SP: V zahtevnih razmerah brez slovenskega presenečenja, naslov Nemcu Peifferju

13.03.2019

V Östersundu je bila na vrsti moška individualna preizkušnja s štirimi slovenskimi možmi na startu. V izjemno zahtevnih razmerah Slovenci niso imeli sreče in niso uspeli izkoristiti priložnosti za presenečenje. Jakov Fak se je kljub temu uvrstil na nedeljsko tekmo s skupinskim startom, Klemen Bauer pa je prva rezerva.

Škoda ker je Jakov Fak zgrešil 4x (c) Gepa

V Östersundu je v izjemno težkih razmerah potekala moška 20-kilometrska individualna preizkušnja. Biatlonce je med tekmovanjem oviral sneg in spreminjajoč veter, ki je krojil razplet na strelišču, saj sta le dva tekmovalca zadela vseh 20 strelov.  Na žalost so težke razmere prišle do živega tudi našim tekmovalcem. Prvi se je na progo s številko 9 podal izkušeni Klemen Bauer.  Bauer je prvo od petih minut pribitka pristreljal na prvem strelskem postanku.  Dodatna dva strela je zgrešil na prvem postanku stoje, nato je sledil strelski nastop brez napake, na zadnjem strelskem nastopu pa je Bauer znova zgeršil dvakrat. Vse skupaj je, z solidnim tekom in sicer hitrim streljanjem, zadoščalo za 46. mesto.

Čeprav ni v idelani formi se je danes upalo na preblisk Jakova Faka, saj je to preizkušnja, ki mu je ob vrhunski pripravljenosti  sicer pisana na kožo. Svojo odločnost je Jakov prikazal na prvem strelskem nastopu, kamor je prišel ob zelo slabih razmerah, a je z veliko mero izkušenj, opravil dobro korekcijo in zadel vse tarče. Na merjenju vmesnega časa po prvem strelskem anstopu je Fak zasedal 17. mesto.  Sledilo je prvo streljanje stoje kjer pa je Fak zgrešil svoj prvi strel, kar pa še ni bilo usodno. Še vedno je bil v stiku za najvišja mesta in bil na 24. mestu. Jakov bo verjetno danes najbolj obžaloval 15. strel. Na drugem strelskem postanku leže je namreč zadel prve štiri tarče nato pa zgrešil zadnji strel in zares vrhunska uvrstitev je splavala po vodi, ostal mu je le še boj za uvrstitev med 10-im in 20-im mestom. Zadnji zgrešeni strel leže in tudi že utrujenost pa sta Faku prišla na žalost Faku prišla do živega na zadnjem strelskem nastopu. Fak je tam zgrešil še dve tarči, pridobil novi dve kazenski minuti, kar je na koncu pomenilo 42. mesto, njegov zaostanek pa je znašal +6:19.7. "Za menoj je slaba tekma. Ne glede na to, da nisem najbolje pripravljen sem si vsekakor od današnje tekme obetal več. Predvsem sem mislil, da bom na strelišču oddelal veliko bolje, na progi pa sem bil danes zelo slab in izgubil preveč časa za boljši rezultat. Samo streljanje se je sicer začelo dobro, nato pa ena napaka na prvem postanku stoje. Žal sem imel na drugem postanku leže tudi malo smole, saj se je veter med mojim nastopom povsem obrnil in zadnji strel sem nato zgrešil na desno. Zadnji nastop pa se mi je nato ponesrečil. Ne glede na vse skupaj, da je bil celoten dan neuspešen za celotno ekipo, pa si želim, da bom kar se da dobro nastopil v nedeljo," je misli na nedeljsko tekmo s skupinskim startom že usmeril Fak.

Tršan streljal dobro a bil prepočasen

Zelo dobro se je danes na strelišču znašel Rok Tršan, zgrešil je namreč le dvakrat in zadel 18 tarč. Na žalost se Tršan ni znašel v petih 4 kilometrskih krogih v katerih si je nabral veliko zaostanka. Na koncu je zasedel 55. mesto z zaostankom +7:34.4.  Na tekmi je nastopil še Mida Dovžan, ki pa je, ob štirih kazenskih minutah in ne najhitrejšemu tekmu, pristal na 71. mestu.

Neverjeten nastop je danes uspel Nemcu Arndu Peifferju, ki je bil v izjemno težkih razmerah nezgrešljiv in se je zasluženo razveselil naslov svetovnega prvaka. Vse konkurente je za seboj pustil več kot minuto. Zelo napeto pa je bilo v boju za srebro, saj je Bulgar Bladimir Iliev le za 4 stotinke prehitel Norvežana Tarieja Bøja, ki je zasedel tretje mesto. 

"Jasno je da ne moremo biti zadovoljni saj rezultati niso dobri, to je jasno. Danes fantje niti strelsko niti tekaško niso prikazali tistega kar znajo. Če strelsko še lahko nekako pohvalimo Roka, ostali na strelišču niso naredili tistega kar znajo. Tekaško pa nekako je na tako težki progi, najtežji v svetovnem pokalu, Jakova lahko razumemo, da na najdaljši preizkušnji je imel težave. Sedaj imamo pred seboj še dve štafetni preizkušnji zato je treba dvigniti glave, nekako pa še upamo na dober nastop Jakov  na tekmi s skupinskim startom," razlogov za veselje ni imel trener Uroš Velepec.


Östersund, individualna 20km .: Uradni rezultati :.

Zvočne izjave (mp3):

Jakov Fak>>>

Uroš Velepec>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov