Rusi dominirali tudi na ekipni tekmi, domača dvojica Goltes – Glavan štiriindvajseta

04.04.2019

Z ekipno tekmo v paralelnem slalomu se je danes na Rogli zaključilo mladinsko svetovno prvenstvo alpskih deskarjev do dvajsetega leta. Ekipno slalomsko zlato sta veleslalomskemu posamičnemu naslovu dodala Rusa Anastazija Kuročkina in Dimitry Loginov, tudi srebro gre v Rusijo (Nardyshina – Stepanko), bron (Buck – Gaudet) pa v Kanado.  Slovenski dvojici sta izpadli v šestnajstini finala. Sara Goltes in Jernej Glavan sta osvojila štiriindvajseto, Urška Kadilnik in Žiga Ozebek pa štiriintrideseto mesto.


Slovenska ekipa ˝Rogla 2019˝ s trenerjem Gašperjem Oblakom.

Zadnji tekmovalni dan na Rogli se je pričel že v dopoldanskih urah. Ob 9. uri so bili na sporedu kvalifikacijski dvoboji za uvrstitev v glavni žreb, kjer je bilo prostora za 32 dvojic. Kvalifikacije sta uspešno prestala Urška Kadilnik in Žiga Ozebek (boljša sta bila od Italijanov Elisa Caffont – Elija Dejori), tako da smo imeli Slovenci v glavnem delu tekmovanja obe dvojici. Na progo sta se izmed naših prva podala Sara Goltes in Jernej Glavan, ki sta se zelo dobro upirala devetima nosilcema tekme. Japonca Tsubaki Miki in Hiroyi Toda sta v osmino finala napredovala z 88 stotink prednosti pred našo prvo dvojico, ki je tako prvenstvo končala s 24. Kadilnikova in Ozebek proti favorizirani kanadski dvojici Kaylie Buck – Arnaud Gaudet nista imela realnih možnosti za zmago, Kanadčana sta zanesljivo zmagala. Naša druga dvojica, ki je cilj dosegla že z uvrstitvijo v glavno tekmovanje, je tako zasedla končno 34. mesto.

Naslov svetovnih prvakov sta osvojila Rusa Anastazija Kuročkina in Dimitry Loginov, ki sta tako upravičila vlogo favoritov. V napetem finalu sta bila za pičlih 8 stotink hitrejša od rojakov Sofije Nadryshine in Jaroslava Stepanka. Popolno ekipno zmagoslavje Rusov sta preprečila Kanadčana Buck – Gaudet, ki sta v boju za bron ugnala Marijo Valovo in Ilijo Vitugovo, ki je tako še tretjič zapored osstal brez odličja, na nehvaležnem četrtem mestu.


Dobitniki medalj na ekipni tekmi (foto: Miha Matavž/FIS)

Najuspešnejša nacija prvenstva je bila po pričakovanju Rusija, osvojili so kar osem kolajn. Kanadčani so prijetno presenečenje, osvojili so tri kolajne. Z eno kolajno domov odhajajo Ukrajinci, Nemci, Japonci in Italijani. Slovenci prek Sare Goltes (sedmo in deseto mesto) ostajamo v stiku s širšim vrhom. ˝Sara se je zelo izkazala. Dve uvrstitvi med deseterico sta vsekakor lep obet za nadaljevanje kariere, nenazadnje bo Goltesova lahko nastopila še na dveh mladinskih prvenstvih. Tudi ostali so pokazali potencial, tako da smo kar se tiče prihodnosti lahko optimisti, ˝ je po zaključnem dejanju prvenstva povedal trener Gašper Oblak, ki ni pozabil pohvaliti organizatorjev. ˝Tri dni so se borili z naravo in kljub visokim temperaturam pripravili lepe tekme,˝ pravi Oblak, ki s četverico (Črt Ikovic, Jernej Glavan, Žiga Ozebek, Sara Goltes) že jutri potuje v italijanski Racines, kjer bodo konec tedna nastopili na zadnjih dveh letošnjih paralelnih slalomih za evropski pokal. Sledi nekaj počitka in nato testiranje opreme na avstrijskem Kaunertalu.

˝Za nami je uspešno prvenstvo. Zadnji dan se nas je usmililo tudi nebo, tako da smo pod streho pripeljali tudi ekipno tekmo. S spletnimi prenosi vseh treh tekem smo sliko Rogle znova ponesli v svet in utrdili sloves uspešnega organizatorja deskarskih tekem. Udeleženci, ki večinoma Roglo že zelo dobro poznajo, so bili zadovoljni s pogoji in nastanitvijo ter ostalimi storitvami, ki so jim na voljo pri nas. To pa je največja zmaga za nas, ˝ pa je za zaključek povedala članica organizacijskega komiteja prvenstva Iva Polanec.


Zvočna izjava (Gašper Oblak) >>>

Rezultati ekipne tekme >>> 

Rezultati posamičnih tekem >>> 

Fotografije za neomejeno medijsko uporabo >>>

Uradna spletna stran Mladinskega svetovnega prvenstva Rogla 2019 >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov