Lampičeva v Drammnu tretjič v karieri med deseterico

12.03.2019

Na klasičnem šprintu svetovnega pokala v norveškem Drammnu je za najboljši slovenski rezultat s tekom v polfinalu poskrbela Anamarija Lampič, točke je osvojila še Katja Višnar.

Anamarija Lampič je drugič letos tekla v polfinalu (c) GEPA

Norveški Drammen je gostil prvi šprint za točke svetovnega pokala po svetovnem prvenstvu in desetega v sezoni. Drammen se je v zgodovino slovenskega teka na smučeh zapisal pred trinajstimi leti, ko je zmagala Petra Majdič. Letos sta se v izločilne boje uvrstili le Katja Višnar in Anamarija Lampič, medtem ko so Alenka Čebašek, Eva Urevc, Anita Klemenčič, Janez Lampič in Miha Šimenc obstali v kvalifikacijah, kar se je v tej sezoni zgodilo bolj poredko.

Lampičeva je v oblačnem Drammnu četrtfinale začela ob boku zmagovalke kvalifikacij, domačinke Maiken Caspersen Falla, njenih rojakinj Ane Appelkvist Stenseth in Tiril Udens Weng ter Rusinje Julije Belorukove in Finke Laure Mononen. Kolono je takoj potegnila Falla, Lampičeva je tekla na četrtem oz. petem mestu. Na spustu pred ciljem je Lampičeva priključila k najhitrejšim, v rahlem ciljnem vzponu pa je zaostala za Fallo in se s štirimi desetinkami zaostanka neposredno prebila v polfinale, kot se je izkazalo naknadno, pa je bila to najhitrejša skupina in sta v polfinale napredovali tudi Stensethova in Belorukova. To je bil drugi polfinale v sezoni za Lampičevo, prvi po Val Müstairju.

Višnarjeva je tekla v tretji četrtfinalni skupini ob Švedinjah Idi Ingemarsdotter in Hanni Falk, Norvežankah Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Anni Svendsen ter Rusinji Nataliji Matvejevi. Višnarjeva je začela odločno, na čelu ob boku Jacobsnove, na polovici proge je vodila, na spustu pa so jo tekmovalke prehitele, izbrala pa je tudi zunanjo linijo pred vstopom v ciljni vzpon. Žal je na vzpon prišla izven smučine, ko je prestopila v smučino, pa je izgubila vse možnosti za polfinale in je v cilj pritekla na šestem mestu. Iz te skupine sta napredovali obe Norvežanki.

Jacobsenova z zaviranjem odnesla finale hitri Lampičevi

V svojem tretjem polfinalu Drammna je Lampičeva nastopila ob Norvežankah Falli in Jacobsnovi, Rusinjah Belorukovi in Nataliji Neprijajevi ter prvi sprinterki sezone, Stini Nilsson. Lampičeva je zaradi prehitrega štarta še pred samim začetkom poskrbela še za drugi rumeni karton naših danes. Ko je drugi štart uspel, se je prilepila za Neprijajevo, na čelu je bila Falla. Na vrhu prvega vzpona je bila ob silovitem tempu Falle Lampičeva peta, na spustu pa je zopet priključila in bila povsem v boju za drugo mesto pred ciljnim vzponom. Žal je na vzponu morala menjati smučino, a je nekaj deset metrov pred ciljem že preveč zaostala, da bi se drugič v Drammnu uvrstila v finale. Zasedla je peto mesto, naprej sta neposredno šlo Falla in Nilssonova.

Po tekmi je bila Lampičeva, ki si je zelo želela uspeha na zadnjem klasičnem šprintu sezone zelo jezna predvsem na Norvežanko Jacobsenovo, ki se je skupaj z Neprijajevo iz prve polfinalne skupine po času uvrstila v finale: "Kvalifikacije so bile super, morda sem bila še malo zaspana, nisem bila tako eksplozivna. V četrtfinalu sem imela super smuči, tudi taktično sem tekla zelo dobro. V polfinalu sem imela ogromno težav z Jacobsenovo. Na prvem spustu, tam, kjer prideš za cerkev, je bila ravno toliko pred mano, da je skočila pred mene. Nato je še zavirala in bila sem res jezna! To je takšna proga, kjer ni zaviranja. To, da je pred mano zavirala..." nato je dodala, da sicer razloga za pritožbo ni bilo: "Ni bilo razloga za pritožbo. Bila je pred mano, vrinila se je pred mano, imela je prednost. Jaz bi tam morala res dati vse od sebe, da bi bila pred spustom pred njo. Verjetno bi se končalo veliko bolje. A polfinale je polfinale. Sem vesela, danes pa sem si res želela finala. To je bila zadnja klasika, torej zadnja priložnost. Za letos je klasičnih šprintov konec. Zelo mi je žal, ker sem res želela v finale. Če bi bila v polfinalu vsaj četrta, bi bila srečna poraženka, a tako pač je v športu, moram se sprijazniti. So še druge tekme, potrebno bo še trenirati in to je to." 

Zmage se je na koncu še petič v zadnjih šestih letih v Drammnu razveselila Falla pred Jacobsenovo in Neprijajevo, Lampičeva je zasedla 10. mesto, Višnarjeva pa je bila 26. V moški konkurenci je za domačo zmago poskrbel Johannes Hösflet Kläbo.

Črto pod šprintom v Drammnu je potegnil glavni trener, Nejc Brodar: "Osebno sem pričakoval mogoče štiri v izločilnih bojih. Vemo, sezona gre h koncu. Nekateri tekmovalci že čutijo utrujenost, tekem je veliko. Kljub vsemu so dali vsi svoj maksimum, ki pa danes ni zadostoval za to, da bi se več tekmovalcev uvrstilo v finalne boje. Malenkost je zmanjkalo pri fantih. Vemo, da je v Drammnu konkurenca, predvsem zaradi nacionalne kvote Norvežanov, še težja kot kje drugje. Pri Alenki je bil to kar maksimum v klasiki. Ob res dobrem izidu bi se lahko uvrstila med 30. Eva je delovala nervozno. Tudi sama je povedala to. Želja po uspehu je bila zelo velika in na koncu tekmovalec tako rekoč "poje sam sebe" in v tistem trenutku ne pokaže tistega, česar je sposoben. Glede finalnih nastopov pa sledeče. Katja je žal naredila taktično napako. Bila je na vrhu vzponov, vodilna po polovici proge, potem pa so ostale tekmovalke izkoristile prednost iz zaveterja. To tukaj moraš upoštevati. Ana je v četrtfinalu nastopila izredno v redu, v polfinalu pa si je dovolila napako, ko je pred sabo spustila Jacobsenovo, ki je bila nekoliko počasnejša. Potem je ni uspela več prehiteti in je za njo morala nekoliko zavirati. Na koncu izgubiš to hitrost in tudi dobre smuči, ki smo jih imeli danes, niso bile dovolj, da bi se Ana v zelo težki polfinalni skupini uvrstila naprej. Rekel bi, da je bila to kar finalna skupina."

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna v Falunu, ko bo na sporedu šprint v prosti tehniki in tek na razdalji. Namesto Klemenčičeva bo na Švedskem Slovenijo zastopala Vesna Fabjan.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov