Žan Kranjec najboljšo sezono sklenil z novimi stopničkami!

16.03.2019

Fantastičen zaključek sezone za Žana Kranjca! Svojo najboljšo sezono v svetovnen pokalu, v kateri je slavil tudi svojo premierno zmago, je sklenil z novimi stopničkami. Veleslalom v Soldeuu v Andori je končal na izvrstnem tretjem mestu!

Najboljši trije smučarji na zadnjem veleslalomu sezone (c) Gepa

Kranjec je otvoril zadnji veleslalom sezone. S startno številko ena je dobro opravil s prvo progo, saj je pravi preizkus sledil takoj po njegovem nastopu, ko se je po progi spustil Avstrijec Marcel Hirscher in zaostal za Kranjcem. Čas prve vožnje Žana je bil 1:07.26. Kranjec je v vodstvu ostal vse do nastopa Šveda Mattsa Olssona, na koncu pa je po prvem teku držal 4. mesto. Najboljši čas prve vožnje je uspel Alexisu Pinturaultu, ki je suvereno vodil po prvi vožnji. Postavil je čas 1:06.28 in imel pred Švedom kar 63 stotink prednosti, Kranjec je bil še zadnji, ki je za Francozom zaostajal manj kot sekundo (+0.98). Med Kranjca in Olssona pa se je uvrstil še Švicar Marco Odermatt.

Kranjec je v drugi vožnji še enkrat več dokazal, da je odlično telesno pripravljen in da ima v nogah še vedn dovolj energije za napad. Kljub majhni napaki v zgornjem delu, kjer je izgubil nekaj časa, je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo pred takrat vodilnim Manuelom Fellerjem iz Avstrije. Kranjec je odlično odpeljal spodnji del proge in v cilju visoko dvignil pest, ko je na semaforju zagledal enko in zeleno obarvan čas. Do konca tekmovanja so bili na startu le še trije najboljši po prvi vožnji. Še enkrat več je odlično odpeljal Švicar Odermatt, ki je postavil najboljši čas druge vožnje in Kranjca potisnil na drugo mesto. Zato pa je slabše od našega tekmovalca smučal Šved Olsson, ki je na drugi progi veliko izgubil, v cilj je prišel na 12. mestu, Kranjec pa se je lahko veselil novih stopničk za zmagovalce. Alexis Pinuturault je tudi v drugi vožnji smučal zelo dobro, na zadnji strmini naredil manjšo napako, a vseeno obranil prednost iz prve vožnje. Končni pogled na semfor, ki je zelo lep za vse ljubitelje slovenskega smučanja, je bil: 1. Alexis Pinturault, 2. Marco Odermatt in 3. Žan Kranjec. "Danes sem zelo zadovoljen, odpeljal sem dve zelo dobri vožnji, na kar sem zelo ponosemn, saj sem imel med sezono nekajkrat težave s tem. Zelo sem vesel, da sem ponovno na stopničkah in sem lepo zaključil sezono," je bil prešerne volje Kranjec. 

Trener Klemen Bergant pa je od današnjem nastopu svojega varovanca povedal: "Žan je danes dobro tekmoval, tako kot je treba. Dva tekmovalca sta bila boljša, ostale pa je pustil za seboj. Ob tem je treba povdariti, da so imeli tekmovalci z enakim opremlevalcem smuči kot jih ima Žan velike težave in je bil ravno Žan edini, ki je bil konkurenčen. Ta podatek daje še dodatno težo današnjega uspeha".

Premierna zmaga velik korak naprej

"Celotna sezona je bila oddelana na visokem nivoju, kar nekaj vrhunskih rezultatov. Sezono sem sklenil na četrtem mestu v seštevku veleslaloma, kar kaže da sem v tej disciplini zelo vsestranski. Trije tekmovalci so bili letos boljši, ampak sem jaz vseeno zadovoljen s celo sezono, še posebej pa z zmago in današnjim tretjim mestom," je o sezoni povedal Kranjec.

"Za celotno sezono je zelo pomebna bila zmaga, ki jo je dosegel decembra. To je bil pomemben preskok naprej, saj zmagati tekmo v svetovnem pokalu ni lahko, še posebej ne v veleslalomu. Zelo dobro je tudi, da je zdržal celotno sezono na nivoju, imel je veliko petih in devetih mest, nekaj zamujenih priložnosti, generalno pa je imel dobro sezono. Že lansko leto je naredil ta preboj med najboljše, letos je ponovno potrdil skupno četrto mesto v veleslalomu, pred njim so ostali isti tekmovalci kot lani. Vseeno pa je tudi zadaj tudi hud pritisk, kjer pritiskata dva mlada Švicarja in pa Šved Olsson in drugi. Tako da je zelo pomembno, da je Žan znotraj te skupine in da je konstantno dober, da ne gradi celotne sezone z samo enim rezultatom," je sezono opisal Bergant


Soldeu, veleslalom .: Uradni rezultati:.

Zvočna izjava Žan Kranjec (*mp3)>>>

Zvočna izjava Klemen Bergant (*mp3)>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov