Rusko zmagoslavje na Jasi, Sara Goltes sedma!

02.04.2019

Prvi tekmovalni dan mladinskega svetovnega prvenstva (MSP) v paralelnih disciplinah na Rogli je bil po pričakovanju v znamenju ruskih deskark in deskarjev, ki so osvojili oba naslova in kar štiri kolajne. Nova mladinske svetovna prvaka sta Anastazija Kuročkina in Dimitry Loginov. Izmed naših je bila po pričakovanjih najboljša Sara Goltes, ki je osvojila sedmo mesto. Preostalim našim predstavnikom se ni uspelo uvrstiti v finale. Jutri bo na progi Jasa na sporedu paralelni slalom.


Sara Goltes je danes osvojila odlično sedmo mesto. (foto: Miha Matavž/FIS)

Na progo z devetnajstimi vratci, ki jo je zakoličil trener ruske reprezentance Alexander Wegele, so se mlade deskarke in deskarji do dvajsetega podali ob 8.30, tako da smo že pred enajsto uro dobili elitni šestnajsterici mladink in mladincev. Med njimi je bila tudi 18 – letna Trboveljčanka Sara Goltes, ki je dosegla deveti čas kvalifikacij. Urška Kadilnik je tekmovanje končala že po prvi kvalifikacijski vožnji in zasedla končno 48. mesto v konkurenci oseminpetdesetih deskark. V moški konkurenci se je izmed slovenske trojke (Jernej Glavan, Žiga Ozebek, Gal Leskovar) z odlično predstavo v drugo kvalifikacijsko vožnjo uvrstil le Glavan. Žal se mu v drugo ni izšlo, tako da je svoj zadnji veleslalom na mladinskem prvenstvu končal izven finala, na 31. mestu. Debitant Leskovar je v prvi vožnji naredil napako in odstopil ter ostal brez uvrstitve, Žigi Ozebku, ki se vrača po poškodbi, pa se prva vožnja prav tako ni izšla po pričakovanjih, tako da je veleslalom končal na 51. mestu med sedeminšestdesetimi nastopajočimi.

Navijači na Jasi, med njimi sta bila tudi Rok Marguč in Žan Košir, so tako vse sile usmerili v navijanje za Goltesovo, ki jo je v tretjem paru osmine finala čakala Italijanka Aline Moroder. Sara je z zrelo vožnjo matirala osmo uvrščeno kvalifikantko, v cilj je prišla 28 stotink hitreje od dve leti starejše Italijanke. V četrtfinalu jo je čakal dvoboj s ˝prvo nosilko˝izločilnih dvobojev, Rusinjo Sofijo Nadyrshino. Rusinja je presenetljivo izbrala ˝rdečo˝progo (hitrejši so praviloma izbirali ˝modro˝), tako da je Sara v boj za četrtfinale podala na ˝modri˝, ki je veljala za hitrejšo. Dvoboj je bil vse do ciljne strmine napet, nato pa je Goltesova napravila napako in Rusinji odprla pot do boja za kolajne. Naša deskarka je tako osvojila končno sedmo mesto, Nadyrshina pa je šla skoraj ˝do konca˝. V polfinalu je za deset stotink ugnala Italijanko Jasmin Coratti, v finalu pa jo je za pičli dve stotinki ugnala rojakinja Anastazija Koročkina, ki ji teren na Rogli očitno ustreza, saj je tu zmagala že na marčevski tekmi za evropski pokal. V boju za bron je Corattijeva premagala Japonko Tsubaki Miki.


Nova mladinska svetovna prvaka v paralelnem veleslalomu sta Rusa Anastazija Kuročkina in Dimitry Loginov. (foto: Miha Matavž/FIS)

V moški konkurenci veliki favorit Dimitry Loginov ni dovolil presenečenja. Najhitrejši je bil že v dopoldanskih kvalifikacijah, nato pa so pred njim po vrsti klonili Američan Cody Winters, Nemec Ole-Mikkel Prantl, rojak Jaroslav Stepanko in na koncu v finalu še Nemec Elias Huber. Bron je osvojil Stepanko. V malem finalu je premagal rojaka Ilijo Vitugova. Loginov je tako članskemu dodal še mladinski naslov. V svoji zbirki ima že štiri mladinske naslove, za nameček pa še dve srebrni kolajni. Pokal je prejel z rok konkurenta na članskih tekmah, Žana Koširja, ki je pohvalil nivo deskanja in tudi slovenske mlade deskarje, ki po njegovem mnenju v prihodnje lahko dosežejo dobre rezultate. ˝Z doseženim sem zadovoljen, sploh s Saro, ki je dosegla cilj, na dosegu pa je bilo še veliko več. Jernej je bil blizu želenega finala, a se mu žal ni izšlo. Gal in Žiga pa sta imela nekaj smole. Jutri je nov dan, gremo naprej!˝ je po tekmi povedal trener mladincev Gašper Oblak, pritrjuje pa mu tudi glavni trener slovenske članske reprezentance, Izidor Šušteršič. Z doseženim je zadovoljna tudi Goltesova, omeniti velja, da je v kvalifikacijah z roko udarila v enega izmed količkov in tako v finalu deskala z bolečinami v roki, kar jo je oviralo predvsem na štartu. ˝Usresničila sem svoj cilj, ki je bil realen. Vedno si postavljam realne cilje. Upala pa sem na stopničke, saj sem se med tekmo dobro počutila. Teren in pogoji mi ustrezajo, tako da se bom tudi jutri maksimalno potrudila,˝ pa je po tekmi povedala slovenska junakinja dneva, ki je sicer primarno veleslalomistka.

Jutri bo na Rogli na sporedu paralelni slalom. Progo bo zakoličil Poljak Piotor Skowronski. Kvalifikacije se pričnejo ob 8.30 uri, finale pa bo na sporedu ob 11.30 uri. Neposredni prenos finalnih obračunov si lahko ogledate na spletni strani www.snowboardrogla.com ali na Facebook strani SloSki Snowboard team. Med glavnimi favoriti bodo tudi tokrat ruski tekmovalci z ˝ranjenima˝ Mario Valovo (danes je ostala brez finala) in Igorjem Sluevim (danes po drugem kvalifikacijskem času izpadel v osmini finala) na čelu. Našim deskarjem je sicer bližje veleslalom, a kot zagotavlja trenerski dvojec Oblak – Šušteršič je tudi slalomska forma naših mladih upov ob zaključku sezone dobra.

Zvočne izjave (mp3)
Sara Goltes
Gašper Oblak
Izidor Šušteršič

Rezultati  >>>

Fotografije za neomejeno medijsko uporabo (foto: Miha Matavž) >>>

Uradna spletna stran Mladinskega svetovnega prvenstva Rogla 2019 >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov