DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Robi, hvala!

23.03.2019

Danes se je v Planici od tekmovalne kariere poslovil eden najboljših letalcev na smučeh, Robert Kranjec.

Nasvidenje Robi! (c) BOBO

Leteči Kranjčan, svetovni prvak v poletih iz leta 2012, je v najlepši dolini na svetu danes opravil še zadnji polet v svoji bogati in uspešni karieri. Robert Kranjec je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopil 13. marca 1998 v norveškem Trondheimu, kjer je osvojil 48. mesto. Na zmagovalni oder je prvič skočil v Ruki na Finskem 26. novembra 2005, skupno pa je nanizal sedem posamičnih zmag v svetovnem pokalu, osemkrat se je veselil z ekipo. Nazadnje je slast zmage okusil v nepozabni Planici pred tremi leti, ko mu je na odru družbo delal Peter Prevc na drugem mestu. Na zmagovalnem odru je skupno stal 28-krat, največkrat, 14-krat je bil tretji, šestkrat pa je zaostal samo za enim tekmovalcem.

Medalje z vseh največjih tekmovanj

Kokrčan ima v svoji vitrini tudi medalje z vseh največjih tekmovanj. Svetovni prvak v poletih je postal leta 2012 v Vikersundu, ko je poletel tudi do osebnega rekorda pri 244 metrih. Z istega prvenstva ima tudi bronasto medaljo z ekipne tekme, veselil se jo je skupaj z Jurijem Tepešem, Jernejem Damjanom in Juretom Šinkovcem. Bronastega odličja se je veselil tudi na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002. Takrat je v ekipi na nepozabni tekmi v Utahu skakal ob Primožu Peterki, Damjanu Frasu in Petru Žonti. Da je zbirka popolna, ima v svojih vitrihan tudi ekipno medaljo s svetovnega prvenstva in sicer z ekipne tekme leta 2011 v Oslu, ob Damjanu in Tepešu je bil v ekipi še Peter Prevc. 

Prva slovenska zmaga na letalnici v Planici (2012)

Rojeni letalec, zagotovo človek z največ občutka za letenje na smučeh v vsej zgodovini, ima v lasti tudi dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v poletih. Najboljši je bil leta 2010 in 2012, še dvakrat pa je končal skupno na drugem mestu v tem seštevku. Od sedmih zmag v svetovnem pokalu se jih je šest veselil na letalnicah. Točke svetovnega pokala je osvajal v šestnajstih sezonah, najvišje je bil leta 2013 na skupno šestem mestu, med deseterico najboljših na svetu je končal tudi v letih 2012 in 2010.

Njegov zadnji polet v karieri danes v Planici je bil že njegov rekordni 212 preko dvestotice. "Hvala navijači! Hvala za navijanje ob vsakem poletu za mene in hvala, ker ste navijali za ekipo!"

Robi, hvala za vse in srečno!

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov