DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Odličen začetek tudi skakalk, Križnarjeva v Hinterzartnu 3., Bogatajeva 4.

26.07.2019

V nemškem Hinterzartnu so smučarke skakalke začele s kratko sezono letošnje poletne velike nagrade. Nika Križnar in Urša Bogataj sta začeli odlično.

Nika Križnar je prvič v karieri skočila na zmagovalni oder na tekmah poletne velike nagrade (c) SloSki

Zelo pester dan so smučarke skakalke na prvi izmed treh letošnjih postaj začele ob 13.30 uri s treningom in kvalifikacijami, tekma je sledila ob 20.30 uri. Naša reprezentanca je v Nemčijo pripotovala s šestimi skakalkami, manjkala je le Ema Klinec, ki pa je po poškodbi pred dnevi že naredila prve skoke na manjši skakalnici. Skozi kvalifikacijsko sito se na prvo tekmo letošnje poletne velike nagrade ni uspelo prebiti žal Jerneji Brecl, zelo dobro formo pa sta nakazali Nika Križnar in Urša Bogataj. Obe sta bili visoko tudi po prvi seriji današnje tekme. Križnarjeva je s 95.5 metri in 119,7 točkami zasedala četrto mesto, Bogatajeva pa z meter krajšim skokom in 116,7 točkami peto. 

Vodila je zmagovalka kvalifikacij, Sara Takanaši z 98 metri ter 125,2 točkami pred Norvežanko Maren Lundby, ki je skočila 99.5 metrov, zbrala pa je 123,0 točk, ker je imela ugodnejši veter, tretja je bila domačinka Juliane Seyfahrt s 97 metri ter 122,9 točkami. 

Točke so si zagotovile tudi preostale tri naše skakalke. Katra Komar je s 84.5 metri in 94,7 točkami zasedala 19. mesto po prvi seriji, tik za njo je bila Maja Vtič s 84 metri ter 93,8 točkami, Špela Rogelj pa je s 83 metri in 92,0 točkami zasedala 22. mesto.

V finalu našima uspel napad naprej 

V finalni seriji so se Komarjeva, Vtičeva in Rogljeva zvrstile med 19. in 21. mestom, prav vse so pristale pri 89 metrih. Komarjeva je zbrala 201,1 točk, Vtičeva 199,0, Rogljeva pa 196,2 točk. Napad na vrh sta odprli Bogatajeva in Križnarjeva. Najprej je Bogatajeva pristala pri 95 metrih, 238,0 točk pa jo je pripeljalo na končno 4. mesto. "S svojimi skoki sem zadovoljna, naredila sem dva dobra skoka. To je lep rezultat, ki ga morda niti nisem pričakovala, saj v zadnjem obdobju malce niham. A sem zelo zadovoljna," je povedala Bogatajeva.

Odlično je skočila nato Križnarjeva, 99 metrov, nekaj nižje ocene pa so prinesle 245,9 točk in odlično tretje mesto, saj domačinka Seyfahrtova ni zdržala pritiska finalne serije. Križnarjeva je tako novo sezono začela tam, kjer je lansko v Čajkovskem končala. "S tekmo sem zadovoljna, to je res super začetek sezone, tako kot je bil konec prejšnje. Upam, da se bo ta forma nadaljevala in še stopnjevala na naslednjih tekmah. Pri sami izvedbi skoka je še nekaj stvari, ki bi se jih dalo popraviti. Še vedno so določene malenkosti za popraviti, postavitev smuči v zraku. To je sicer že veliko bolje kot je bilo konec zime. Delamo na tem in se že veselim naslednje tekme," je bila zadovoljna Križnarjeva.

Lundbyjeva je z 99.5 metri in 251,7 točkami potrdila drugo mesto, zmago pa s 100 metri in 255,7 točkami Japonka Takanašijeva. To je prva zmaga za Japonko po Ljubnem, februarja letos.

Najboljše tri na uvodu v poletne tekme (c) SloSki

Črto pod prvo tekmo v sezoni je potegnil še glavni trener naših, Zoran Zupančič: "Močna konkurenca na prvi tekmi sezone, manjkali sta le dve izmed močnejših tekmovalk, nekaj je poškodovanih. Mi smo se dobro znašli na tekmi, veliko bolje kot na treningih. Za nas je bil to čudovit štart s 3. in 4. mestom, zelo lep uspeh je dosegla tudi mlada Katra Komar z 19. mestom, po dolgem času je bila med dvajseterico Maja Vtič. Špela Rogelj je bila sposobna pokazati več, a se ji danes ni izšlo. V kvalifikacijah smo izgubili eno tekmovalko, ki pa se trenutno ne znajde. Zdaj nas čaka cel mesec tekmovanj, upam, da bomo tako nadaljevali ali še malce stopnjevali."

Nika Prevc in Jerica Jesenko poskrbeli za dvojno zmago

Že dopoldne pa so se na t. i. otroški poletni veliki nagradi pomerili mladi upi tako v kategoriji deklic kot fantov. V kategorji skakalk rojenih leta 2005 in 2006 sta Nika Prevc in Jerica Jesenko poskrbeli za zanesljiv dvojno slovensko zmago, tudi fantje pa niso razočarali. Matej Plut, Anej Razpotnik in Igor Teodor Herbstritt so se razvrstili med tretjim in petim mestom.

Naslednja tekma poletne velike nagrade smučarke skakalke čaka 9. avgusta v Courchevelu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov