali smo vse, kar smo lahko. Res sem vesela za današnji dan!" je žarelo iz Križnarjeve po premierni zmagi. Vesela je bila tudi Bogatajeva: "Super rezultati. Včeraj sem imela malo težav, v zadnjem obdobju malo niham, a sem zelo zadovoljna, da se je na koncu izšlo, kot se je."

Z zmago, drugimi stopničkami na treh letošnjih tekmah se je po številu točk tudi izenačila na vrhu skupnega seštevka, a je zmagovalka postala Sara Takašani, ki je dobila obe prehodni tekmi. Japonka je tako dobila še osmo izvedbo poletne velike nagrade. Skupno četrta je Bogatajeva s 160 točkami. Slovenija je s 715 točkami osvojila pokal narodov.

Zgodovinska slika ob zgodovinskem uspehu (c) SloSki

Zelo je bil po današnji tekmi zadovoljen tudi glavni trener naših, Zoran Zupančič: "Konkurenca je bila tu res malce okrnjena, a motivacijsko so bile punce na precej višjem nivoju. Sem smo prišli po zmago v pokalu narodov. Že včeraj je vse steklo, tudi danes so vse odskakale na zelo visokem nivoju. Rekordni dosežki za slovensko ekipo na tekmah najvišjega nivoja. Težko bo to ponoviti, a jih bomo jasno pizkusili!" 

Zdaj bo ekipa imela nekaj aktivnega premora, glede na to, da so odpadle jesenske tekme v Almatyju in Čajkovskem, pa bo nato še dovolj časa za umirjen trening pred zimsko sezono.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov