Slovenska odprava ˝Kläppen 2019˝ prispela domov

16.04.2019

V nedeljo se je s švedskega Kläppna domov vrnila slovenska četverica Naj Mekinc, Ožbe Kuhar, Lenart Maligoj, Tanja Tinkara Valcl, ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu za deskarje prostega sloga, pod vodstvom trenerjev Aneja Miglarja in Domna Bizjaka, nastopila v snežnem parku (slopestyle) in skokih prostega sloga (big air). Najvišja slovenska uvrstitev na prvenstvu je 16. mesto Naja Mekinca v snežnem parku.


Kanadčanka Sommer Gendron je z dvema zlatima kolajnama najuspešnejša udeleženka prvenstva. (foto: Canada Snowboard)

˝Čeprav na Švedskem nismo postavili želene rezultatske ˝pike na i˝, odpravo ˝Kläppen 2019˝ trenerja ocenjujeva kot uspešno. Vse skupaj je namreč potrebno postaviti v kontekst celotne sezone, ki je bila za Naja Mekinca & Co. zaradi tehničnega ter tudi rezultatskega napredka, tu imam v mislih Najeve nastope v svetovnem pokalu in nastope preostalih (Tanja Tinakra Valcl, Ožbe Kuhar, Lenart Maligoj) v evropskem pokalu, naše mlade deskarske reprezentance prostega sloga zelo uspešna. Ne preostane nam drugega, kot da nadaljujemo po začrtani poti in prej ali slej bomo dosegli vidnejši rezultat tudi na kakšnem večjem tekmovanju. Prepričan sem, da gremo v pravo smer ˝ nam je po prihodu domov oceno prvenstva podal trener Anej Miglar, ki poudarja, da je nastop na takšnem prvenstvu v smislu pridobivanja izkušenj neprecenljiv in hkrati dobra naložba za prihodnost. ˝Velika tekmovanja so specifična in tudi to je bilo. Park je bil odlično pripravljen, težava za vse nastopajoče je bil le veter in pa pomrznjena, zelo trda in posledično bolj nevarna snežna podlaga. Švedski organizatorji so se tudi sicer, na ostalih področjih, dobro odrezali. Edina slaba stran je bila prevelika časovna razvlečenost samega prvenstva. Med prvo in drugo tekmo je bilo preveč premora, kar je za nastopajoče predvsem psihično zelo naporno, ˝ pravi Miglar in dodaja, da se je prvenstvo na katerem je bila konkurenca izredno močna (vse reprezentance so nastopile z najboljšimi) za našo reprezentanco začelo odlično, končalo pa z nekaj neprijetnostmi. ˝Mekinc je bil suveren na treningih in v kvalifikacijah snežnega parka, v finalu pa se mu je pripetila napaka na drsnem objektu. Prvo tekmo prvenstva je naš prvi adut tako končal na sicer solidnem šestnajstem mestu, a smo vsi, z Najem na čelu pričakovali več. Pred drugo preizkušnjo smo bili vsi skupaj dobro razpoloženi, a ni bilo sreče. Lenart in Tanja Tinkara sta se na uradnem treningu pred tekmo poškodovala (Lenart gleženj, Tanja Tinakra pa ramo) in namesto na tekmo odšla na pregled v bolnišnico,  Naju in Ožbeju pa se ni izšlo po načrtih,˝ nesrečni ˝big air petek˝opisuje Miglar.  Mekinc je na drugi tekmi izvajal skok ˝back side double cork 1260°˝. Prvič neuspešno, v drugo precej bolje, a pri doskoku žal podrsal z obema rokama. Tudi Kuharju se izvedba načrtovanega skoka ˝double cork 1080°˝ ni izšla. V prvem poizkusu je bilo rotacije premalo, v drugem preveč. Oba naša predstavnika sta prvenstvo tako zaključila v kvalifikacijah, Mekinc na 45. In Kuhar na 71. mestu med šestinosemdeset uvrščenimi deskarji. Naslov mladinskega svetovnega prvaka je osvojil Japonec Ryoma Kimata, srebro njegov rojak Aoto Kawakami, bron pa slopestyle prvak William Buffey s Kanade. Med mladinkami je še drugo zlato na prvenstvu  osvojila Kanadčanaka Sommer Gendron. Drugo mesto je pripadlo Nemki Anniki Morgan, tretje pa Belgijki Evy Poppe.           


Slovenska odprava ˝Kläppen 2019˝: Ožbe Kuhar, Tanja Tinkara Valcl, trener Anej Miglar in Naj Mekinc. Na fotografiji manjkata Lenart Maligoj in trener Domen Bizjak (foto: Janez Kocbek)

Za naše reprezentante je s svetovnim prvenstvom sezona praktično končana. Mekinca ter oba poškodovana, Maligoja in Valclovo (ne gre za hujše poškodbe, op.p.), že čakajo šolske obveznosti in počitek, Kuharja pa prav tako, le v soboto (20.4.) bo še nastopil na finalu slovenskega pokala za deskarje do 15. leta. ˝Že 25. maja pa se znova dobimo na skupnih kondicijskih pripravah na Rogli in tako odpremo sezono 2019/2020. Konec junija bomo že tradicionalno znova na snegu, potujemo v francoski Les Deux Alpes. Nato bo nekaj premora, pa spet kondicijske priprave in sneg. Naj Mekinc po vsej verjetnosti že avgusta potuje na južno poloblo (Nova Zelandija), preostale pa konec avgusta čaka švicarski Saas Fee in nato jeseni avstrijski Hintertux,˝ za konec še dodaja trener Miglar, ki že razmišlja o naslednji sezoni.   

Rezultati s Kläppna

Vožnja Naja Mekinca, slopestyle finale (1:09:40)

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov