Na Rogli so pripravljeni!

31.03.2019

Po januarskem svetovnem in marčevskem evropskem pokalu bo Rogla v naslednjih dneh znova gostila alpske deskarje. Od torka pa do četrtka (2.4. – 4.4.) bo namreč na progi Jasa potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v paralelnih deskarskih disciplinah. Prvi zvezdnik prvenstva na katerem lahko nastopijo mladi do 20. leta bo Rus Dimitry Loginov, aktualni članski slalomski in veleslalomski svetovni prvak s Park Citya ter zmagovalec letošnje tekme za svetovni pokal v  Bad Gasteinu. V vseh treh disciplinah (paralelni veleslalom - 2.4., paralelni slalom - 3.4., mešana ekipna tekma – 4.4.) bodo deskali tudi Slovenci. Trener Gašper Oblak v ˝boj na Jaso˝ pošilja Saro Goltes, Urško Kadilnik, Gala Leskovarja, Žigo Ozebka in Jerneja Glavana.Za naslove mladinskih svetovnih prvakov se bo merilo 119 tekmovalcev iz 18 držav

Pol letu 2016, ko je Rogla prvič gostila Mladinsko svetovno prvenstvo v deskarskih paralelnih disciplinah in krosu, se tekmovanje znova vrača na Jaso. Tokrat bodo tekmovali le v paralelnih disciplinah, izvedbo deskarskega krosa je Mednarodna smučarska zveza (FIS)  letos zaupala avstrijskem Reiteralmu. V našo ˝deskarsko prestolnico˝ je že proti koncu tedna prispel del nastopajočih, glavnina pa je Uniorjeve kapacitete zasedla danes. V naslednjih dneh bo tako na Rogli tekmovalo 54 deskark in 65 deskarjev iz 18 držav.  ˝Pripravljeni smo! Za nami je lep sončen vikend, tudi v naslednjih dneh naj bi vreme zdržalo. Za progo in izvedbo tekem skrbi izkušena ekipa z vodjem tekmovanja Sašem Šušteršičem na čelu. Tudi za sodelavci, ki skrbijo za ostale podrobnosti in pa dobro počutje tekmovalcev ter spremljevalcev, je več uspešnih izvedb tekem za svetovni pokal, tako da tudi tokrat ni prav nobene bojazni, da bi šlo karkoli narobe. Obetajo se nam trije zanimivi tekmovalni dnevi. Dobrodošli na Rogli!˝ vabi predstavnica organizatorjev Iva Polanec.


Prvi favorit MSP je Rus Dimitry Loginov, ki je januarja pri nas na tekmi za svetovni pokal osvojil 6. mesto. V četrtfinalu ga je ugnal naš Rok Marguč. (foto: Miha Matavž /FIS)

Prvi zvezdnik prvenstva bo Rus Dimitry Loginov

Na štartu bo kar nekaj zanimivih deskarjev in deskark, z aktualnim članskim veleslalomskim in slalomskih prvakom, Rusom Dimitryjem Loginovim, na čelu. Poleg 19-letnega Loginova, ki brani oba posamična naslova z zadnjega mladinskega prvenstva na Novi Zelandiji (september 2018), na Rogli pa je mladinski naslov v paralelnem slalomu osvojil že leta 2016, bo na štartu še nekaj posameznikov in posameznic, ki so zelo uspešni v svetovnem in evropskem pokalu. Izredno močno ekipo imajo predvsem Rusi, kjer velja izpostaviti vsaj še Ilijo Vitugova, Anastazijo Kuročkino ter Marijo Valovo. Visoke cilje imajo tudi v številčno močni korejski in kitajski ekipi. Poleg Azijcev so seveda tradicionalno dobri tudi deskarji iz evropskih držav (Avstrija, Nemčija, Italija, Švica, Poljska), kjer velja izpostaviti Avstrijca Jacoba Meringerja, Nemca Eliasa Huberja, Italijanko Jasmin Coratti (mlajša sestra zmagovalca tekme za svetovni pokala na Rogli, Edwina Corattija), Poljakinjo Mario Chyc in Švicarja Giana Casanovo in Xenio Spoerri. Seveda pa ne velja odpisati na svetovnih prvenstvih vedno izredno motiviranih Kanadčanov in Američanov s Codyjem Wintersom na čelu. Poleg mladih upov bomo pri nas lahko pozdravili tudi številne bivše vrhunske deskarje, ki delujejo v strokovnih štabih. Med bolj prepoznavnimi so Avstrijci Lukas Grüner, Christian Veit (dela z Nemci) in Felix Stadler (dela z Japonci), Francoz Xavier Rolland, pa Italijana Rudi Gally in Simone Malusa (dela s Francozi) ter seveda Slovenec Jure Hafner, ki je poleg Petra Kotnika in Tomaža Bernika član kitajskega trenerskega štaba.       


Ekipa mladih deskarjev, ki v letošnji sezoni vadi pod vodstvom Gašperja Oblaka. Od leve proti desni: Črt Ikovic, Gal Leskovar, Jernej Glavan, trener Gašper Oblak, Sara Goltes in Žiga Ozebek. Na fotografiji manjka Urška Kadilnik. (foto: Miha Matavž) 

Gašper Oblak: ˝Največ pričakujem od Sare Goltes!˝

Na domačem prvenstvu bo deskala tudi slovenska peterica: Sara Goltes, Urška Kadilnik, Gal Leskovar, Žiga Ozebek in Jernej Glavan. Mladinska ekipa in njihov starejši kolega Črt Ikovic, ki je na svojem zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu, na Rogli leta 2016, osvojil slalomski bron, je letos vadila pod vodstvom trenerja Gašperja Oblaka. ˝Dobro smo trenirali, pri vseh je opazen velik napredek, kar je pri teh letih bistveno. Delali smo predvsem na tehniki, kar je naložba za prihodnost. Najvišja mesta na tem prvenstvu za nas v moški konkurenci realno niso dosegljiva, saj vsi vemo kako izven serijska je samo ruska ekipa. Mislim, da moška tekma na mladinskih svetovnih prvenstvih še nikoli ni bila tako močna. Moji fantje so dobro pripravljeni, tako da lahko povsem sproščeno in samozavestno ˝napadejo˝ Jaso, dober rezultat pa je lahko posledica takšnega pristopa,˝ nam je danes, po zadnjem treningu na Rogli povedal Ločan, ki je odličen poznavalec deskarske opreme, kot trener pa je ogromno izkušenj dobil tudi pri individualnem delu z Žanom Koširjem. ˝Pri dekletih pa smo lahko, kar se rezultata tiče, večji optimisti. S Saro Goltes imamo predstavnico, ki lahko poseže zelo visoko. Tudi kolajna je realno dosegljiva,˝ razmišlja Oblak in hkrati dodaja, da prednost domačega terena ne bo odločilna, a poznavanje terena škoditi ne more, prav nasprotno.  ˝Tu smo veliko trenirali in tudi tekmovali, Jaso poznamo do potankosti, torej … ˝ še skrivnostno dodaja trener, ki bo na posamičnih tekmah ˝v boj˝ poslal vse tekmovalce. Na ekipni bo prva slovenska dvojica Goltes - Glavan, v drugi pa se bo Kadilnikovi pridružil boljši z dvoboja Ozebek – Leskovar na posamični slalomski preizkušnji. Našim mladim upom bo na prvenstvu poleg Oblaka na voljo tudi glavni trener članske slovenske ekipe, Izidor Šušteršič, za hitre deske pa bo skrbel izkušeni serviser Dare Centrih. Po domačem prvenstvu Oblakovo ekipo čaka še zaključek evropskega pokala v italijanskem Racinesu (PSL, 6. in 7.4.), nato pa se bodo do konca meseca aprila na enem izmed ledenikov posvečali testiranju opreme za prihodnjo sezone.     

Spored:

Torek, 2. april: PARALELNI VELESLALOM (ženske, moški)

Sreda, 3. april: PARALELNI SLALOM (ženske, moški)

Četrtek, 4. april: EKIPNA TEKMA

 

Pomembne povezave:

Uradna spletna stran Mladinskega svetovnega prvenstva Rogla 2019

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov