SP: Moška štafeta 5. v Östersundu!

16.03.2019

V Östersundu je bil danes dan rezerviran za štafetni preizkušnji. Fenomenalen nastop je uspel slovenski moški četverici, ki je tekmovanje zaključila na izvrstnem 5. mestu. Dekleta so svoj nastop končala povsem pri repu razpredelnice.

Jakov Fak je začel slovenski pomik po lestvici navzgor (c) Gepa

Miha Dovža, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan so poskrbeli za prve letošnje nasmehe na svetovnem prvenstvu. V štafetni preizkušnji so prikazali izvrstno predstavo in zasedli odlično 5. mesto, ki je za naše fante velikanski uspeh.  Odlično uvrstitev so pridelali z odličnim streljanjem in zelo solidnim tekom. 

Uvod v tekmovanje je pripadel Mihi Dovžanu, ki je, sicer malo presenetljivo, na prvem strelskem postanku leže moral popravljati 2x in pridelal 25 sekund zaostanka.  Dovžan je tudi v streljanju stoje enkrat popravljal, na menjavo pa prišel kot 17. z zaostankom +52 za tedaj vidlno štafeto iz Rusije. "Danes smo imeli res odlične smuči, je treba pohvaliti servis. Vesel sem, da se je poklopilo ravno tukaj na svetovnem prvenstvu. Sicer sem malo slabše začel, a končalo se je zelo dobro. Tekaško smo vsi dobro oddelali svoje, strelsko pa s svojim nastopom nisem najbolj radobvoljen, a so ostali oddelali toliko bolje," je bil zadovoljen Dovžan.

Miha Dovžan je na žalost malenkost zaostal (c) Gepa

Fak in Bauer ter Tršan izjemno

Štafetno palico je prevzel naš najboljši biatlonec Jakov Fak. Kljub ne najboljšemu izhudišču je svoj nastop opravil odlično in prehiteval tekmovalce pred seboj. Brezhibno je opravil strelski anstop leže in se povzpel na 14. mesto, zaostanek pa je ostal skoraj identičen (+55.9). Tudi stoje si Jakov ni privoščil nobene napake, kar je odlična napoved tudi za jutrišnjo tekmo s skupinskim startom, in napredoval še eno mesto. V Zadnjem tekaškem krogu je pokazal, da se tudi v smučini počuti vse bolje in bolje. Prehitel je še tri tekmovalce in Klemena Baura v boj poslal iz 10. mesta in zaostankom +55.1. "Zelo sem vesel, da nam je uspel odličen rezultat kot ekipi. To je po olimpijskih igrah v Sočiju, ko smo bili šesti, eden boljših rezultatov v štafeti v zadnjih letih. Mislim da smo lahko vsi zadovoljni, da smo vsi oddelali dobro in nismo delali napak, ki se nam dogajajo pogosto. Čeprav nimamo konstantno dobrih uvrstitev v štafetnih preizkušnjah smo pokazali, da lahko posežemo zelo visoko in da čez kakšno leto ali dve morda lahko razmišljamo tudi o kakšni medalji,"  ima še višje cilje zadovoljni Jakov Fak. Za jutri pa je dejal: "Upam, da bom 4x ponovil današnji strelski nastop in se tako počutil na smučeh kot sem se danes, saj bo potem tudi na strelišču veliko lažje". 

Juriš Faka je nadaljeval tudi Klemen, ki je po strelsekm nastopu leže našo reprezentanco pirpeljal že vse do 7. mesta. Napredovanje naših pa se tu ni končalo. Kljub dvema popravama na streljanju leže je Bauer pridobil še dve mesti in se v svoj zadnji krog podal iz 5. mesta. Bauer je odlično odtekel tudi zadnji krog in našo štafeto pripeljal povsem ob bok četri štafeti iz Švedske. "Nekako smo izpolnili napovedovanja o presenečenju. Že pred začetkom smo vedeli, da je v biatlonu mogoče prav vse. Danes nam je ravno na svetovnem prvenstvu to uspelo, kljub temu, da nimamo dobrih rezultatov tukaj smo na podlagi sproščenosti, ki smo jo pridobili v zadnjih nekaj dneh, prikazali pravi ekipni duh in vsak je pokazal tisto kar najbolje zna. To je zadostovalo za 5. mesto, ki za nas pomeni enako kot medalja in res smo lahko zadovoljni," je bil po koncu tekmovanja vesel tudi Bauer.

Klemen Bauer je nastopil izvrstno (c) Gepa

Pred težko nalogo se je zanšel Rok Tršan, ki pa je že večkrat pokazal, da se v štafetah znajde odlično. Nič drugače ni bilo tudi danes, saj je nekako še v zanosu nastopv Faka in Bauerja, tudi Tršan začel silovito. Brezhiben nastop mu je uspel tako leže kot tudi stoje in pred zadnjim krogom je bil Tršan na 4. mestu.  Zaostanek za tretjim mestom je pred vstopom v zadnji krog našal 7 sekund, najbližji zasledovalci pa tudi niso bili daleč stran. Čeh je za Slovencem zaostajal 8 sekund. Tršan na žalost ni uspel ujeti ruskega predstavnika, je pa uspelo Čehu ujeti Teršana. V tesnem dvoboju je Čeh imel malenkost več moči in Slovenija je štafetno preizkušnjo končala na prav tako izvrstnem 5. mestu. "Tekma nam je uspela zelo vredu, vsi smo zadovoljni s 5. mestom. Pri svojem nastopu sem vedel le, da moram na strelišču oddelati 100-odstotno, saj sem vedel, da bodo ostali grešili. Bili smo blizu boja za kolajne, s svojim odličnim nastopom na strelišu sem ostajal skupaj z njimi v stiku in s svojim nastopom sem zelo zadovoljen," je po tekmi dejal Teršan.

Rok Tršan se je odlično znašel pod pritiskom (c) Gepa

V boju za medalje so Norvežani imeli svoje tekmovanje. Slavili so s prednostjo več kot pol minute, njihov zadnji predstavnik Johannes Thignes Bø pa je zadnji krog odtekel zelo počasi, saj je še pred tem njegova prednost znašala skoraj minuto. Tudi drugo mesto Nemčije ni bilo nikoli ogroženo, treji pa so bili danes Rusi.

"Brez kakršnegakoli dvoma lahko rečemo da je to danes izjemen rezultat. Celo sezono smo se trudili pokazati neko kvaliteto, imeli smo ogromno težav z vsemi stvarmi. Na koncu pa je važno to, da tak rezultat lahko naredi ekipa. Kajti če imaš enega posameznika si lahko rečeš imamo enega, sedaj pa lahko rečemo, da imamo štiri fante, ki so sposobni in to povdarjamo že nekaj časa. Končno se je to tudi poklopilo na tekmi, imeli smo odlične smuči, fantje so streljali odlično, bili sproščeni in jim lahko samo čestitam," je po tekmi odleglo tudi trenerju Urošu Velepcu.

Dekleta končale povsem na repu razpredelnice

Slabše kot moški predstavniki so nastopila dekleta. Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfal in Nina Zadravec so tekmovanje zaključile predčasno, uvrščene pa so bile na zadnje 23. mesto.  Zelo solidno je sicer svoj nastop opravila naša prva tekmovalka Urška Poje, ki je le v streljanju leže popravljala dvakrat, štafetno palico pa predala z zaostankom +1:14.9. Težave pa so se prvič pojavile ob nastopu Klemenčičeve. Poloni ponovno ni šlo na streljanju leže, kjer je morala dvakrat zaviti v kazenski krog. Ob predaji Lei Einfalt je zaostanek znapal +3.53.p in le še vprašanje časa je bilo, kdaj bodo Slovenke ujete. To se je zgodilo ob nastopu Einfaltove in Slovenija je zaključila s tekmovanjem. 

"Današnja tekma se ni izšla po naših željah. Rad bi pohvalil le Urško Poje, ki je streljanje oddelala z dvema popravama leže in hitro ničlo stoje. Tudi v teku je bila boljša kot v celi sezoni. Tako da za njo veljajo samo pohvale. Polona ima velike težave v streljanju, tudi danes je vse strele zgrešila enako- tokrat navzgor. Tudi stoje ji potem manjka samozavesti in v taki konkurenci, s tokimi kazenskimi krogi enostavno ne moreš priti v cilj. Lea tudi ni zdržala pritiska iz svetovnega prvenstva. So pa punce še mlade in upamo, da se bo krivulja kmalu obrnila navzgor," je oceno po tekmi podal vodja panoge biatlon Janez Ožbolt.


Östersund, štafeta ženske .: Uradni rezultati :.

Östersund, štafeta moški .:Uradni rezultati :.

Zvočne izjave (*mp3):

Janez Ožbolt>>>

Miha Dovžan>>>

Jakov Fak>>>

Klemen Bauer>>>

Uroš Velepec>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov