DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Skakalci že v polnem treningu za sezono 2019/20

25.04.2019

Najboljši slovenski smučarji skakalci so se pretekli petek prvič zbrali na kranjskem štadionu, kjer so začeli s kondicijskimi treningi za novo sezono 2019/20. 

Slovenska ekipa na začetku sezone 2019/20 (c) SloSki

Gorazd Bertoncelj

V tekmovalni ekipi A reprezentance je prišlo do nekaj sprememb. A ekipo sestavlja šest tekmovalcev Peter Prevc, Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič in Jernej Damjan. Oni so dosegli postavljene kriterije. Mlado A ekipo sestavljalo Tilen Bartol, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in nov obraz Žak Mogel. V strokovnem štabu je prav tako prišlo do določenih sprememb. Nov je trener pomočnik, to je Robert Hrgota, ki bo nadomestil Nejca Franka. Tudi fizioterapevt je nov, namesto Urbana Jarca je to Žiga Tavčar, ki bo sodeloval z Urbanom Komacom, slednji je bolj za ambulantno obravnavo. Iščemo še trenerja, ki bo izdeloval drese. Mislim, da bomo že po prvomajskih praznikih našli končno rešitev. Fred Zoz, ki je zdaj skrbel za to, je odšel za boljšo ponudbo na Finsko.
Koledar tekem je znan, gledali bomo, da bodo fantje na tekme odšli čim bolje pripravljeni in da bodo tudi rezultati čim boljši. Vsi fantje ne bodo odšli na vse tekme, dogovorili se bomo tako, da bodo vsi imeli zadostno število tekem poletne velike nagrade in dovolj časa za kvalitetno pripravo na zimsko sezono.

Peter Prevc

Gleženj je stvar preteklosti, na treningih me ne ovira. Ko se ogrevam, je potrebno malo pozornosti, da se gleženj dobro razmiga in ogreje ter da zdrži cel trening. Skakalnice ne pogrešam čisto nič. V zadnjem delu sezone je bilo skakalnic zelo veliko in potem ti dva meseca čisto ustrezata, da si brez skakalnice. Fizično se dobro pripravljaš, ne razmišljaš o skokih. Prideš na stadion in oddelaš to kar moraš čim močneje in čim hitreje.
Po nekaj treningih tekmovalne smernice še niso zelo začrtane. Pozornost je predvsem na tem, da se čim bolje pripravim na vse. Nato bomo naredili smernico in jo po potrebi prilagajali.

Timi Zajc

Vsako leto začneš s podobnimi treningi, le da letos vem, kaj čez poletje moram narediti drugače, če na koncu zime še želim biti konkurenčen oziroma uspešen. Čez poletje imam namen več poudarka dati zaletni hitrosti, to pomeni popravek v tehniki počepa. Manj poudarka bo na tekmah oz. na poletnih rezultatih. Čez poletje bom več delal, poudarek na rezultatih po pozimi.
Vem, kaj moram čez poletje popraviti. Ne bom se pripravljal na vsako tekmo posebej. Verjamem, da se bom s trenerskim štabom lahko dogovoril, da se bom udeležil manj tekem kot lani in da bom nato tudi naslednjo zimo tudi marca še konkurenčen.

V načrtu imam kar veliko sprememb v opremi in komaj že čakam, da se sezona na skakalnici začne.

Domen Prevc

Začrtali smo si, da popravimo tiste stvari, kjer sem slabši in na tem delamo naprej. Tako smo tudi štartali, na vsako vajo posebej sem sfokusiran. Res sem sfokusiran na to, da naredimo poletje in zimo tako, kot smo si zadali. Zdi se mi, da je pri meni vsako leto več motivacije, vsako leto imam namreč več časa za skoke in lažje se sfokusiram. To mi je prej povzročalo težave. Če mi prej v skokih ni šlo, sem pozornost preusmeril drugam. Zdaj pa so skoki prioriteta in to delam maksimalno.
Gradili bomo tam kjer smo ostali, vsako stvar bomo posebej dograjevali, se igrali z njo in jo po potrebi spreminjali. Ko bo stvar funkcionirala, jo bomo obdržali, če ne bo, je ne bomo.

Tilen Bartol

Na počitnicah je bilo v redu, hitro so minile. Zdaj smo že v novi sezoni, počutje pa je v redu. Malce smo vsi utrujeni po težkih prvih treningih za kondicijo. A to je cilj. Zdravstveno stanje pa je v redu. Trenutno smo v fazi najbolj napornih treningov v sezoni. Vsi pridemo nekako spočiti, zato je tudi toliko težje. Mišice bolijo, bolečine so prisotne po celem telesu. A to bomo premagali in potem gremo kmalu na skakalnico.
Na koncu sezone nas čaka za nas največji vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v poletih v Planici. A do tja je še daleč, tako kot tudi do začetka sezone. Zdaj moramo čim bolje trenirati in nato bomo videli kaj in kako naprej.

Žak Mogel

Zelo sem vesel, da sem se prebil v mlado A reprezentanco, da lahko treniram z njimi. To je velika prednost za mene, na skakalnici bom imel veliko večjo konkurenco, videl bom, kje sem med najboljšimi Slovenci. Tudi kondicijske priprave pa so težje, kot so bile v prejšnjih letih. Po sezoni sem si vzel dva tedna premora, nato pa sem začel malce prej, saj sem sezono začel s treningi z mladinsko reprezentanco, prejšnji teden pa sem se priključil članski reprezentanci.
Koledar za prihajajočo sezono sem malce že pregledal, videl sem kje in kdaj so tekme, šele kasneje pa bom vedel katerih tekem se bom udeležil.

Anže Semenič

Prvi teden je kar težak, trening na trening. Telo se je razvadilo v teh treh tednih, tako da začenjamo spet od začetka. Malce idej sem prispeval k temu, kaj bi spremenili v treningu glede na lansko sezono, kakšno vajo, a prav radikalnih sprememb mislim da ne bo. Sezona vendarle ni bila tako slaba, prostor za napredek pa vsekakor je.
Upam, da bo sezona bolj stabilna kot lani, ko sem imel veliko težav že poleti. Nisem bil na veliko tekmah, tako da upam, da bo že poletje bolj stabilno in da bo potem pozimi še manj težav.

Žiga Jelar

Letos je zame začetek kar precej drugačen kot lani, lahko delam vse vaje; teke, poskoke. Lani sem bil bolj stacionaren, bolj v telovadnici, več sem delal z utežmi. Letos je lažje.
Za poletje smo naredili načrt glede tekem, kako bo pozimi pa bomo še videli. Letos si želim narediti dva koraka naprej glede rezultatov in da bi bil že od samega začetka zraven v prvi ekipi.

Bor Pavlovčič

Cilji so enaki kot v preteklosti, doseganje točk v svetovnem pokalu večkrat, bolj konstantno. V preteklosti sem s tem imel težave, to je velika pomankljivost. Letos bomo delali na tem, da bo bolje. Vsako leto potestiramo kaj novega, morda bo letos kakšna velika sprememba, a to bomo videli, ko pridemo na skakalnico.

Anže Lanišek

Na začetku je najbolj pomembna fizična pripravljenost, kondicija, da dobimo dovolj mase, da potem to spravimo v tek in da bo to držalo čez celotno sezono. Lani je uspevalo kar dobro, na koncu pa me je spet malce pobralo. Videli bomo, kako se bodo stvari zapeljale tokrat. Mislim, da bodo neke manjše spremembe pri pripravi, prav konkretnih pa vendarle ne pričakujem.
Zdaj grem dobesedno iz dneva v dan, da premagam eno zakrčenost mišic in potem naslednjo, ter tako naprej, dokler tega ne zmanjka. Ko bomo začeli skakati pa se bo počasi, zares počasi začelo razmišljati o tekmah.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov