Slalomska naslova v Rusijo in Ukrajino, Sara Goltes deseta!

03.04.2019

Drugi dan mladinskega svetovnega prvenstva na Rogli so se mladi deskarji do dvajsetega leta pomerili v paralelnem slalomu. Slovenske navijače na Jasi je znova navdušila Sara Goltes, ki se je kljub mavcu na roki (zlomljen prst) uvrstila v finale in osvojila deseto mesto. Slalomska mladinska prvaka sta Rusinja Maria Valova in Ukrajinec Mykhalio Kharuk.


Od leve proti desni: Žiga Ozebek, Jernej Glavan, Urška Kadilnik, Sara Goltes, trener Gašper Oblak, Gal Leskovar in Črt Ikovic, ki je danes spodbujal mlade kolege.

˝Zelo sem zadovoljna, predvsem glede na dejstvo, da sem tekmovala z mavcem na roki,˝ je bila po tekmi zadovoljna deseto uvrščena Sara Goltes, ki ni pozabila pohvaliti organizatorjev prvenstva. ˝Odlična organizacija, proga je, glede na razmere, vseskozi v odličnem stanju, tako da sem lahko prikazala vožnje, ki sem si jih zamislila,˝ pravi 18 - letna Trboveljčanka, ki bo kljub poškodbi na Jasi deskala tudi na jutrišnji ekipni tekmi. Sara je že v prvi kvalifikacijski vožnji dala vedeti, da tudi danes lahko resno računamo nanjo. V drugi je s suvereno vožnjo zgolj potrdila začeto in dosegla deseti kvalifikacijski čas, ki je bila hkrati njena končna uvrstitev. V osmini finala je proti Rusinji Mariji Volgini sicer dobro začela, dvoboj je bil izenačen, nato pa je na strmini naredila napako in leto mlajša Volgina, ki je bila po včerajšnjem osemindvajsetem mestu zelo motivirana, je napredovala v četrtfinale. Tekmo mladink je dobila Maria, ampak ne Volgina, pač pa Valova, ki je po včerajšnjem razočaranju (17.mesto) šla povsem do konca. V finalu je bila boljša od včeraj četrte Japonke Tsubaki Miki. V boju za bron je veleslalomska prvakinja Anastazija Kuročkina premagala včeraj bronasto Italijanko Jasmin Coratti. Urška Kadilnik je tekmo končala na 55. mestu med oseminpetdesetimi nastopajočimi deskarkami.

V moški konkurenci so se vsi Slovenci poslovili že v kvalifikacijah. Najboljši je bil povratnik po poškodbi, Žiga Ozebek, ki je osvojil 43. mesto. Jernej Glavan je bil do napake dobro napoti. Žal ni vzdržal hitrega tempa in po napaki je končal na 57. mestu. Kljub padcem je do cilja vztrajal tudi najmlajši član reprezentance, Gal Leskovar, ki je zasedel 65. mesto med sedeminšestdesetimi deskarji. Na slalomu pa se načrti niso izjalovili samo Slovencem, pač pa tudi favoriziranim Rusom, ki so ostali brez kolajne. Absolutni favorit Dimitry Loginov je po napaki izpadel že v osmini finala, tako da mu načrtovani ˝dvojni dvojček˝ (članski in mladinski naslovi) ni uspel. Tudi Ilija Vitigov je svoje zadnje prvenstvo končal razočaran, še z drugim nehvaležnim četrtim mestom. Zmagal je njegov vrstnik, včeraj šesto uvrščeni Ukrajinec Mykhailo Kharuk, ki je bil v finalu boljši od presenetljivo dobrega Kanadčana Michaela Nazwaskija. Tubi bron je šel v roke potencialnemu nasledniku legendarnega Jasey Jay Andersona. Jamie Behan je na krilih severno ameriških navijačev, ki v teh dneh spremljajo kanadske in ameriške mlade deskarje ugnal favoriziranega Vitugova. ˝Lepo je pri vas. Poleg Rogle in zreškega Pohorja smo obiskali še Ljubljano, pa sosednji Zagreb, v naslednjih dneh pa obiščemo še Bled,˝ je bila nad lepotami Slovenije navdušena mama enega izmed ameriških deskarjev, ki je zatrdila, da se kot turisti vsekakor še vrnejo k nam.


Nova mladinska svetovna prvaka v paralelnem slalomu. (foto: Miha Matavž/FIS)

Jutri dopoldan bo na sporedu še ekipna tekma. ˝Nastopili bosta dve naši dvojici. Prva je seveda Goltes - Glavan, druga pa Kadilnik – Ozebek, Leskovar pa se seli med predtekmovalce,˝ nam je po tekmi povedal trener Gašper Oblak, ki je seveda zadovoljen z novo suvereno Sarino predstavo in tudi rezultatom. ˝ Sara je dosegla nov vrhunski rezultat in to kljub zlomljenemu prstu. Fantje so pokazali ogromno potenciala, a vidnega rezultata tokrat žal ni bilo. Prepričan pa sem, da se bodo izkazali v prihodnje, saj so izredno motivirani za delo ˝ še dodaja Ločan, ki ga z ekipo čaka še finale evropskega pokala v italijanskem Racinesu. Nastopajočim na mladinskem prvenstvu (z izjemo Kadilnikove in Leskovarja) se bo priključil še Črt Ikovic, ki je danes, tako kot tudi Gloria Kotnik, bodril mlajše reprezentančne kolege.

˝S potekom prvenstva smo vsekakor lahko zadovoljni. Uigrana ekipa dobro opravlja svoje delo, tudi vreme nam ne nagaja preveč. Za nami sta dve odlični tekmi, pohvale s strani tujih ekip kar dežujejo. Upam, pa da jutri dopoldan, kljub napovedim, (še) ne bo deževalo in bomo pod streho uspešno pripeljali še ekipno tekmo,˝pravi članica organizacijskega komiteja prvenstva Iva Polanec in hkrati dodaja, da bo neposredni prenos tekme na uradni spletni strani prvenstva (www.snowboardrogla.com) ter Facebook strani Sloski Snowboard Team vsem, ki ne bodo na Rogli, na voljo tudi jutri.

Zvočni izjavi (mp3)

Sara Goltes >>>
Gašper Oblak >>>

Rezultati  >>>

Fotografije za neomejeno medijsko uporabo (foto: Miha Matavž) >>>

Uradna spletna stran Mladinskega svetovnega prvenstva Rogla 2019 >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov