Na zadnjem šprintu sezone najboljši Šimenc na 15. mestu

22.03.2019

V kanadskem Quebecu se je začel finalni konec tedna sezone svetovnega pokala v teku na smučeh. Na današnjem šprintu so točke osvojili štirje slovenski predstavniki.

Anamarija Lampič je bila najhitrejša Slovenka v kvalifikacijah (c) GEPA

Finale svetovnega pokala v teku na smučeh letos gosti kanadski Quebec. Finalni vikend sezone se je začel z današnjim šprintom v prosti tehniki na 1,6 km dolgi progi. Od šestih slovenskih predstavnikov sta v kvalifikacijah obstala Vesna Fabjan in Janez Lampič.

Kot prva je v četrtfinalu tako nastopila Eva Urevc, ki je v kvalifikacijah imela 23. čas. Tekla je v skupini skupaj z Natalijo Neprijajevo, Sophie Caldwell, Kristo Parmakoski, Greto Laurent in Ebbo Andersson. Na razgibani in težki progi so se kar hitro naredile razlike, ki so že dale občutiti, katere tekmovalke se bodo prebile v polfinale. Žal je Urevčeva zaostala preveč že na najdaljšem vzponu, v cilju pa je na koncu imela velik zaostanek na šestem mestu. Zmagala je Anderssonova pred Caldwellovo.

V tretji četrtfinalni skupini je tekla Anamarija Lampič, 14. v kvalifikacijah. Ob Stini Nilsson, Evelini Settlin, Maiken Caspersen Falli, Mari Eide in Elisi Brocard je začela hrabro, a tudi ona je žal ostala v ozadju in skandinavske tekmice so ji kar hitro pobegnile. Ob prihodu na ciljno ravnino je imela še nekaj možnosti za preboj naprej, a le teh je bilo hitro konec, potem ko je Nilssonova strla tekmice. Druga je bila Falla, Lampičeva pa je bila peta in že takoj je bilo jasno, da se tokrat tudi po času ne bo mogla prebiti v polfinale.

Katja Višnar je tekla v zadnji, peti četrtfinalni skupini ob Tiril Udnes Weng, Fridi Karlsson, Juliji Belorukovi, Charlotte Kalla in Lauri Gimmler. Blejka je od štarta krenila odločno, na čelu skupine, a tudi ona ni dolgo vztrajala med najhitrejšimi. Tekmice so jo na vzponu dohitele in prehitele, žal pa je bilo potem že nemogoče ujeti vodilne Skandinavke, ki so naredile veliko razliko. Zmagala je Kalla pred Karlssonovo in Wengovo, Višnarjeva je na četrtem mestu zaostala deset sekund in se prav tako poslovila na prvi oviri izločilnih bojev.

Miha Šimenc je najboljšo sezono zaključil z izvrstnim 15. mestom (c) GEPA

Miha Šimenc je tekel v četrti četrtfinalni skupini ob Sindreju Björnstadu Skaru, Lucasu Chanavatu, Adrienu Backscheiderju, Loganu Hannemanu in Denisu Spitsovu. Tekmovalci so bili izenačeni kar nekaj časa, ko je bilo to najbolj potrebno, pa sta Skar in Chanavat potegnila in tekmece pustila za seboj. Še najbolj se jima je približal Šimenc, ki je zasedel tretje mesto, a skupina je bila občutno prepočasna, da bi se lahko v polfinale uvrstil po času.

Težki pogoji odnesli vrhunske rezultate deklet

Končni rezultati presenečenja na vrhu niso prinesli, saj sta zmagala najboljša šprinterja sezone, Nilssnova in Kläbo. Višnarjeva je zasedla 19. mesto, Lampičeva je bila 21., Urevčeva 26. in Šimenc 15. mesto, kar je njegov tretji izid sezone in kariere.

Končni rezultati presenečenja na vrhu niso prinesli, saj sta zmagala najboljša šprinterja sezone, Nilssnova in Kläbo. Višnarjeva je zasedla 19. mesto, Lampičeva je bila 21., Urevčeva 26. in Šimenc 15. mesto, kar je njegov tretji izid sezone in kariere. Kljub bolečemu hrbtu je bil po tekmi lahko še enkrat več zadovoljen Šimenc: "S sezono in zadnjim rezultatom sem lahko le zadovoljen. Danes sem imel nekaj težav z utrujenostjo in predvsem z bolečino v hrbtu, ki se je pojavila včeraj. To smo nekako uspeli normalno zaustaviti, tako da sem lahko tekel normalno in sem res vesel rezultata in celotne sezone. Te bolečine so pri meni kar pogoste. Mislim, da je proti koncu sezone malce začnejo popuščati tudi mišice. Včeraj me je med treningom uščipnilo v križu, imel sem kar hude težave, a jaz upam, da mi bo tudi jutri in v nedeljo uspelo odteči tekmo."

Lampičeva je po novih točkah izrazila nekaj razočaranja nad razpletom tekme: "Danes je bilo zelo težko, tudi razmere so bile zelo težke. V kvalifikacijah je bilo še kar v redu, nato pa je prišla voda na površje in razmere so se čisto spremenile. Sneg je bil moker, proga težka. To ni to, kar sem pričakovala. Danes so bile razmere res ekstremne. V takih razmerah pridejo v ospredje velike države, ker imajo res dobre smuči. Danes se je to pokazalo predvsem pri Švedinjah, danes so imele rakete od smuči. Kar je bilo je bilo, popraviti ne moremo nič."

Svoj pogled je dodal še glavni trener naših, Nejc Brodar: "Mislim, da se že kar nekaj let, vsaj v svetovnem pokalu, ni zgodilo, da bi bil moški dnevni rezultat boljši kot od deklet. Miha je še enkrat več dokazal, da si letos povsem zasluži mesto med najboljšimi šprinterji. Še enkrat je odtekel po svojih najboljših močeh. Pozna se že utrujenost, pozna se, da je sezona že dolga, tu so še težave s hrbtom. Včeraj se je pojavila bolečina v križu, ki smo jo maksimalno poizkušali sanirati preko noči in današnjega dneva, na koncu pa še en zelo dober rezultat. Tri dekleta so bila v točkah, hitro so izpadla v četrtfinalu. Mislim, da v teh razmerah, predvsem močan dež čez noč in jutranje sneženje, ko se progra predre in se udira, so pogoji, ki nam ne ležijo najbolj. V prihodnje moramo za te pogoje še veliko narediti na izbiri smuči. Opremljevalce moramo zaprositi za boljše smuči. Če bi bila taka tekma sredi sezone, bi lahko pričakovali malenkost več, a glede na to, da je konec sezone in da se res že pri vseh pozna določena utrujenost, je povsem realen rezultat današnjega dne."

Jutri bo v Quebecu na sporedu tek na 10 km, v nedeljo sledi še veliki finale sezone z zasledovanjem na 10 km.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov