DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

RAW AIR: Domen Prevc med deseterico v Lillehammerju in na turneji

12.03.2019

Na drugi posamični tekmi 3. RAW AIR turneje v Lillehammerju je Domen Prevc znova končal med najboljšo deseterico, bil je sedmi, v skupnem seštevku pa se je prebil na 9. mesto.

Domen Prevc je drugič zapored končal med najboljšo deseterico (c) GEPA

Danes je skakalce v Lillehammerju na petem dnevu RAW AIR turneje pozdravilo sneženje in znova težki vetrovni pogoji, ki so žirijo že v prvi seriji prislili k menjavi naletnih položajev, zavoljo česar je bil tudi zanimiv vrstni red. Od štirih Slovencev sta se do točk prebila le dva, oba brata Prevc. Najvišje je bil po prvi seriji Domen Prevc, ki je s 135 metri ter 131,0 točkami delil šesto mesto z zmagovalcem svetovnega pokala, Rjojujem Kobajašijem, ki je z naletnega mesta nižje skočil 130 metrov. Peter Prevc naj bi po odbitkih sodeč imel zelo dober veter, pristal je pri 131.5 metrih, zbral pa je 119,3 točk za 18. mesto po prvi seriji. Timi Zajc je znova moral trikrat na zaletno mesto, s 117 metri pa je bil ob točno 100,0 točkah na 39. mestu, s tem pa je šla po zlu visoka skupna uvrstitev v seštevku norveške turneje. Povsem se je skok ponesrečil Anžetu Lanišku, ki je skočil 115 metrov, s 87,1 točkami pa je zasedel 44. mesto.

Vodil je podobno kot v Oslu, Avstrijec Stefan Kraft s 139 metri ter 148,1 točkami. 5,1 točk je zaostajal vodilni v seštevku turneje, domačin Robert Johansson s 135 metri, tretji je bil s 133 metri in 136,2 točkami Poljak Dawid Kubacki.

V finalni seriji je najstarejši Prevc najprej malce počakal na svoj nastop, nato pa je znova skočil slabše od želja, pristal je pri 122 metrih, kljub temu, da naj bi, sodeč po odbitku kar 15,2 točk znova imel zelo dober veter. Z 214,8 točkami je padel na končno 26. mesto. "Danes z mojimi nastopi nisem zadovoljen, ni bil moj dan, ni se izšlo, kot sem si želel. Konec koncev pa je še vedno dobro to, da sem kljub slabemu dnevu končal med točkami, kar se en mesec nazaj ne bi zgodilo. Tekma je bila malo vetrovna, odbitki so kazali, kot da sem imel zelo dobre razmere, a ne pomagajo, če skok ni dober. Na to se ne morem nič upirati. Nerad govorim o napovedih, ker se vse hitro odvija. Še ene stvari ne zaključiš, se druga že začne. Poizkusil bom ostati miren in zbran tudi v Trondheimu," je povedal najstarejši Prevc ob koncu Lillehammerja.

Domen je v finalu pristal pri 132.5 metrih, z 247,9 točkami pa je tudi danes končal med najboljšo deseterico, na znova zelo dobrem 7. mestu. "Danes sta mi uspela dva v redu skoka. Razmere so bile, kakršne so bile, značilne za Norveško. Veter se je spreminjal, padal je sneg, lahko si dobil malce boljše, lahko malce slabše pogoje, a zame se je danes izšlo srečno. Do zdaj sem s turnejo zadovoljen, naprej grem s podobnimi občutki kot tisti, s katerimi sem prišel v Lillehammer," je črto pod drugo postajo turneje povedal najmlajši Prevc. 

Danes pozitivna ocena le za Domna

Na najnižjo stopničko je s 137 metri in 261,7 točkami skočil Rjoju Kobajaši, drugi je bil tokrat Johansson s 138.5 metri in 273,3 točkami, zmagal pa je vendarle in to zelo zanesljivo, Kraft, ki je v finalu skočil 141 metrov, zbral pa je 285,7 točk. Glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj, je po tekmi razmišljal takole: "Zahtevna tekma, sneženje z vetrom. Večinoma je bil vzgonski veter, vsake toliko časa pa je kakšen tekmovalec imel zelo slabe razmere, tako da je imel zelo težko situacijo za skočit. Večinoma so imeli tekmovalci dobre pogoje. Peter je danes v obeh skokih imel popolnoma dobre pogoje, a oba skoka nista bila prava. V prvem skoku je enostavno odskočil preveč navzgor oz. za mizo in je v zraku izgubljal hitrost. V drugi seriji je poskušal narediti popoln preobrat, napasti, nizko v smer. Enostavno pa ni bilo pravega odskoka čez kolena, tako da je bil brez ustrezne višine in vzgonski veter ni nič pomagal. Domen je oba skoka opravil zelo solidno in odlično sedmo mesto. Timi je imel malo smole z dolgim čakanjem. Imel je zelo nizko zaletno hitrost, pri njem je bila res zelo slaba, noge so ga pekle in očitno v počepu ni bil pravi, tako da ni izvedel odskoka, kot bi ga moral." 

Jutri se bo karavana že predstavila v Trondheimu, kjer bodo kvalifikacije za tretjo tekmo turneje. V naši ekipi bo Žigo Jelarja zamenjal Jernej Damjan. V seštevku RAW AIR turneje je po 7. serijah še vedno prvi Johansson, ki ima le še 12,9 točk prednosti pred Kraftom, tretji je Rjoju Kobajaši z 28,9 točkami zaostanka, četrti Forfang zaostaja že za 87,8 točk. Domen Prevc se je prebil na deveto mesto s 118,5 točkami zaostanka za Johanssonom.

Program 3. RAW AIR turneje

Trondheim (HS140)
Sreda, 13. marec 
17:30 Kvalifikacije (8. serija)

Četrtek, 14. marec
16:00 Poskusna serija
17:00 Posamična tekma (9. in 10. serija)

Vikersund (HS240)
Petek, 15. marec
17:30 Kvalifikacije (11. serija)

Sobota, 16. marec 
15:45 Poskusna serija
17:00 Ekipna tekma (12. in 13. serija)

Nedelja, 17. marec
16:00 Poskusna serija
17:00 Posamična tekma (14. in 15. serija)


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov