DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Blue Bird: Popoln zaključek sezone s 3. mestom Nike Križnar

24.03.2019

Na finalni tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v ruskem Čajkovskem je Nika Križnar drugič v karieri skočila na zmagovalni oder, osvojila je tretje mesto.

Nika Križnar je za konec sezone prihranila najboljše (c) GEPA

Finalni dan sezone smučark skakalk je prinesel tekmo najboljše trideseterice, ki je bila zbrana v Čajkovskem. Skakalke so se pomerile na veliki skakalnici, tekmo pa je odprla naša Maja Vtič. Skočila je točno 100 metrov, s 54,7 točkami pa je zasedala 29. mesto v prvi seriji. Žal se skok ni izšel po trenutnih zmožnostih Špeli Rogelj, ki je s 115 metri in 81,9 točkami zasedala 23. mesto. Jerneja Brecl je znova dokazala, da ji velike skakalnice ustrezajo, s 116.5 metri in 94,3 točkami je bila 16. V zelo slabih pogojih je dober skok naredila Urša Bogataj, ki je s 121 metri in 106,6 točkami zasedala visoko 6. mesto, odlično pa je nastopila Nika Križnar, ki je prav tako imela slabe pogoje, skočila pa je 126 metrov in je s 114,0 točkami zasedala tretje mesto. Pred njo sta bili le Maren Lundby s 128 metri ter 121,4 točkami in Juliane Seyfahrt s 126 metri in 119,5 točkami.

Nov ženski rekord Slovenije za skupno 5. mesto

Zadnjo točko v sezoni je Vtičeva potrdila s 101 metrom in 133,6 točkami na 30. mestu. Rogljeva je pristala pri 116 metrih, s 175,7 točkami pa je na zadnji tekmi osvojila 24. mesto. Odlično je skočila Breclova, 127 metrov, z 211,7 točkami pa je napredovala na 13. mesto. Bogatajeva je v finalu, kjer so bile dolžine precej daljše, skočila 127 metrov, z 220,1 točkami pa je zadnjo tekmo sezone končala na 9. mestu. Sijajno pa je kot zadnja naša nato poletela Križnarjeva, do novega osebnega rekorda pri 140.5 metrih, s skupno 247,1 točkami pa je skočila na tako težko pričakovane stopničke, njene druge v karieri! Premagali sta jo Seyfahrtova s 141 metri in 258,0 točkami ter Lundbyjeva s 137.5 metri in 270,9 točkami.

Po tekmi je od veselja kar sijala nova slovenska rekorderka Križnarjeva: "Danes je bil definitno nepozaben dan. Z uradnim rekordom 140.5 metrov sem za zaključek sezone skočila na stopničke, ki sem si jih to sezono že res želela. Moje želje so se uresničile, moj cilj je izpolnjen. Stopila sem še eno stopničko višje v skupnem seötevku, na 5. mesto. Danes sem enostavno ostala brez besed in že komaj čakam na naslednjo sezono, čeprav vem, da se je ta šele končala. Zaključiti želim to sezono tako, da se skušam spočiti prve dni, čeprav vem, da imamo veliko sponzorskih obveznosti že takoj, ko pridemo domov. Res želim izkoristit te dni po sezoni in potem iti v šolo, nadoknaditi kar nisem mogla do sedaj. Poleti nas najprej čakajo suhi treningi. Ko pride sezona, se bom skušala spomniti na te boljše skoke in naslednjo sezono tako štartati. Moram reči, da nisem pričakovala da bom dosegla stopničke na veliki skakalnici, glede na to, koliko napak počnem v zraku in koliko metrov izgubljam. Zelo sem vesela tega rezultata, sploh to, da je na veliki skakalnici, pa še rekord. To je nekaj najboljšega." Križnarjeva je postala nova rekorderka Slovenije, v skupnem seštevku pa se je prebila celo na peto mesto, tik pred Evo Pinkelnig.

Nova slovenska rekorderka (c) SloSki

Bogatajeva je bila vesela tako svojega kot uspeha Križnarjeve: "Zelo sem vesela, da ji je uspelo, ker jih je že celo sezono po malem vohala. Ko sem zjutraj videla skok na treningu, se mi je zdelo, da zna biti danes to to. Tudi s svojimi skoki sem zadovoljna. Nisem pričakovala, da bom med deset na veliki skakalnici, ker vem kaj počnem po zraku, ker ne znam še prav dobro leteti. Čakam me še ogromno dela. Glede na to, da sem skupno dve mesti slabše kot lani, se mi zdi, da so bili moji skoki na veliko viöji ravni kot lani. Lani sploh nisem imela nobenih možnosti za stopničke, letos mi je to dvakrat uspelo. Zelo sem vesela. To je to za letos. Si bom skušala oddahniti nekaj dni, potem pa je treba na faks."

Mlada Breclova je vesela novega rezultata med petnajsterico: "Tudi v Nižnem Tagilu na majhnih skakalnicah se nisem najbolje znašla, tudi na veliki na treningih ni šlo. Na srečo sem vsaj zadnji skok naredila tako, da sem sezono zaključila z dobrim skokom. Sem zadovoljna, lahko pa bilo boljše. So bile tudi taköne tekme, kakršne ne bi smele biti. Sigurno si želim več uvrtitev med top 15. Nekaj sem jih letos dosegla, ampak mislim, da mi bo tudi v naslednjih letih to uspelo in bo lažje."

Zadovoljne Slovenke po koncu sezone (c) SloSki

Črto je za konec pod sezono potegnil glavni trener Zoran Zupančič: "Vedno smo bili nekje na tem dosegu. Celotno sezono smo bili zraven. Enkrat se poklopi. Nika je danes naredil dva res čudovita skoka. Sploh v finalni seriji. Ne le rekord skakalnice, ki je bil sicer kasneje s strani Juliane Seyfarth presežen za pol metra, tudi njen osebi rekord. Ampak tretje mesto je tisto, kar je bilo pričakovati. Tudi 9. mesto Urše Bogataj. Ima nekaj težav v sami pristajalni fazi, zato nekaj slabših oceh. Po prvi seriji je kazalo bolje. 13. mesto Jerneje Brecel. Že od poletja sezone je imela uradni svetovni rekord, ko je skočila 140 metrov. Ta skakalnica ji nekako leži. Vem, da je sposobna še več. Špela Rogelj je danes več pokazala na treningu. Skoki se ji žal niso sešli na tekmovanju, ampak kljub vsemu lep zaključek sezone. Maja Vtič si je prizlužila nastope med 30 na zadnji finalni tekmi. Vemo, da je sposobna več, vendar je njena letošnja sezona spet po operaciji - že po peti - in s takim kolenom verjamem, da je težko. Zadovoljen sem z ekipnim izplenom. Ponovno super tekma. Res lep zaključek. Naša sezona je bila letos res uspešna, sploh poletna, kjer smo bili kot nacija trdno na drugem mestu. Dokler je bila prisotna še Ema Klinec smo tudi v zimski sezoni trdno držali drugo mesto. Tukaj nekje bi tudi ostali, če bi bila Ema prisotna. Črna točka letoönje je prav njen padec, vendar tudi ostale tekmovalke so oddelale tiso, kar smo imeli za cilj. Kompletni ekipni cilji so zadovoljivi. Vem, da je vsaka posameznica sposobna še več, vendar smo v športu in je teko pričakovati, da bodo prav vse pokazale svoje najboljše predstave. Smo pa tekom sezone dosegli kar nekaj rekordov skakalnic, kar samo kaže na to, da zmorejo. Kar nekaj stopničk treh različnih tekmovalk. To so tiste stvari, katere kažejo na to, da smo zapeljali prvo sezono na pravilni način."


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov