V Falunu Lampičeva do prvega finala, Šimenc znova v polfinalu

16.03.2019

Anamarija Lampič je na predzadnjem šprintu letošnje sezone poskrbela za rezultat sezone, saj je v Falunu prvič tekla v finalu, drugič pa je v polfinalu letos nastopil Miha Šimenc.

Anamarija Lampič je odlično formo s svetovnega prvenstva prenesla tudi na zaključek sezone (c) GEPA

Falun je gostil 11., predzadnji šprint letošnje sezone, osmega v prosti tehniki. V kvalifikacijah 1,4 km proge so žal obstali Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Janez Lampič. Kot prva je v četrtfinalu od naših štartala Katja Višnar v tretji skupini ob treh Švedinjah Hanni Falk, Johanni Hagström in Emmi Ribom ter dveh Norvežankah, Maiken Caspersen Falla in Ingvild Flugstad Östberg. Višnarjeva je dolgo časa tekla na četrtem mestu, za Norvežankama, nato pa je na južnem snegu v spustu pred ciljno ravnino padla Hagströmova in Blejki se je odprl boj za tretje mesto. Falla in Östbergova sta bili prehitri, je bila pa naša tekačica hitrejša od vseh Švedinj, a žal je bil čas prepočasen, da bi se prebila v polfinale.

Lampičeva in Šimenc v polfinale po času

V naslednji skupini je tekla najhitrejša Slovenka v kvalifikacijah, Anamarija Lampič. Ob njej so bile še zmagovalka kvalifikacij, Švedinja Maja Dahlqvist ter njena rojakinja Evelina Settlin in Američanka Sadie Bjornsen, Finka Krista Parmakoski in Norvežanka Mari Eide. Lampičeva je povedla kolono na prvi vzpon, dobro je voila tudi na prvem spustu, tako da je prva krenila tudi v drugi vzpon, kamor je prav tako prišla na čelu. Po zadnjem spustu sta jo ujeli Dahlqvistova in Bjornsenova, ki sta bili hitrejši tudi na ciljni ravnini, a čas skupine je bil najhitrejši in Lampičeva je s tretjega mesta po času skočila v nov polfinale.

V zadnji, peti četrtfinalni skupini je tekla še Eva Urevc. Zraven sta bili Švedinji Ida Ingemarstoddet in Anna Dyvik, Norvežanka Tiril Udnes Weng, Rusinja Natalija Matvejeva in Italijanka Greta Laurent. Urevčeva je povedla na prvi vzpon, nato jo je prehitela Ingemarsdotterjeva. Na vrhu vzpona je bila že peta, nato pa se je zaostanek za prvimi tremi še povečal na najdaljšem spustu. Ob padcu Laurentove je Urevčeva pritekla na četrto mesto, a prepočasi, da bi se tudi njej po času uspelo prebiti v finale. 

Znova je v izločilnih bojih, že osmič letos, tekel Miha Šimenc. Ob njem so v drugi četrtfinalni skupini tekli Šveda Martin Bergström, Karl-Johan Westberg ter Norvežana Eirik Brandsdal in Mattis Stenshagen in Rus Aleksander Bolšunov. Skupina je bila, z izjemo Stenshagna, ki se je zaletel v zaščitno ogrado, tesno skupaj, v ciljnem šprintu pa je Šimenc zaostal za Bergströmom ter Bolšunovom in za stotinko sekunde tudi za Brandsdalom. Ko je v cilj prišla peta skupina je bilo jasno, da bo kljub vsemu čas Šimenca dovolj dober, da se še drugič pomeri v polfinalu.

Še en odličen tek in prvič v tej sezoni v finale

V tretjem polfinalu sezone je Lampičeva tekla ob Dahlqvistovi, Bjornsenovi, Östbergovi, Ingemarsdotterjevi in Matvejevi. Lampičeva je znova začela odločno, na prvem vzponu pa je že tekla na petem mestu. Na prvem spustu je padla Matvejeva, tik pred drugim vzponom se je zataknila še Bjornsenova, a ni izgubila stika z vodilno četverico. Na spustu je Lampičeva celo zapeljala izven proge za kakšen meter, proti cilju pa se je odpeljala za Švedinjama in Norvežanko. Obe Švedinji sta bili zanesljivi, tretja je bila Östbergova, Lampičeva pa je po odličenm finišu v finale prišla po času! To je bil njen prvi finale v tej sezoni.

Šimenc je v polfinalu tekel ob asih kot so Federico Pellegrino, Sindre Björnestad Skar, Johannes Hösflot Kläbo, Bolšunov in Bergström. Že od začetka je bil tempo hud, a naš najboljši tekač se ni predal vse do zadnjega. V cilj je prišel na šestem mestu, s tem pa je zasedel končno odlično 12. mesto, kar je njegov drugi najboljši rezultat v sezoni.

V finalu taktična napaka

Finalni tek je Lampičevi namenil tri Švedinje, Stino Nilsson, Dahlqvistovo in Ingemarsdotterjevo ter dve Norvežanki, Fallo in Östbergovo. Lampičeva je malce zamudila na samem štartu, a to ji ni preprečilo, da bi na prvi krajši vzpon prišla v strnjeni koloni finalist, celo ob boku vodilne Nilssnove. Na prvem daljšem vzponu je padla na zadnje mesto, a tik za Östbergovo. Na vrhu drugega vzpona je naša tekmovalka že malce zaostala, tudi moči pa za kaj več ni bilo, ko se je bližala ciljna črta, še četrtič danes. Zmagala je Nilssnova pred Fallo, tretja je bila Dahlqvistova, Lamičeva pa torej šesta. "Res sem zelo vesela, končno finale! Odtekla sem res super, tekma pa je bila zelo težka. Sneg je bil mehak, udiralo se je, a enostavno se mi je vse poklopilo. Res je, da sem bila dvakrat srečna poraženka, a to tudi pomeni, da smo v vsaki skupini šle hitro. Zelo sem zadovoljna. V finalu pa sem naredila napako. Res si vesel, da si v finalu. Po štartu sem bila po prvem puklu s Stino v ospredju, malo se ustrašiš, ker si v finalu, a tam bi morala iti naprej, pa sem pustila, da je šla Stina. Če bi tam šla naprej, bi se mogoče končalo bolje. Sem pa zelo trpela, noge so bile kisle in to je bil maksimum," je bila nasmejana Lampičeva.

V moškem finalu je po izjemnem zaključku še enkrat več zmagal Kläbo pred rojakoma Emilom Iversenom in Skarom, Šimenc pa je torej zasedel končno odlično 12. mesto. "Moram reči, da je proga tu kar zahtevna. Že v kvalifikacijah sem se je lotil zelo napadalno in si dokazal, da jo lahko odtečem zelo agresivno. Sicer se mi že pozna, da gre sezona h koncu in mi forma malce popušča. A kot kaže je za enkrat še dovolj dobra in to si želim ohraniti tudi za finale v Kanadi," je povedal Šimenc.

Črto pod novim odličnim šprinterskim izplenom je potegnil še glavni trener, Nejc Brodar: "Celotna ekipa je bila nekoliko razočarana po tekmi v Drammnu. Predvsem Katja in Ana sta imeli odlično priložnost za napad v finalu. Zgodile so se taktične napake. A znova smo vsi dokazali, da je čim prej potrebno pozabiti slab dan na tekmi in se koncentrirati na novo tekmo. Poleg Aninega finala in Mihovega polfinala sta bili še dve med dvajset. Za tako majhno reprezentanco kot smo mi, ob navalu vseh Skandinavcev, če potegnemo črto, moramo biti s takim dnem zadovoljni in samo gledati naprej, da bo čim več takih dni oz. tekmovanj." Višnarjeva je na koncu zasedla 15. mesto, Urevčeva pa je bila sedemnajsta. Jutri bosta na sporedu tekmi na razdalji.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov