SP: Bauer in Fak malenkost poslabšala svoj rezultat iz sprinta

10.03.2019

v Östersundu sta bili danes na sporedu zasledovalni tekmi. Slovenci smo imeli svoje predstavnike le v moški konkurenci. Klemen Bauer in Jakov Fak sta imel dobro izhodišče, žal pa sta svoje uvrstitve iz sprinta malenkost pokvarila. Fak je bil dane 26., Bauer pa 36.

Jakov Fak je danes zgrešil 3x stoje (c) Gepa

Slovenca Jakov Fak in Klemen Bauer sta se skupaj iz 17. mesta podala na 12.5 kilometrsko zasledovalno tekmo. Skupaj sta tekla prvi krog in prišla na strelišče. Bauer je prvi začel s streljanjem in odlično začel. Padle so prve tri tarče nato pa je zgrešil zadnja dva strela in moral 2x v kazenski krog. Fak je streljal malenkost počasneje a zelo zanesljivo. Zadel je vseh 5 strelov in strelišče zapustil na 17. mestu z zaostankom +1:39 za vodilnim Norvežanom Johannesom Thignesom Bøjem. Bauer je iz kazenskih krogov prišel na 30. mestu, njegov zaostanek pa je po 2.5 kliometrih znašal +2:17.3.

Fak je odlično opravil tudi drugi strelski nastop leže in po polovici tekme je bil še vedno nezgrešljiv. Na drugem strelskem nastopu so bili v odličnih razmerah uspešni tudi ostali športniki in velikega preskoka po lestvici navzgor še ni bilo. Vmesni čas na 5.0 kilometrov proge je kazala +1:32.9 in 18. mesto. Drugi strelski nastop je dobro uspel tudi Bauru, ki se je brez zgrešenega strela povzpel na 26. mesto. Biatlonci so tako opravili svoje nastope v streljanju leže, sledila sta še dva streljanja stoje.

Prvi strelski postanek stoje je močno prevetril razmerje na progi, številni tekmovalci so grešili in to je dalo upanje tudi tekmovalcem iz ozadja. Na žalost pa se je roka malenkost zatresla tudi našima tekmovalcema. Fak je zadel prve 4 strele in kazalo je, da se bo prebil v prvo deseterico po treh streljanjih, a je na žalost zgrešil svoj 15 strel danes. Kljub temu, da si je za zadnji strel vzel malenkost več časa je ustrelil mimo in moral v kazenski krog. Ob prihodu iz njega je tekmovanje nadaljeval na 15. mestu. Bauer je prvi strelski nastop stoje opravil z dvema napakama in znova padel na 33. mesto.

Zelo zanimivo pa je bilo dogajanje na zadnjem strelišču, ki je dokaj "zaspano" tekmo močno razživelo. Bø, ki je do zadnjega strelskega nastopa tekel povsem svojo tekmo in imel skoraj minuto prednosti pred zasledovalci, je zgrešil trikrat. Napako Norvežana je izkoristil Ukrajinec Dimitro Pedručni, ki je edini izmed vodilnih tekmovalcev na zadnjem nastopu zadel vse tarče in se v zadnji krog odpravil s prednostjo 15 sekund pred Bøjem. Napet je bil tudi boj za bron, v katerem so bili trije tekmovalci Tarije Bø, Quentin Fillon Maillet, in Martin Fourcade. Na zadnjem strelskem nastopu je Fak zgrešil dva strela in padel na 26. mesto. Znova je dva strela mimo poslal Bauer, ki pa je še vedno držal mesta med dobitniki točk (pri biatlonu tekme na svetovnem prvenstvu štejejo tudi za svetovni pokal) in bil na 36. mestu. 

Klemen Bauer danes ni imel svojega strelskega dne (c) Gepa

V zadnjem krogu je Pedručni zdržal hud pritisk Bøja in slavil naslov svetovnega prvaka. Norvežan je dvema zlatima medaljama dodal srebro, bron pa je v ciljnem sprintu osvojil Fillon Maillet. Oba naša tekmovalca sta v zadnjem krogu obdržala svoja mesta, ki sta jih držala po zadnjem streljanju in tekmovanje zaključila na 26. in 36. mestu.

"Danes sem se dobro počutil, na zahtevni tekmi sem najprej zadel dve ničli, a ni bilo nekekga napredka po mestih. Na prvem postanku stoje sem enkrat zgrešil, a sem napredoval po lestvici, na zadnjem streljanju pa enostavno nisem mogel pokriti več tarč na žalost. To me je stalo dobre uvrstitve in sem pristal bolj pri repu razpredelnice. Ne glede na to moram nekak biti zadovoljen, saj je že dobra novica, da sem sploh tukaj. Vsekakor pa bom na naslednjih tekmah poskušal biti boljši," je povedal Fak.

"Tekma se je začela najslabše možno, saj se na zasledovalnih tekmah zgrešeni streli na začetku kaznujejo veliko bolj kot kasneje, saj z njimi izgubiš stik z najboljšimi. Potem mi ni preostalo drugega kot, da lovim zaostanek, na strelišču sem kasneje več tvegal, na koncu pa se to ni izšlo. Zaradi zgrešenih strelov je padec na rezultatski lestvici povsem pričakovan, Sem se pa danes veliko bolje počutil na smučeh, kar je svetla točka današnjega dne in pozitivni občutki za naslednje tekme," je današnji nastop ocenil Bauer. 

"Že pred začetkom smo vedeli, da bo Jakov zelo težko zdržal dve tekmi zaporedoma, saj se mu mesec odsotnosti, ko je imel težave z zdravjem zelo pozna. Tako je že v tekmo startal s ciljem, da zadrži mesto in ne napade najboljših. Na koncu je odelal dobro tekmo, se je boril za 15. mesto, na žalost zgreši na zadnjem streljanju dvakrat in končal kot 26. Vseeno smo veseli, da je tukaj, da tekmuje, saj praktično še pred enim tednom nismo vedeli ali bo na prvenstvo sploh lahko potoval. Tukaj pa se bori sedaj z res dobrimi biatlonci, za sam vrh pa mu nekaj manjka. Klemen pa je po včerjašnjem super strelskim nastopu danes zbezlal. Napravil je dve začetniški strelski napaki na prvi postaji leže, ki sta povezani z nepravilnim izdihom. Na koncu je streljal nekje v svojih okvirih, saj je bilo danes težko streljati, tudi drugi so grešili in tudi 36. mesto zanj ni slab rezultat," je današnje tekmovanje vidil trener Uroš Velepc.


Őstersund, zasledovanje moški .: Uradni rezultati :.

Zvočne izjave (mp3):

Jakov Fak>>>

Klemen Bauer>>>

Uroš Velepec>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov