Naj Mekinc & Co. na Švedskem

07.04.2019

Po alpskih deskarjih in krosistih sezono z mladinskim svetovnim prvenstvom na Švedskem (Kläppen) v naslednjem tednu zaključujejo tudi deskarji prostega sloga. Za prestižne naslove se bodo borili v snežnem parku (slopestyle) in skokih prostega sloga (big air). Slovensko ekipo, ki jo vodita trenerja Anej Miglar in Domen Bizjak sestavljajo Tanja Tinkara Valcl, Naj Mekinc, Ožbe Kuhar in Lenart Maligoj. Vsi bodo nastopili v obeh disciplinah.


Ekipa ˝Kläppen 2019˝. Od leve prosti desni: Ožbe Kuhar, Tanja Tinkara Valcl, trener Anej Miglar in Naj Mekinc. Na fotografiji manjkata Lenart Maligoj in trener Domen Bizjak. (foto: Janez Kocbek)

Miglar: ˝Z Mekincem in Valclovo merimo visoko, Kuhar in Maligoj bosta nabirala dragocene izkušnje!˝

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je deskarska mladinska svetovna prvenstva letos dodelila več organizatorjem. Alpski deskarji in krosisti so prvenstvo nedavno zaključili na naši Rogli in v avstrijskem Reiteralmu, deskarji prostega sloga pa so se v prvi disciplini, snežnem žlebu (half pipe), merili že konec januarja v švicarskem Leysinu. Tam v začetku leta Slovenci nismo imeli svojih predstavnikov, zato pa nas bo v naslednjih dneh (ponedeljek, 8.4. – kvalifikacije slopestyle, torek 9.4. – polfinale in finale slopestyle; petek, 12. 4. – kvalifikacije big air, sobota 13.4. – polfinale in finale big air) v švedskem Kläppnu zastopala kar četverica. Tanja Tinkara Valcl, Naj Mekinc, Ožbe Kuhar in Lenart Maligoj so s trenerjema Anejem Miglarjem in Domnom Bizjakom na prizorišče prvenstva pripotovali v četrtek, tako da so se že spoznali z razmerami in tamkajšnjim snežnim parkom. ˝Pričakalo nas je toplo pomladno vreme. Temperature zraka so primerljive s tistimi, ki smo jih bili v zadnjih tednih vajeni v slovenskem visokogorju. Park, ki velja za najboljšega na Švedskem, je lepo urejen. Skoki so visoki in tudi drugi objekti so zastavljeni zelo kreativno. Seveda to ni nobeno presenečenje, saj gre za park, ki je ˝baza˝ švedskih deskarjev in smučarjev prostega sloga, ˝ nam je z zimskošportnega središča, ki leži v notranjosti Švedske, blizu meje z Norveško, javil Miglar. Slovenska ekipa je pred odhodom na Švedsko največ časa preživela na Voglu. ˝Imeli smo odlične pogoje za trening, preteklo nedeljo smo izvedli tudi Big Air državno prvenstvo, ki je bil zadnji tekmovalni test pred odhodom na prvenstvo, ˝ še dodajata Miglar in Bizjak, ki sta z dosedanjim potekom sezone zelo zadovoljna, saj je celotna ekipa močno napredovala, temu primerna pa so tudi pričakovanja. V našem taboru si seveda največ obetajo od Mekinca, ki je letos redno nastopal v svetovnem pokalu, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa bo nastopil že četrtič. Na lanskem (Cardrona, Nova Zelandija, september 2018) je v snežnem parku pristal na odličnem četrtem mesu, v skokih pa na prav tako solidnem trinajstem mestu. ˝Naj je seveda najbolj izkušen in zato so tudi naša in njegova pričakovanja visoka. Je naš prvi adut. Podobno velja za Tanjo Tinkaro, ki je prav tako potencial za visoko uvrstitev. Ob uspešno izvedenih vožnjah sta oba lahko zelo visoko, kar je tudi naš cilj, ˝ poudarja trener Miglar in hkrati dodaja, da pa bo za mlajša dva udeleženca prvenstva (Kuhar, Maligoj) v ospredju predvsem nabiranje izkušenj na njunem prvem mladinskem svetovnem prvenstvu. S prvenstvom naša reprezentanca tudi zaključuje sezono, le najmlajša dva še čaka finale slovenskega pokalnega tekmovanja za deskarje do petnajstega leta, ki bo 20.4. na Kaninu.    

Kdo so naši mladi upi za MSP Kläppen?

TANJA TINKARA VALCL

Leto rojstva: 26.8.2001

Klub: Freestyle klub Shred

Dosedanji nastopi na MSP: /

Rezultati

Dijakinja tretjega letnika športnega oddelka II. gimnazije iz Maribora na svoje prvo mladinsko svetovno prvenstvo odhaja z lepo popotnico, saj je v skupnem seštevku letošnjega evropskega pokala v skokih prostega sloga (big air) osvojila drugo mesto v skupnem seštevku, kar ji v naslednji sezoni omogoča tudi nastope v svetovnem pokalu. Aktualna mladinska državna ˝big air˝ prvakinja, ki bo poleti dopolnila 18 let, prihaja iz Frama, od koder je več uspešnih slovenskih deskarjev prostega sloga. Za njene deskarske začetke pri desetih letih je ˝kriv˝njen brat, za resno nadaljevanje pa ekipa Freestyle kluba Shred, kjer Tanja Tinkara resno trenira zadnjih pet let.

Izjava pred MSP: ˝Ker sem preteklo sezono predčasno zaključila zaradi poškodbe kolena, letos res nisem pričakovala tako uspešnega zaključka. S potekom sezone sem zadovoljna, saj sem si z drugim mestom v skupnem seštevku evropskega pokala odprla vrata na tekmovanja najvišjega ranga. Na Švedskem se bom potrudila po svojih najboljših močeh. To bo nova lepa izkušnja v moji deskarski kaireri.˝  NAJ MEKINC

Leto rojstva: 24.5.2001

Klub: ŠD Nič lažjega

Dosedanji nastopi na MSP: Cardrona, Nova Zelandija 2018 (4. mesto – slopestyle, 13. mesto – big air); Spindleruv Mlyn, Češka, 2017 (40. mesto – slopestyle, 19. mesto – big air; Laax, Šivca 2017 ( 15. Mesto – half pipe); Seiser Alm, Italija, 2017 (23. mesto – slopestyle, 22. mesto - big air)

Rezultati

Tanjin vrstnik je najbolj izkušen deskar v slovenski vrsti. Letos je tekmovalno sezono začel že zgodaj jeseni, na južni polobli (Nova Zelandija), kjer je poleg odličnih nastopov na mladinskem svetovnem prvenstvu ter na uvodni tekmi v skokih prostega sloga za svetovni pokal tudi kakovostno treniral. Prvič letos je konstantno nastopal v svetovnem pokalu (v slopestyle-u je osovjil skupno 32. mesto, v big air-u pa 47.) in se udeležil tudi članskega svetovnega prvenstva v ZDA. Neprecenljive izkušnje na najvišji ravni je nabiral na Novi Zelandiji, v srednji Evropi, na Kitajskem in Severni Ameriki. Poudariti velja, da je svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu (17. mesto) dosegel na najprestižnejši evropski tekmi deskarjev prostega sloga, v švicarskem Laaxu. Ljubljančan, sicer dijak tretjega letnika gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja, deska že od četrtega leta dalje. Za ta šport sta ga navdušila starša, trenutno pa ga najbolj navdihujejo deskarske mojstrovine Sama Taxwooda in Jesseja Augustinisa.

Izjava pred MSP: ˝S sezono sem zadovoljen. Z rezultati in pa predvsem dejstvom, da sem napredoval. Izpopolnil sem stare trike in dodal nove. Na MSP se bom osredotočil na svoje vožnje. Če mi uspejo, bo tudi rezultat dober. Želim si visoko, saj je to moj zadnji nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu.˝

 OŽBE KUHAR

Leto rojstva: 26.9.2004

Klub: EŠK Mongo

Dosedanji nastopi na MSP: /

Rezultati

Najmlajši član slovenske reprezentance, član EŠK Mungo, ki je zadnja leta dominiral na slovenskem otroškem pokalu Kids Tour je tako kot njegov starejši koleg Mekinc v zadnji sezoni izjemno napredoval, izpopolnil trike in se z rezultati izkazal tudi na tekmah evropskega pokala, kjer je v skupnem seštevku ˝big air-a˝ osvojil 5. mesto. Učenec devetega razreda Osnovne šole Ivana Cankarja iz Vrhnike občuduje vožnje švedskega deskarja Svena Thorgrena. Vrhničan je aktualni državni ˝big air˝ prvak v svoji kategoriji in tudi trenutno vodilni v slovenskem pokalu za deskarje do 15. leta.

Izjava pred MSP: ˝ Dosedanji del sezone je bil zame uspešen. Tudi zaključek bo, če bom ˝park & kiker˝ le ˝pofural˝ tako kot najbolje znam! Dober rezultat je zgolj posledica dobrih voženj.˝LENART MALIGIOJ

Leto rojstva: 31.1.2004

Klub: SD Snežak Celje

Dosedanji nastopi na MSP: /

Rezultati

Tako kot Kuharja tudi njegovega vrstnika iz Celja najbolj navdušujejo skandinavski deskarji. Učenec devetega razreda II. OŠ Celje izpostavlja Norvežana Staleja Sandbecha in Islandca Halldorja Helgasona. Z deskanjem se ukvarja že sedem let, bolj intenzivno pa zadnji dve leti. Napredek je očiten, saj je član SD Snežak Celje lani v skupnem seštevku evropskega pokala (big air) osvojil 78., letos pa 13. mesto. Lenart je tudi pri vrhu uvrščenih v slovenskem pokalnem tekmovanju za deskarje do 15. leta.

Izjava pred MSP: ˝Ker gre za moje prvo MSP, bom tu predvsem nabiral izkušnje. Se bom pa maksimalno potrudil in odpeljal trike, ki sem si jih zastavil. Rezultat ni v ospredju. S potekom sezone pa sem zadovoljen in upam, da bo tako tudi po skandinavskem svetovnem prvenstvu in zaključku sezone na Kaninu.˝
Uradna spletna stran Mladinskega svetovnega prvenstva Kläppen, kjer bodo na voljo tudi neposredni prenosi tekmovanj

Spored:

Ponedeljek, 8.4., 10.00: kvalifikacije - slopestyle

Torek, 9.4., 13.00 do 16.00: polfinale in finale – slopestyle

Petek, 12.4., 10.00: kvalifikacije – big air

Sobota, 13.4., 13. do 16.00: polfinale in finale – big air

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov